Işçıye sozleşme zulmu
Taşeron işçilere kadro vermeyen hükümet, yüz binlerce işçinin toplu sözleşmelerini de kilitledi. Hakeme giden sözleşme sayısı 1800’ü aştı.
Kamudaki 720 bin taşeron işçiye kadro sözünü tutmayan hükümet, toplu sözleşmeleri de kilitledi. Kamu işvereni tarafından bağıtlanmadığı için yüksek hakem kuruluna giden taşeron toplu sözleşmelerinin sayısı bin 800’ü aştı. Yılda 150- 200 dosyanın geldiği hakem kurulu, bin 800’ü aşan taşeron dosyaları nedeniyle tıkandı. Süreç uzadığı için yaklaşık 500 bin taşeron işçi 1 yıldır sözleşmesiz kaldı. Seçim öncesinde kamudaki taşeron işçilere kadro sözü veren hükümet, seçimin ardından bu sözünü unuttu. Aradan aylar geçmesine karşın kamudaki taşeron işçiler kadroya alınmadı. Hükümet şimdi de taşeron işçilerin durumunun kamu personel sisteminde yapılacak değişikliklerle birlikte ele alınacağı dile getiriyor. Düşük ücret, verilmeyen sosyal hakların yanı sıra kadro da alamayan taşeron işçiler, bu kez de toplu sözleşmesiz kaldı.
Gerekçe maliyet
2014 yılında yapılan yasa değişikliği ile taşeron firmalarda çalışan işçilere sendikalara üye olma ve toplu sözleşme hakkı verildi. Toplu sözleşme nedeniyle oluşacak fiyat farklarına kamu güvencesi getirildi. Kıdem tazminatının korunacağı ifade edildi. Ancak uygulama böyle olmadı. Taşeronda çalışan işçilere daha fazla ücret vermek istemeyen kamu işveren sendikaları, maliyet artışlarını gerekçe göstererek toplu sözleşmeleri bağıtlamıyor. Bunda hükümetin taşeron işçilerle ilgili çerçeve sözleşmesi yapmamasının da etkisinin büyük olduğuna vurgu yapılıyor. Bu nedenle süreç uzuyor. Uyuşmazlık tutulan ve anlaşma sağlanamayan toplu sözleşmeler yüksek hakem kuruluna gidiyor. Alınan bilgiye göre sadece 2016 yılında yüksek hakem kuruluna ulaşan taşeron işçilerle ilgili toplu sözleşme sayısı bin 800’ü aştı.
Kurul tıkandı
Kurula yeni toplu sözleşmeler de gelmeye devam ediyor. Rakamın 2 bin 400’leri aşacağına dikkat çekiliyor. Yılda ortalama 150-200 toplu sözleşmenin geldiği yüksek hakem kurulu, yığılan taşeron toplu sözleşmeleri nedeniyle tıkandı. Kurul “uyuşmazlık çözmeden daha çok sözleşme bağıtlama yeri” haline geldi. Kurulda bin 800’ü aşkın toplu sözleşmenin bir anda sonuçlandırılmasının fiziken de olanaklı olmadığına dikkat çekildi. Kurulun sadece bu sözleşmeleri yetiştirebilmesi için bile günde 60 dosyaya bakması gerekiyor. Bunun da imkansız olduğu çünkü her bir sözleşmenin 20-30 sayfadan oluştuğuna vurgu yapılıyor. Kurulun kilitlenmesi nedeniyle süreç uzuyor. Yaklaşık 500 bin taşeron işçi sürecin uzaması nedeniyle 1 yıldır toplu sözleşme bekliyor. Üstelik yeni toplu sözleşme dönemi de gelmiş durumda. İşçi konfederasyonlarının taşeron işçilerin toplu sözleşmelerinin bir an önce bağıtlanması talebi ise hükümette karşılık bulmuyor
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği