İşte kan grubuna göre felç riski
Hipertansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği ve sigara içiminin felç geçirme ihtimalini arttırdığı herkes tarafından bilinen bir gerçek. Ancak yapılan son araştırmalar kan gruplarının da felç veya inme riski üzerinde ciddi etkisinin bulunduğunu ortaya koydu.
Op. Dr. Mustafa Kemal Çalık kan gruplarının felç ve inme riski üzerindeki etkilerini anlatıyor.
Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre bazı kan guruplarına sahip insanlarda felç geçirme ihtimalinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu çalışmanın ne kadar gerçekçi olduğunu anlamamız için 25 yıllık takipler sonucu yaklaşık 60.000 kadın ve 30.000 erkek hastanın incelenmiş olduğunu belirtmekte yarar vardır.
Bu çalışmada 'Kadın –erkek farkı olmaksızın AB kan grubuna sahip insanlarda O kan grubuna oranla felç geçirme ihtimalleri %26 daha fazladır ' deniyor.
Bir başka bulguya göre de O kan grubuna sahip kadınlar B grubu kadınlara oranla %15 daha fazla inme riski taşımaktadır.
Daha önce yapılmış çalışmalarda AB ve B kan grubuna sahip kişilerde koroner kalp hastalığı riskinin damar duvarı bozukluklarına bağlı olarak yüksek olduğu gösterilmiştir.
Çalışmalar A kan grubunda LDL (Düşük yoğunluklu Lipoprotein) düzeylerinin yüksek olduğu B kan grubu taşıyanlarda da Kolesterol yüksekliği ve Hipertansiyonun daha sık mevcut olduğu gözlenmiştir.
Çalışmada şaşırtan bir bulgu da B kan grubuna sahip kadınlarda felç riski %15 fazla bulunurken bu kan gurubundaki erkeklerde felç ihtimali azalırken kalp hastalığı riski artmaktadır.
Türkiye'de kan gruplarının görülme sıklığı: halkın yüzde 39'u A Rh pozitif, yüzde 29'u 0 Rh pozitif, yüzde 14'ü B Rh pozitif, yüzde 6'sı A Rh negatif, yüzde 5'i AB Rh pozitif, yüzde 4'ü 0 Rh negatif, yüzde 2'si B Rh negatif, yüzde 1'i de AB Rh negatif kan taşıyor. Ülkemizde yapılmış kan grubu dağılım araştırmalarına göre O ve AB kan grubu yaygınlığı batıdan doğuya gidildikçe artmaktadır.
FELÇ (İnme) NEDİR ve BULGULARI NELERDİR?
Karotis arterler boynun her iki tarafında beyninize oksijenli kan taşıyan büyük atardamarlardır (Şah-damarı). Bu damarlardan biri daraldığı zaman beyninize yeteri kadar oksijen taşınamaz. Bu da 'Felç' olmaya neden olabilir. Bir başka felç nedeni de beynimizi besleyen damarların kanamasıdır.
Beynin herhangi bir bölgesine giden kan akımının geçici olsa bile durması felç durumuna yol açar. Felç geçici olabilir ancak çoğunlukla kalıcıdır. Felç durumunda en çok görülen şikayetler şunlardır:
• Kollarınızda veya ayaklarınızda güç kaybı
• Uyuşukluk
• Görmenizde ani değişiklikler veya bir gözün tamamı ile kör olması,
• Konuşmanın anlaşılmaz hale gelmesi
• Yüz felci
• Ani bilinç kaybı
Sigara kullanmak, yüksek kolesterol, sağlıksız diyet, şeker hastalığı gibi çeşitli hastalıklar bu atardamarın daralmasına ve tıkanıklığa yol açabilir. Tıkanıklık derecesi arttıkça felç olma riski de artar.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği