IŞİD mağduru çocuklar Türkiye’de
Aileleri terör örgütü IŞİD üyesi olma suçlamasıyla Irak cezaevlerinde bulunan 188 çocuk Türkiye’ye iade edildi. Çocuklar, dün özel uçakla Bağdat’tan Ankara’ya getirildi.
Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih’in İstanbul’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşmesinin hemen ardından gerçekleşen çocukların iadesine, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) temsilcileri ile Iraklı ve Türk yetkililer eşlik etti.
188 çocuğun bir bölümünün aileleri IŞİD üyesi olma suçlamasıyla yargılanan ve çoğunluğu ömür boyu hapse mahkûm olan Türk vatandaşlarının çocukları olduğu belirtildi. Küçük bir kısmının ise sınırı yasadışı geçme suçlamasıyla yargılandıkları ve “cezalarını” tamamladıkları kaydedildi. Irak yasalarına göre çocuklar 9 yaşından itibaren yargılanabiliyor.
Büyükelçi anlaşmayı duyurmuştu
Irak’ta aileleri IŞİD üyeliği suçlamasıyla cezaevlerinde bulunan 1100 kadar çocuğun olduğu belirtiliyor. Bu çocuklardan en az 600’ünün Türk vatandaşı olduğu tahmin ediliyor. Türkiye, bu çocukların iadesi için uzun süredir diplomatik girişimlerini sürdürüyor. Bugüne kadar farklı zamanlarda 36 çocuk Irak’tan Türkiye’ye getirilmişti. Son olarak geçen ekimde Bağdat’taki Salihiye Yetimhanesi’nde bulunan beşi 3 yaşın altındaki 17 çocuk, Ankara’ya getirilerek Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkililerine teslim edilmişti. Irak’ta kalan çocukların iadesi için iki ülke arasındaki diplomatik temasların da sürdüğü bildirildi.
Irak, aileleri IŞİD üyeliği suçundan cezaevinde bulunan çeşitli ülke vatandaşı birçok çocuk için ülkelerine iade süreci yürütüyor.
Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, 18 Mayıs’ta yaptığı açıklamada aileleri IŞİD üyesi olmak suçlamasıyla Irak cezaevlerinde bulunan Türk vatandaşlarının çocuklarının iadesi konusunda Irak’la anlaşma sağlandığını ve bu çocukların önemli bir kısmını Türkiye’ye getirmek için çalıştıklarını belirtmişti. Yıldız, bu çocukların Türkiye’de aile ve akrabalık ilişkilerinin tespit edildiğine dikkati çekerek “Hedef, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın da dahliyle çocukları, aileleri, akrabalarıyla bir araya getirmek yönünde olacak çünkü bunların hepsi aslında akrabaları, yakınları olan çocuklar” ifadelerini kullanmıştı. IŞİD’in yenilgiye uğratılmasının ardından geride kalan eşleri de Irak’ta örgüt üyeliği suçlamasıyla yargılanmış ve çoğunluğu idam olmak üzere çeşitli cezalara çarptırılmıştı. Büyükelçi Yıldız, bu durumda olan Türk vatandaşı kadınların Türkiye’ye getirilmesi konusunda ayrı bir süreç yürütüleceğini belirterek “Kadınlar için aynı süreci söylemek zor çünkü hapis cezasına çarptırıldılar. Suçluyla ilgili iade usulü terörle ilişkili olanların yararlanmasına izin vermiyor” demişti.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği