IŞİD'in kalesi Rakka için son hazırlık

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka’nın kuşatılması için kilit önemdeki Tabka Hava Üssü’nü ele geçirdi. SDG sözcüsü kuşatmanın Tabka barajının alınmasıyla tamamlanacağını açıkladı. Yüzlerce sivilin ise Tabka’daki çatışmalardan kaçıp güvenli bölgelere sığınmaya çalıştığı belirtiliyor.

Yayınlanma: 27.03.2017 - 22:38
Abone Ol google-news

SDG güçleri Tabka Barajı çevresinde.

IŞİD’in Suriye’deki kalesi Rakka’nın kurtarılmasına yönelik nihai operasyon için geri sayım sürerken ABD destekli, YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) bölgeyi kuşatma hedefiyle ilerliyor. SDG, Rakka’nın yaklaşık 45 km. batısındaki stratejik önemde Tabka Hava Üssü’nün kontrolünü IŞİD’den geri aldıklarını duyurdu. AFP’ye konuşan SDG sözcüsü Talal Sello, “Rakka kuşatmasının tamamlanması için hedeflerinin Tabka Barajı’nın ele geçirilmesi olduğunu” söyledi. Sello, Tabka üssünün yenilenmesine IŞİD’in bıraktığı patlayıcılar temizlendikten sonra başlanacağını, ana uçuş pistinin büyük zarar gördüğünü de belirtti.

Baraj için uyarı

Bu arada Tabka Barajı çevresinde çatışmalar hafta sonunda yoğunlaşırken barajın yıkılabileceği, bölgede yeni bir felakete yol açabileceği yönündeki haberlerin ardından dün SDG’den saldırılara dört saatlik ara verildiği açıklaması gündeme yansıdı. AFP’ye konuşan bir baraj çalışanı, teknik ekibin önceki gün faaliyetleri durdurulan barajda “hasar tespiti yaparak tamir çalışmalarına başladığını” söyledi. Ardından ise SDG’den kaynaklar barajın yıkılmasına yol açabilecek bir hasarın tespit edilmediği açıklaması yaptı.

Üs ve Tabka Barajı Ağustos 2014’te IŞİD tarafından Suriye ordusunun elinden alınmıştı. IŞİD, önceki gün Tabka Barajı’nın SDG güçlerinin hava saldırısında hedef alındığını iddia etmiş, Talal Sello ise baraj için yakın tehlike olmadığını savunarak, “Baraja yönelik hava saldırısı yok” demişti. BM, barajda meydana gelebilecek bir hasarın sadece Rakka’da değil Deyr ez Zor’a kadar bir bölgenin etkileneceği sele yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.

SDG’nin bölgedeki ilk büyük başarısı olarak nitelendirilen hava üssünün ele geçirilmesinin Arap ve Kürt birliklerinden oluşan oluşumun Rakka’yı batıya bağlayan karayolunu kontrol altına alıp kenti tamamen kuşatmasına geçit vereceğine dikkat çekiliyor. SDG, geçen çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD liderliğindeki koalisyonun Tabka’ya havadan asker indirdiğini duyurmuştu.

Siviller için koridor çağrısı

nsan Hakları Gözlemevi, koalisyonun Tabka ve Rakka’nın batısındaki kırsal bölgelerdeki hava saldırıların da aralarında çocukların da bulunduğu en az 90 kişinin hayatını kaybettiğini, onlarca yaralı olduğunu iddia etti. Yüzlerce ailenin Tabka’daki çatışmalardan güvenli bölgelere kaçmaya çalıştığı belirtiliyor. Rakka’daki kimi aşiretlerden de kente yönelik operasyonda insani kriz yaşanabileceği uyarılarıyla birlikte siviller için güvenli koridor açılması çağrısı geldi.

Bu arada Fox News’e konuşan bir Pentagon yetkilisi, ABD’nin, IŞİD’le mücadele amacıyla Suriye veya Irak’ta kullanılmak üzere Ortadoğu’ya 200 civarında daha asker göndereceğini duyurdu.

Suriye’nin Humus kentinde ise Şam yönetimi ile muhalifler arasında varılan anlaşma uyarınca geçen hafta başlayan cihatçıların ve ailelerinin tahliyeleri sürüyor. Humus valisi Talal Barazi, Türkiye destekli muhaliflerin elindeki Halep’in kuzeyine 1600 kişinin gönderilmesinin gün batımından önce tamamlanmasının planlandığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler