İzmir hükümetten ‘elektrik’ alamıyor
AKP İzmir’deki Elektrik Fabrikası’nı satışa çıkardı...
İzmir'le hükümetin arası bu kez de “Elektrik Fabrikası” nedeniyle elektriklendi. İzmir’den topladığı vergiyi kente geri göndermekte cimri davranan AKP hükümeti, şimdi de kentin tarihi yapılarını kentliden esirgiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, daha önce mülkiyeti kendisinde olan, ancak şu anda Özelleştirme İdaresi’nin (ÖİB) elinde olan fabrikayı, restore ederek kent yaşamına kazandırmak amacıyla yaptığı başvurular iki kez hükümet tarafından reddedildi. Üstelik AKP, fabrikayı satışa çıkardı. Rant amaçlı girişime tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu kez açık mektup gibi açıklamayla kamuoyunu bilgilendirerek bir kez daha tahsis istedi.
Cevap gelmedi
Yerel yönetim, geçen süreçte tarihi havagazı fabrikasını restore ederek kentin cazibe merkezlerinden birine dönüştürmüştü. Hemen onun yanındaki elektrik fabrikası için de başlattığı girişim hükümet tarafından reddedilmesi bir yana, ÖİB fabrika için ihale süreci başlattı. Burasının kente kazandırılması için göreve talip olduklarını kaydeden Kocaoğlu, “Kentin bu önemli endüstri mirasının göz göre göre kaybolmasına izin veremeyiz. İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun ‘taşınmaz kültür varlığı’ olarak tescillediği yapıyı restore ederek İzmir’in sosyal yaşantısına kazandırmayı istiyoruz. Bunun için ÖİB’e 2016 ve 2017’de yazı yazarak, yapının ortaklaşa hazırlanacak bir protokolle restore edilerek İzmir’e kazandırılmak üzere tarafımıza tahsisini talep ettik. Ancak herhangi bir cevap alamadık.
Yerel yönetim, geçen süreçte tarihihavagazı fabrikasını restore ederekkentin cazibe merkezlerindenbirine dönüştürmüştü. Hemen onunyanındaki elektrik fabrikası için debaşlattığı girişim hükümet tarafındanreddedilmesi bir yana, ÖİB fabrikaiçin ihale süreci başlattı. Burasınınkente kazandırılması için görevetalip olduklarını kaydeden Kocaoğlu,“Kentin bu önemli endüstrimirasının göz göre göre kaybolmasınaizin veremeyiz. İzmir 1 No’luKültür ve Tabiat Varlıklarını KorumaBölge Kurulu’nun ‘taşınmazkültür varlığı’ olarak tescillediği yapıyırestore ederek İzmir’in sosyalyaşantısına kazandırmayı istiyoruz.Bunun için ÖİB’e 2016 ve 2017’deyazı yazarak, yapının ortaklaşa hazırlanacakbir protokolle restoreedilerek İzmir’e kazandırılmak üzeretarafımıza tahsisini talep ettik.Ancak herhangi bir cevap alamadık.
Yıkımın eşiğine geldi Aziz Kocaoğlu, “Elektrik Fabrikası, İzmir’in endüstrileşme tarihi için önemli bir yapıdır. 20 yıldır hiçbir şey yapılmadığı gibi, kamunun elinden çıkarılarak özelleştirilmesi, kentin belleğini de yok edecektir. Bu satış kararının gözden geçirilmesini ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisini talep ediyoruz” dedi. 1928 yılında inşa edilen ve deniz suyu kullanılarak kömürden elektrik üretimi yapılan Elektrik Fabrikası’nın yönetimi 1944 yılında İzmir Belediyesi’ne geçti; 1971’de de Türkiye Elektrik Kurumu’na devredildi. Faaliyetlerine 1989 yılına kadar devam eden yapının mülkiyeti sırasıyla TEK, TEAŞ, Gediz A.Ş. ve son olarak da TTA Gayrimenkul AŞ’ye geçti. İzmir’in endüstri sürecindeki ilk yapılarından biri olan fabrika, üretim faaliyetine son verildikten sonraki süreç içinde kullanılmadı. Atıl vaziyette kalan yapı büyük ölçüde tahrip olarak yıkımın eşiğine kadar geldi. |
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği