Kadınlar yine şiddet mağduru

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce geçen yılın mart ayında açılan Kadın Danışma Merkezi'ne 11 ayda ekonomik, cinsel, psikolojik ve fiziksel şiddet şikayetiyle 247 kadın başvurdu.

Kadınlar yine şiddet mağduru
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.02.2009 - 09:21

İzmir Kültürpark'taki Sosyal Projeler Merkezi'nde hizmete açılan Kadın Danışma Merkezi'ne 31 Ocaka kadar başvuruda bulunan kadınlardan 22'si üniversite, 50'si lise, 25'i ortaokul, 108'i ilkokul mezunu, 18'inin okuryazar olduğu, 16'sının okuryazar olmadığı, 8'inin ise eğitim durumuyla ilgili bilgi vermediği bildirildi.

İzmir Barosu Kadın Hakları Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada, dünyada her üç kadından birinin ekonomik, cinsel, fiziksel veya psikolojik şiddete maruz kaldığını söyledi. Ekonomik şiddetin toplumda bilinmediğini ifade eden Çavuşoğlu, ''kadının kazancına el konulmasının'' ekonomik şiddet anlamına geldiğini kaydetti.

Üniversite mezunu kadınların şiddet gördüğü için yardım almasını değerlendiren Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
''İzmir, modern, hak aramasını bilen insanların yaşadığı bir kent. Dolayısıyla kadına şiddete tepki konusunda İzmir öne çıkmaya başladı. Şiddetin yaşı yok, öğrenilen bir olgu. Üniversite mezunu kadınlar da şiddet görebiliyor ama daha çok kendileri çözmeye çalışıyor. Boşanma davalarında üniversite mezunu olan kadınların şiddet gördüğünü daha iyi anlıyoruz ama üniversite mezunu olmayanlara göre daha az tanık bulabiliyorlar veya bulamıyorlar. Çünkü onlar aile mahremiyetini korumak adına şiddeti içlerinde yaşıyorlar.'' Kadınlara şiddet uygulayanlar arasında ilk sırada eşlerin geldiğini kaydeden Çavuşoğlu, ikinci sırada baba ve erkek kardeşlerin yer aldığını bildirdi.
 

Merkeze başvuran kadınlar

Merkeze gelen kadınların 49'u 18-29 yaş grubunda, 89'u ise 30-39 yaş grubunda yer alıyor. 40-49 yaş grubunda yer alan kadınların sayısı 62, 50-59 yaş grubu arasındaki kadınların sayısı 32, 60 yaş ve üzeri kadınların sayısı 5. Başvuran kadınların 10'unun yaşı bilinmiyor.

Kadınlardan 28'i bekar, 153'ü evli, 13'ü ''nikahsız birliktelik'' yaşıyor, 44'ü ise boşanmış.
Ekonomik, cinsel, psikolojik ve fiziksel şiddet nedeniyle gelen kadınların yüzde 50'si çalışıyor. 132'si sosyal güvenceye sahip.

Gelenlerin 43'ü hukuksal danışmanlık, 79'u psikolojik danışmanlık, 37'si sığınmaevi talebinde bulunmuş. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ara istasyon olarak hizmet veren sığınmaevinde 7 kadın ve 7 çocuk barınıyor.

Sosyolog, psikolog, hukuk danışmanı, koordinatör ve yardımcısının çalıştığı merkezde kadınlara hukuksal ve psikolojik destek veriliyor, meslek edinmeleri sağlanıyor, hakları konusunda bilgi veriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler