İsrai gemilerin durdurulmasına karar verdi
İsrail'in "Yediler" olarak adlandırılan dar kabinesi, Gazze'ye yardım taşıyan uluslararası filonun durdurulmasına ve gemilerdeki yardım malzemelerinin Gazze'ye transfer edilmesine karar verdi.
"Yediler"in dün yaptığı toplantıda "gerekirse güç kullanılarak gemilerin Aşdod limanına getirilmesi kararına varıldığı", gemideki eylemcilerin tutuklanması ve ülkelerine geri gönderilmesinin de kabinece benimsendiği bildirildi.
Kabine Sekreteri Zvi Hauser'in, toplantıda aksi yönde görüş belirterek gemilerin Gazze limanına ulaşmasına izin verilmesi önerisinde bulunduğu kaydedildi.
Hafta sonunda Gazze sahillerine ulaşması beklenen gemilerle ilgili durumu değerlendirmek üzere dün bir araya gelen "Yediler"in toplantısı hakkında basına bilgi veren bir yetkili de, donanmanın gemileri durdurmasına ilişkin uluslararası medyadaki olumsuz etkilerin değerlendirildiğini anlattı.
Bu arada Haaretz gazetesi, "gemideki yolcuların Aşdod limanında, beyaz elbiseler giymiş İsrailli kadın askerler tarafından karşılanarak, kendilerine 4 yıl önce Gazze'ye kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit ile ilgili birer mektup vermeleri ve ardından gemilerin Gazze'ye hareket etmesi" yolundaki önerinin toplantıda dile getirildiğini belirtti.
Toplantıdaki bir bakanın da "Gazze'den Sderot'a atılan roketlerin Aşdod'a getirilerek, gemideki eylemcilerin ve basın mensuplarının görmelerinin sağlanmasını" önerdiği kaydedildi.
İsrail Savunma Kuvvetleri, gemilerin Gazze yolculuğuna izin verilmeyeceğini sık sık tekrarlıyor.
Gemi operasyonuna karartma
Öte yandan Yedioth Ahranot gazetesi "Denizde İhtilaf" başlıklı haberinde, ordunun önce gemileri İsrail karasularına girmemeleri yönünde uyaracağını, uyarıya rağmen girmeleri halinde deniz komandolarının gemileri durduracağını bildirdi.
Gemilerde patlayıcı olup olmadığının araştırılacağı, ardından yolcuların Aşdod'daki özel bir tesise getirileceği belirtilen haberde, özel bir elektronik karartma mekanizması uygulanarak gemilerdeki operasyonun basın yayın organlarına yansımasının önleneceği, gemilerdeki malzemenin de kontrolden geçirilerek Gazze;ye nakledileceği kaydedildi.
Gemilerdeki eylemcilerden İsrail vatandaşı Dror Feiler da gazeteye, İsrail'in askeri operasyondan kaçınması gerektiğini, aksi halde ülkenin imajının zarar göreceğini söyledi.
Toplam 9 gemi bulunuyor
Gazze'ye yol alan ve "Özgürlük Filosu" olarak adlandırılan yardım filosunda Türkiye'den 3, İngiltere'den 2, İrlanda, Cezayir, Kuveyt ve Yunanistan'dan birer olmak üzere toplam 9 gemi bulunuyor.
Çeşitli ülkelerden insan hakları savunucuları, milletvekili, doktorlar ve gazetecilerin bulunduğu gemiler yaklaşık 10 bin ton tıbbi malzeme, inşaat malzemesi ve çeşitli insani yardım malzemesi taşıyor.
"Gemilerin Gazze'ye girmesi yasak, yük Aşdod Limanı'na boşaltılsın"
İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakanlık Müsteşarı Yossi Gal, filoya katılan gemilerin hareket ettiği Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin büyükelçilerini ayrı ayrı bakanlığa çağırarak kendileriyle görüştü. Bu, İsrail Dışişleri Bakanlığının ilgili ülke büyükelçilik temsilcileriyle yaptığı üçüncü görüşme oldu.
Son görüşmede Gal, Savunma Bakanlığının aldığı yasak kararıyla ilgili bilgi verdi ve büyükelçilerden gemilerin engellenmesini istedi. İsrail'in gemi filosunu "açık bir provokasyon" olarak niteleyen resmi politikasının altını bir kez daha çizen Gal, uluslararası organizasyonlar tarafından gıda maddeleri, yakıt ve öteki gereksinimlerin Gazze'ye sürekli olarak aktarıldığına işaret ederek, insani yardımlar bakımından bölgede herhangi bir sıkıntı olmadığını öne sürdü.
Gal, bu nedenle eylemin yöneticilerini gemileri Aşdod limanına yönlendirmeye çağırdı ve burada boşaltılacak yüklerin güvenlik taramasından geçtikten sonra İsrail yetkililer ya da uluslararası kuruluşlar aracılığıyla Gazze'ye nakledilebileceğini söyledi.
Müsteşar Gal, İsrailli asker Gilad Şalit'in dört yıldır Gazze'de "ömür çürüttüğünü" ve Hamas'ın, kendisini en temel insan haklarından bile yoksun bırakmanın ötesinde, Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı temsilcilerinin kendisiyle görüşmesine izin vermediğini de kaydetti.
Gilad Şalit'in ailesinin, oğulları için hazırladığı bir paketin Gazze'de Hamas yetkililerine iletilmesi ve uluslararası organizasyon temsilcilerinin kendisiyle görüşmesine izin verilmesi yolundaki talebinin, gemi organizatörleri tarafından reddedildiği de İsrail basınında yer aldı.
İsrailli asker Gilad Şalit, 2006 haziranında aralarında Hamas'ın da bulunduğu Filistinli silahlı militanlarca Gazze'ye kaçırılmış, o günden bu yana birkaç mektup ve yaşadığını kanıtlamak için Hamas'ın ailesine gönderdiği bir video dışında, kimseyle görüştürülmesine izin verilmemişti.
İsrail Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre, çeşitli ülkelerdeki İsrail büyükelçileri de ilgili hükümetler nezdinde paralel girişimlerde bulunarak, gemilerin uluslararası hukuku ihlal etmek üzere olduğu uyarısını yapmış bulunuyor. Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ile birlikte ilgili öteki bakanlıkların yetkililerinin, Aşdod'a getirilecek yolcuların İsrail'den bir an önce çıkmalarını sağlamak için gerekli önlemleri aldığı belirtiliyor. Bu arada Dışişleri Bakanlığında bir "Durum İzleme Merkezi" kurulduğu da kaydedildi.
En Çok Okunan Haberler
- Apocularla ülkücüleri kucaklaştıran adam!
- Hayatını kaybetti!
- Mansur Yavaş'tan TBMM'ye flaş çağrı!
- TÜİK ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı
- Mardin, Batman ve Halfeti'ye kayyum atandı!
- İşte Belediye Başkanı'nı öldüren saldırganın ifadesi!
- 'Erken seçim' çağrısı: CHP tarih verdi
- AKP'den kayyum için ilk açıklama
- Bülent Arınç'tan dikkat çeken çıkış
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!