İTÜ'lü öğrencilerinin başarısı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Güneş Arabası Ekibi (İTÜ GAE), kendi tasarımları olan ''ARIBA IV'' adlı arabayla, Avustralya'da yapılan ''World Solar Challange 2009'' adlı yarışta ödül kazanmayı başardı.

Yayınlanma: 10.11.2009 - 13:54
Abone Ol google-news

Yapılan yazılı açıklamaya göre, dünyanın önde gelen üniversitelerinin katıldığı ve Avustralya kıtasının aşıldığı yarışmada, İTÜ Güneş Arabası Ekibi ''ARIBA IV'' ile yarışı 16. sırada bitirdi.

Güneş enerjisiyle çalışan otomobillerin katıldığı yarışta ARIBA IV Avustralya'nın en kuzeyinden en güneyine toplamda 3 bin 30 km olmak üzere çöl şartlarında kat etti.

İTÜ GAE, ilk defa katıldığı bu yarıştan ''Best New Comer'' ödülünü kazandı.

Hibrid teknolojisinin, güneş enerjisinin, düşük emisyonun ve alternatif enerji kaynaklarının kullanılmasında kıtalar arası son tasarımların mücadele ettiği ''World Solar Challenge''de ''ARIBA IV tam bir dayanıklılık örneği göstererek Darwin'den Adelaide'a varmayı başardı.

Yarış öncesi ve sırasında bazı problemler yaşayan ekip, aynı zamanda Avustralya'nın zorlu şartlarına da ayak uydurmaya çalıştı.

İTÜ GAE, Türkiye'ye ödülle dönmenin gururunu yaşarken, dünyada bu konuda yürütülen çalışmaları da yakından izleme imkanı buldu.

İTÜ GAE 2004'ten bu yana tasarlayıp hayata geçirdiği 4 güneş arabasıyla TÜBİTAK Formula-G yarışlarının şampiyonluğunu da elinde bulunduruyor.

En son ''ARIBA IV'' ün tasarım ve üretimini gerçekleştiren ekip, 2004'de İTÜ Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından kuruldu.

Ekibin halen, Elektrik, Kontrol, Uçak, Makina, Kimya ve Metalurji-Malzeme Mühendisliği bölümlerinden olmak üzere 20'ye yakın aktif üyesi bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler