İzmir'de işsizliğe çözüm arayışı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından kentteki işsizlik sorununa çözüm yaratabilmek amacıyla siyasetçiler, bürokratlar ve akademisyenlerin katılımıyla düzenlediği arama konferansı sürüyor.

Yayınlanma: 23.01.2010 - 12:05
Abone Ol google-news

İzmir Çeşme Ilıca Otel'de dün başlayan ''İzmir'de İstihdam Sorunu ve İşsizliğe Çözüm Arayışları Arama Konferansı'' oturumlarının ikinci gününde ortak sunumlar gerçekleştirildi.

Konferansla ilgili gazetecilere açıklama yapan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, işsizliğin İzmir ve Türkiye'nin sorunu olduğunu belirterek, şöyle dedi:
''İşsizlik, ülkenin ve gençlerin geleceğini olumsuz etkileyen bir olgu. İzmir'de işsizliği önlemek ve çözüm önerileri bulmak zorundayız. Toplantı sonucunda ülkeyi yönetenlerin ne yapması gerektiği ortaya çıkacak. Sonuçları hükümete ve ilgili kurumlara da götüreceğiz. İZTO olarak bugüne kadar krizden çıkışla ilgili enteresan sonuçlar ürettik. Bunlar daha sonra krizden çıkışta gündeme geldi. Bu tür toplantıları düzenlemeye devam edeceğiz.''

Demirtaş, arama konferansına 4'ü milletvekili, 10'u Türkiye'nin çeşitli üniversitelerindeki akademisyenler, 13'ü iş ve istihdamla ilgili bürokratlar, 12'si iş dünyası temsilcisi, 4'ü de basın mensubu olmak üzere toplam 43 kişinin katıldığını söyledi.

Konferansın moderatörü olan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu, işsizlik gibi önemli bir konuya İZTO'nun eğilmesini son derece önemli bulduğunu kaydetti.
Konferansta dünyada ve Türkiye'deki iş trendlerini inceleyeceklerini ifade eden Saygılıoğlu şunları söyledi:
''Şu an dünyada işsizliğin artacağı, iş yapma yöntemlerinin de değişeceği belirtiliyor. Artık daha esnek çalışma, evde çalışma, birden fazla işi yapma, zihinsel çalışma modelleri geçerli olacak.

Binlerce kişinin bir işte uzmanlaşması yerine, farklı uzmanlıklara sahip olanların istihdamının daha kolay olacağı belirtiliyor. Biz de konferansta ülkemizdeki olguları ayrı çalışma grubu halinde değerlendiriyoruz. Ardından İzmir'deki durumu değerlendireceğiz. İzmir'in avantajlarını, dezavantajlarını, fırsatlarını ortaya koyacağız. Bir yol haritası çıkaracağız. İstihdam hükümetin, iş dünyasının sorunu. Bu sorunu çözme noktasında İZTO'nun çözüm ortağı olarak rolü ne olmalı sorusuna da yanıt vereceğiz. İşsizlik konusu bir iğneli fıçı. Böyle tehlikeli bir konuyu İZTO'nun sahiplenmesi çok güzel bir gelişme. Bu konuda somut sonuçlar alacağımıza inanıyorum.''

Arama konferansına katılan AKP İzmir Milletvekili Taha Aksoy, işsizlik oranının kadınların işgücüne katılımının gerilemesi ile çözülemeyeceğini belirterek, kadın istihdamının önemine dikkati çekti.

AKP İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi, İZTO'nun çalışmasını takdirle karşıladıklarını belirterek, toplantıdan olumlu sonuçlar çıkacağına inandıklarını söyledi.

AKP İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür, işsizliğin sadece devlet olanaklarıyla değil özel sektörün de çabalarıyla azaltılabileceğini ifade etti.

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan ise hükümetin yanlış ekonomi politikalarından dolayı, işsizliğin arttığını öne sürdü.
Arama konferansı yarın sona erecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler