Kanserden korunmak için bu haberi okuyun!

TBMM Kanser Araştırma Komisyonu, kanserden korunmak için, ''Sigara içmeyin, içiyorsanız bırakın. Obeziteden kaçının, sebze ve meyve tüketiminizi artırın, alkol içmekten sakının, aşırı güneşe maruziyetten kaçının'' önerilerinde bulundu.

Kanserden korunmak için bu haberi okuyun!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.02.2011 - 12:13

TBMM Kanser Hastalığı Konusunun Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Başkanı Kemalettin Aydın, komisyon üyesi milletvekilleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, raporları hakkında bilgi verdi.

Kanserle ilgili olarak farkındalığın yaratılması gerektiğini ve burada da medyaya büyük görevler düştüğünü belirten Aydın, ''kanser kayıtçılığı, sigara ve tütün ile mücadele, obezite ve aşırı kilo ile mücadele, beslenme ve gıda güvenliği, alkol, fiziksel aktivite, enfeksiyonlar ile mücadele, güneş ışınları, elektromanyetik dalgalar, çevresel ve mesleğe bağlı faktörler'' başlıkları altında önerilerde bulunduklarını söyledi.

Aydın, Türkiye'de ikinci ölüm nedeninin kanserden kaynaklandığına işaret ederek, yıllık 150 bin yeni kanser vakası ortaya çıktığını belirtti. Kemalettin Aydın, kanser insidansının (bir hasta grubunda yeni vakalar gösterme oranı) yüz binde 200 civarında olduğunu söyledi.

Bu oranın, AB ülkelerinde yüz binde 400, ABD'de ise yüz binde 600 civarında seyrettiğini ifade eden Aydın, ''Kanser, 2030'da ülkemizin önemli bir sağlık sorunu haline gelecek. 2,4 milyar avro olan kanser harcamalarının 2030'da 10 milyar avroya ulaşacağı hesaplanmaktadır'' dedi. Kemalettin Aydın, kanserin yüzde 5 oranında genetik faktörlerden, yüzde 95 oranında ise çevresel faktörlerden kaynaklandığını ve bu çevresel faktörlerin de çalışmalarla azaltılabileceğini ifade etti.

Komisyon Başkanı Aydın, ''Çevresel faktörlerde farkındalık yarattığımız zaman yüzde 95'in yüzde 50'lere ineceğini düşünüyoruz. Nüfusun yüzde 60'ının sağlıksız kiloda olduğunu görüyoruz. Akciğer kanserinin en önemli nedeni sigaradır'' dedi. Dünyada kansere birinci evrede tanı konulurken, Türkiye'de dördüncü evrede tanı konulduğunu ve yaşamın devam ettirilmesinin de yüzde 40 oranında gerçekleştiğini ifade eden Aydın, Kanser Erken Tarama ve Teşhis Merkezlerinde (KETEN) tüm işlemlerin ücretsiz olarak yapıldığını söyledi.

Yarının Dünya Kanser Günü olduğunu anımsatan Aydın, çocukların erken yaşlardan itibaren kansere karşı korunması gerektiğini belirtti. Kemalettin Aydın, şöyle konuştu:
''Toplumun obezite beslenmeden uzaklaşarak, sebze ve meyve tüketiminin artırılması gerekiyor. Çocukluktan itibaren Hepatit B aşılarının ısrarlı takibinin devam etmesini arzuluyoruz. Alkol kullanımının hem kendisinin kanserojen etkisinin hem de hepatit B-C virüsleri ile karaciğer üzerinde daha fazla etkili olacağını düşünüyoruz. Tütün mamulleri konusundaki azalmanın daha da azaltılmasının önemini vurguluyoruz.
Elektromanyetik alanların tehlikesinin daha net olarak belirtilmemesine rağmen, ileride olumsuz sonuç çıkması ihtimali karşısında, özellikle çocukların cep telefonu kullandığı dikkate alınarak, bugünden önlemlerin alınması gerektiğini vurguladık. 18 yaş altı çocuklarda cep telefon kullanmasının aileler tarafından mümkün olduğu kadar sınırlandırılmasını tavsiye ediyoruz. Evlerde kablosuz hatlar yerine kablolu hatların kullanılmasını öneriyoruz. Gelecekteki nesillerin bu hastalıktan önlenmesi konusunda, toplumsal duyarlılıktan dolayı vereceğiniz desteğiniz konusunda medyaya teşekkür ediyorum.''

Komisyon Başkanı Kemalettin Aydın, Ulusal Kanser Kurumu kurulması konusunda bir kanun teklifinin hazırlanarak TBMM Başkanlığına verilmesini de önerdiklerini söyledi.
 

Öneriler

Aydın, raporda, AB kanser önleme önergeleri doğrultusunda, şu önerilerde bulunduklarını kaydetti:
-Sigara içmeyin, içiyorsanız bırakın, obeziteden kaçının,
-Her gün orta düzeyde fiziksel egzersiz yapın, günlük değişik türlerden sebze ve meyve tüketiminizi artırın,
-Alkol içmekten sakının, aşırı güneşe maruziyetten kaçının,
-35 yaşına kadar her kadın en az bir kez smear aldırmalı, ilk smearden sonra da 65 yaşına kadar her 5 yılda bir bunu tekrarlamalı,
-50 yaşından sonra her kadın 70 yaşına kadar 2 yılda bir mamografi çektirmeli,
-50 yaşından sonra her kadın ve erkek, 70 yaşına değin 2 yılda bir dışkıda gizli kan testi ile bağırsak kanseri taraması yaptırmalı, tüm sonuçları negatif de olsa her 10 yılda bir de kolonoskopi yaptırmalıdır,
-Hepatit B virüsüne karşı herkes aşılanmalı.

Yılda 20 bin kadının meme kanserine yakalandığını belirten Aydın, kanser hastalığı ile mücadelenin ücretsiz olduğunu, hiç bir hastanenin kanserli hastadan para almaması gerektiğini belirtti. Kemalettin Aydın, Doğu Karadeniz Bölgesindeki kanserli hasta sayısı ile kansere yakalanma oranının diğer bölgelerden fazla olmadığını kaydetti.
AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç da kanser hastalığının önlenmesi konusunda AR-GE çalışmalarının önemine işaret etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler