İstihbarat bilinmezi

Patlama öncesi duyum alınıp alınmadığı konusu AKP içinde çatlağa neden oldu.

Yayınlanma: 23.08.2012 - 06:08
Abone Ol google-news

Gaziantep’te bomba yüklü aracın patlatılması sonucu 9 kişinin yaşamını yitirdiği olaya ilişkin önceden istihbarat edinilip edinilmediği AKP içinde de çatlağa neden oldu. AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, olaya ilişkin önceden elde edilmiş istihbarat bilgilerinin bulunduğunu duyururken Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise bunun gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, olayın ardından “Bana daha çok PKK ile El Muhaberat’ın işbirliği gibi görünüyor. Buna ilişkin daha önceden elde edilmiş çok ciddi istihbarat bilgileri de vardı. Gaziantep’in merkezinde birçok ev cephanelik haline getirilmişti. Açıkçası altını çizmek gerekirse, bu meselede bir istihbarat zaafı olduğunu düşünmüyorum. Bu tip olaylarda genellikle kolaycı ve toptancı bir yaklaşımla istihbarat zaafı olduğu söylenir. Burada istihbarat zaafı olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Burada başka ve derin bir problem var. Eğer bu derinliğe inilebilirse, bu meselenin de sırrı çözülebilir” değerlendirmesini yapmıştı.

Tayyar, dünkü Star gazetesindeki köşesinde de, özetle şunları yazdı:

“Ama size daha can alıcı bir örnek vereceğim. Aslında bu konuya girmeyecektim, fakat sapla samanı karıştırmak ve olayı başka yönlere çekmek isteyenleri herkesin tanımasını istiyorum. Karşıyaka’daki saldırının gerçekleştiği gün, malum bayramın ikinci günüydü. AK Parti il binasında saat 11.00’de başlayan bayramlaşmadan sonra il başkanının odasında tüm vekil, belediye başkanı ve bazı il yöneticilerinin katıldığı bir toplantı yapıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de vardı.

23 Temmuz 2012 tarihli yazımda aktardığım gibi, Suriye’den Hatay ve Gaziantep’e hem PKK hem Suriyeli ajanların geçişinde yoğunluk yaşandığını aktardım. İlave olarak şu yeni bilgiyi paylaştım: Terör, teröristler İslahiye ve Nurdağı gibi kırsal kesimle sınırlı kalmadı, Hatay’dan Gaziantep Başpınar’a kadar geldi. Şehir merkezinde birçok eve cephanelik gibi bombalarla yığınak yapıldı. Allah korusun, bugün yarın şehir merkezinde büyük patlamalar olabilir. Bu tehdidi idrak edecek Gaziantep’te yeni bir idari yapılanmaya ihtiyaç var. Toplantıya katılan tüm arkadaşlarımız ciddiyetle konunun üzerinde durulması gerektiğini dile getirdiler. Bu konuşma, takriben 13.00 sularında oldu. Bombalı saldırı, 19.38’de gerçekleştirildi. Bizim yerel unsurlardan elde ettiğimiz, emniyet ve diğer istihbarat birimlerinin de arşivinde bulunan bu istihbarat bilgileri, operasyon aşamasında Gaziantep’teki bürokrasi çarkında öğütülüyorsa, baştakini tekrar edelim, demek ki sorun istihbarat zaafı değilmiş. Sorun daha büyük ve çok derin. Reçeteyi doğru yazabilmek için teşhisin düzgün yapılması gerekir.”


Bölgede incelemelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise Gaziantep’teki patlamayla ilgili istihbaratın daha önce verildiği, ancak aracın bulunamadığı iddialarının gerçekle ilgisi olmadığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler