'İstifalar, YÖK'ün yaptığı atamaya gösterilmiş bir tepki'

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Sonugelen, fakültenin yönetim ve yürütme kurulu üyeleri, bazı ana bilim dallarından yöneticilerin istifalarının nedeninin, dekanlık seçiminde en az oyu olan Prof. Dr. Celal Artunç'un, YÖK tarafından bu göreve atanması olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 28.11.2009 - 10:38
Abone Ol google-news

Fakülte Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Sonugelen, Yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Özlem Seçkin, Prof. Dr. Güniz Baksı Şen, Doç. Dr. Ahmet Saraçoğlu, Doç. Dr. Bahar Sezer, Fakülte Kurulu üyeleri Prof. Dr. Sevtap Günday, Prof. Dr. Ali Vehbi Tuncer, Prof. Dr. Hüseyin Tezel ile Ana Bilim Dalı Başkanları Prof. Dr. Erdal Işıksal, Prof. Dr. Ertuğrul Sabah, Prof. Dr. M. Kemal Çalışkan, Prof. Dr. Nurgün Bıçakçı, Prof. Dr. Günnur Lomçalı ve Prof. Dr. Murat Gomel, görevlerinden istifa etti.

Eski Dekan Prof. Dr. Serhat Çınarcık, dekanın belirlenmesi konusunda Ege Üniversitesi Rektörlüğünün, fakültenin istediği adayı YÖK'e bildirmek amacıyla bir temayül yoklaması yapılmasını uygun gördüğünü belirtti. Yapılan seçimde 86 öğretim üyesinin, kendisiyle birlikte 3 aday arasında seçim yaptığını ifade eden Prof. Dr. Çınarcık, bu seçim sonucunda rektörlük tarafından YÖK'e sunulan sıralamanın dikkate alınmayarak, en az oy alan Prof. Dr. Celal Artunç'un dekanlığa getirildiğini belirtti.

YÖK Yasası'na göre rektörlüğün önerdiği 3 adaydan birinin dekanlık görevine getirilebileceğini, dolayısıyla bunun yasalara uygun olduğunu belirten Prof. Dr. Çınarcık, ancak temayüllerin dikkate alınmadığını ifade etti. Prof. Dr. Çınarcık, şunları kaydetti: ''Bu atama yasalara aykırı değil, ama temayül belirleme sonucu bir sıralama oldu. YÖK'ün yaptığı atamanın bu sıralamaya aykırı olduğu, fakültenin kendi düşüncesini yansıtmadığı için istifalarla gösterilmiş bir tepki söz konusu. Sisteme gösterilmiş bir tepki. Göreve getirilen arkadaşımıza ana bilim dalları, 'çok az oy aldınız, 86 kişilik camiada 9 kişi oy verdi. Bu kadar az kişinin desteğini almış kişinin fakültemizde dekan olmaması lazım' diyerek uyarıda bulundu, ama kendisi 'YÖK beni atadı, benim durumum meşrudur' dedi. İstifa beklentisi dile getirildi. Kendisi birkaç gün süre istedi. O sürenin sonunda göreve devam edeceğini belirtti. Temayüller ikinci planda kaldıysa artık söyleyecek bir şey yok.'' Prof. Dr. Çınarcık, dekan seçiminde siyasetçilerin etkisi olup olmadığı yönünde bir bilgiye sahip olmadığını belirtti.

Dekan Prof. Dr. Artunç ise konuyla ilgili açıklama yapmadı. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Kanunu'na göre dekanlık için rektör tarafından belirlenen üç aday arasından YÖK Genel Kurulunca belirlenen ismin atanması gerekiyor. Buna rağmen EÜ Rektörlüğü, iki dönemdir bu yetkisini kullanmayarak, öğretim üyelerinin kendi dekanlarını belirlemesi için seçim sistemi uyguluyor. 29 Eylül 2009'da 86 öğretim üyesinin katılımıyla yapılan seçimde Prof. Dr. Serhat Çınarcık 60, Prof. Dr. Necdet Erdilek 16 ve Prof. Dr. Celal Artunç 9 oy almıştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler