Kahraman'ın istemediği laikliği Müslüman Kardeşler bağlantılı hareket lideri işaret etti
Türkiye Cumhuriyeti'nin Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın,'Laiklik yeni anayasada olmamalıdır' sözlerinin yankıları sürerken, Tunus’ta Müslüman Kardeşler bağlantılı Nahda Hareketi’nin lideri Raşid Gannuşi, partisinin dini ve siyasi faaliyetlerini birbirinden ayıracağını söylemesi dikkat çekti.
Fransız Le Monde gazetesine konuşan Gannuşi, “Arap Baharı sonrası Tunus’ta siyasal İslam’a yer yok. Tunus artık bir demokrasi” dedi. Dini faaliyetleri ve siyasi faaliyetleri birbirinden ayırmak istediklerini kaydeden Gannuşi şöyle devam etti: “Bu siyasetçiler için iyi olacak çünkü artık çıkarları için dini manipüle etmekle suçlanmayacaklar. Din için de iyi olacak çünkü artık siyasetin esiri olmayacak.”
Laiklikle yönetilen ülkemizin Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın, 'Laiklik yeni anayasada olmamalıdır' sözlerine tepkiler gelmeye devam etmesine karşın Tunus'ta Müslüman Kardeşler bağlantılı Nahda Hareketi’nin lideri Raşid Gannuşi Dini faaliyetleri ve siyasi faaliyetleri birbirinden ayırma talebinin, 'Din için de iyi olacak çünkü artık siyasetin esiri olmayacak' sözleriyle arkasını doldurmuş oldu.
Türkiye Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Kahraman'ın 'Laiklik istemiyorum' çıkışının ardından, Müslüman Kardeşler bağlantılı Nahda Hareketi’nin laikliği işaret etmesi, gelen tepkilerin ne denli haklı olduğunun göstergesi niteliğinde.
Hatırlanacağı üzere AKP hükümetinden Numan Kurtulmuş haricinde Kahraman'a destek gelmemiş, 'kendi sözleri' ifadeleri kullanılarak Kahraman yalnız bırakılmıştı. Meclis Başkanı'nın hükümetten destek bulmamasına rağmen Kahraman, geri adım atmayarak sözlerinin arkasında durduğu gösterdi.
KONGREYE GİDİYORLAR
1989’da, Mısır Müslüman Kardeşleri’nden esinlenerek kurulan ve Tunus’ta yaşanan Arap Baharı’nın ardından 2011 yılındaki seçimlerde iktidara gelen Nahda Hareketi, laik muhalefetin karşısında geri adım atmıştı. 2014 seçimlerini laik Nida Tunus kazanmış ancak parti daha sonra bölününce Nahda Hareketi parlamentodaki en büyük parti olarak kalmıştı. Hükümet ortağı olan Nahda Hareketi’nin 20-22 Mayıs’ta düzenlenmesi beklenen kongrede Gannuşi’nin açıklamaları doğrultusunda kararlar alması bekleniyor.
Raşid Gannuşi kimdir?
Raşid Gannuşi, 1941 senesinde Tunus’un güneybatısındaki bir köyde, çiftçilik yapan Berberi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Gannuşi, 18 yaşında el-Zeytun’a dini eğitim almaya gönderildi. Daha sonra, eğitim hayatını Mısır ve Suriye’de sürdürdü.
1970’li yıllarda ülkesine dönen Gannuşi, Nahda Hareketi'ni başlatmıştır. Kendisini 'Müslüman demokrat' olarak tanımlayan Gannuşi 1980 yılında Londra’ya sürgün edilmiş, 2011 yılında, Tunus'un 23 yıllık Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'ye karşı başlatılan Yasemin Devrimi'nin ardından Tunus’a dönerek aktif siyasete başlamış ve Nahda Hareketi’nin genel başkanlığına seçilmiştir.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'