İz bırakmak için 500 kilometre yürüdü

Kocaeli'nden geçen 9 Ağustos'ta 'İz bırak' projesi kapsamında Çölyak ve Fenilketonüri (PKU) hastalıklarına farkındalık yaratmak için yola çıkan 47 yaşındaki Hakan Pekzorlu, İzmir'e gelerek yaklaşık 500 kilometrelik yürüyüşünü tamamladı.

İz bırakmak için 500 kilometre yürüdü
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 28.08.2014 - 15:53

İzmit'te yaşayan muhasebeci ve Çölyak ve Fenilketonüri Derneği (MET-DER) gönüllüsü Hakan Pekzorlu, Çölyak ve PKU hastalıklarına farkındalık yaratmak için 'İz bırak' adlı proje kapsamında geçen 9 Ağustos'ta yola çıktı. Yaklaşık 500 kilometrelik yolu yürüyerek tamamlayan Pekzorlu, bugün saat sat 10.00'da tarihi Saat Kulesi'ne ulaştı. Pekzorlu'yu burada, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Buca Belediyesi eski Başkanı Ercan Tatı, İzmirli sanatçı Mikrop, MET-DER üyeleri, Çölyak ve PKU hastalıkları ile Pekzorlu'nun ailesi karşıladı.

Kendisini karşılayanları görünce gözyaşlarını tutamayan Pekzorlu, "9 Ağustos'ta İzmit'ten yola çıktım, bugün İzmir'deyim. Yaklaşık 500 kilometre yürüdüm. Çok güzel şeyler yaşadım. Güzel hikayeler biriktirdim. İnsanların duaları sayesinde buraya kadar geldim. Daha önce de engelliler ve otizmliler için çeşitli etkinlikler yaptım. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında bundan sonra da çalışmalar yapacağım" dedi. Çölyak ve Fenilketonüri Derneği (MET-DER) Başkanı Nesrin Atar ise "İzmit- İzmir farkındalık yürüyüşüne katılan derneğimiz gönüllüsü Hakan Pekzorlu ve sponsorlara teşekkür ediyorum. Bizim tek amacımız Çölyak ve PKU hastalığına dikkat çekmekti. Çölyak ve PKU tanı konuncaya kadar hastalık, sonra ömür boyu diyet yaptığımız için, ben de bir Çölyak yaşam dostuyum, yaşam dostu olarak adlandırıyoruz" diye konuştu. Çölyak ve PKU hastalık gruplarının ürünlerinin normal ürünlere kıyasla pahalı olduğuna dikkat çeken Atar, www.ozelbeslenme.com ve Kocaeli MET-DER Hesap numarası Ziraat Bankası Alemdar Şubesi aracılığıyla kendilerine bağış yapılabileceğini belirtti. Başkan vekili Aydoğan ise Pekzorlu'ya anlamlı yürüyüşünden dolayı teşekkür edip çiçek verdi, "Glutensiz ürünlerin Türkiye'de üretimi için hükümetin katkısı şart" dedi. Daha sonra grup, ellerindeki sarı balonları göz yüzüne bıraktı.

ÇÖLYAK HASTALIĞI: Buğday, arpa, yulaf ve çavdarda blunan gluten adlı proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu süren ve krenikleşen allerji ve hassasiyetidir. Türkiye ve dünyada görülme sıklığı 100/1'dir. Çölyak hastaları glutenli gıdalar tükettikleri takdirde ince bağısakta bulunan emilimi sağlayan villüs'ler tahrip olur, düzleşir böylece alınan gıdalar emilemez. Bunun için tek şart ömür boyu glutensiz diyet yapmaktır.

FENİLKETONÜRİ (PKU): Kalıtsal metabolik bir hastalıktır. Fenialanin aminoasidi trezin aminoasidine dönüştürelemez. Besinle alınan fenialanin vetrozine dönüştürülemez kanda ve diğer dokularda birikir. Geri dönüşsüz ve ilerleyici beyin hasarına neden olur. PKU kalıtsal bir hastalıktırb Hastalık genler ile anne ve babadan çocuklara aktarılır. Türkiye'de 4500/1'de bir görülmektedir.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler