Kadınlar inşaatta söz sahibi olmak istiyor
Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu Danışma Kurulu Başkanı Av. Pınar Ersin Kollu: Sektörde biz kadınlar da karar alınan masalarda oturmak istiyoruz.
Erkek çalışan hâkimiyetinin olduğu inşaat ve gayrimenkul sektöründe kadınlar var olmak, erkeklerle eşit işte, eşit ücrete, objektif performans kriterlerine sahip olmak istiyor. Türkiye’de kadınların istihdama katılım oranı yüzde 30’lar civarındayken, yaklaşık 70 bin kadın inşaat alanında çalışıyor. Gayrimenkul sektöründe azımsanmayacak sayıda kadın çalışan ve yönetici bulunmasına karşın kadın temsilinin yeterli olmadığı düşüncesiyle “Gayrimenkulde kadınlar biz buradayız” diyerek ‘Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu’nda bir araya geldi. Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu Danışma Kurulu Başkanı Av. Pınar Ersin Kollu, sektörde birçok kademede çalışan kadınların bulunduğunu belirterek “Ama görünürlüğe, yöneticiliğe gelince biz yokuz. Biz kadınlar olarak karar alınan masalarda oturmak, liderlik üstlenmek ve liderliğe tüm boyutlarıyla hazırlanmak, görünür olmak, temsilde etkin olmak, adalet ve tarafsızlık ilkesiyle yönetilmek istiyoruz” dedi.
Yüzde 85’i eğitimli
Platform olarak emin adımlarla ilerlemek için öncelikle gayrimenkulde çalışan kadınların profillerinin belirlenmesi ve sektörde çalışan kadınların kariyer gelişimlerinin, beklentilerinin ve gelecek hedeflerinin tespit edilmesini amaçlayan ‘Gayrimenkulde Kadın Araştırması’nı yaptıklarını aktaran Pınar Ersin Kollu gayrimenkulde kadın görünürlüğünün nasıl artırılacağı ve faaliyetleriyle ilgili konuştuk.
-Gayrimenkulde Kadınn Liderler Araştırması’nda nem tür sonuçlar çıktı?
Araştırmayı Urban Land Institute (ULI Türkiye) Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Türkiye Müteahhitler Birliği işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez yaptık. İnşaat, yatırımcı, mimar ve mühendislik, gayrimenkul yatırım ortaklıkları firmalarından 436 kadın katılımcı ile anket çalışması yaptık. Sektörde çalışan kadınlar 36 yaşında genç bir profile sahipler. Yüzde 85’i lisans ve lisans üzeri eğitimli. Gayrimenkul sektöründe çalışan kadınlar yüzde 69.7’si ailelerinden destek görüyorlar.
Eşitlik şart
-Sektörde kadınların karşılaştıkları sorunlar nelerdir?
Kadınlar, kariyerlerine çocuk sahibi oldukları 25 -29 yaş civarında ara veriyorlar. Kariyerlerindeki hedeflere ulaşmada gördükleri en büyük engel şirket yapısı. Bunu ‘Terfi Uygulamaları’, ‘Performans Sistemleri’ izliyor. Kadınlar, objektif işe alım, terfi ve performans değerlendirme sistemi istiyor. “Kurumunuzda kadınlara yönelik psikolojik şiddet, duygusal baskı, zorlama amaçlı tutum ve davranışlar uygulandığı düşünülüyor mu?” sorusuna verilen cevapta da birinci sırada yer alan ‘Kariyer İmkânlarında fırsat eşitsizliği/ terfilerde tercih edilmeme’ kadınların sektördeki en temel sorunu olarak öne çıkıyor.
Çözümsüzlük üretiliyor
-Dediğiniz talepler yerine getirilmeyince kadınlar işten ayrılmak zorunda kalıyor mu?
Şu çok önemli iş dünyasının gereklilikleri kendi içerisinde hareket ederken; kadının dünyasına karışmayacak, kadının doğasına uymayacak, kadının sosyal hayatıyla iş hayatına sıkışıp kalmaması için çözümler üretmeli. Ama çözüm üretirken çözümsüzlük üretiyorlar. Kadını çocuk sahibi olduğu zaman iş hayatından koparmamak gerekiyor. Kadın hamilelik ve doğum döneminde yasaların kendisine verdiği hakları gönül rahatlığıyla kullanmalı. Türkiye’de 30 milyon kadın iş hayatına katılmıyor. Çok korkunç rakamlar. Bir şekilde kadın iş hayatına katıldığında sürdürülebilirliği çok önemli. Sosyal rollerle iş arasında sıkışma söz konusu yani bu kadın eve mi yetişsin ev işine mi yetişsin?
-Kadın istihdamını artırmak için ne tür adımlar atılmalı?
Çalışan kadın da olsa ev işi hâlâ kadının üzerinde 5 kat daha fazla yük var. Ev içindeki dengeyi sağlamak lazım o zaman kadın dışarıda da gönül rahatlığıyla ve performans göstererek çalışır. Adil bir ücret politikasının da olması gerekiyor ki kadın iş hayatına devam edebilsin. Çocuğunun bakıcı ve kreş masraflarını karşılayabilsin. Kadınların ihtiyaçları noktasında desteklenmeleri çok önemli, bütün yükü kadına yükleyemeyiz. Kariyer yapmak isteyenin de istek ve ihtiyacı farklı o zaman ona özel yani hiç aile kurmamış olabilir çocuk sahibi olmak istemeyenler de var, onları dışlamamak, erkekleştirmemek gerekiyor. Şirketlerin insan kaynakları politikaları çok önemli.
-Gayrimenkul sektöründe çalışan kadın sayısı belli mi? Kadın farkındılağını artırmak için neler yapacaksınız?
Net bir rakam yok. GYODER üyesi 100’ü aşkın firmanın yönetim kurullarında sadece 12 kadın görev alıyor. Kadının liderliğinden biz şunu anlıyoruz liderlik kavramı deyince tek adam en üstte bir kişi anlaşılıyor. Kendi hayatına liderlik etmesi üzerine bir yaklaşımımız var. Ben 17 senedir gayrimenkul sektöründeyim sektörün gelişimiyle kariyer gelişimini paralel görüyorum. Sektörde söz sahibi olmak isteyen kadınlara dönük mesleki ve kişisel eğitimler planlıyoruz.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!