Kansere dans ederek "dur" dediler
Kolon kanserinde farkındalığı ve tarama programlarına katılımı artırmak için Kuğulu Park'ta düzenlenen "Flash Mob Dans" etkinliğinde doktorlar, hastalar ve yakınları hep birlikte dans etti.
"8 Mart Dünya Kadınlar Günü" nedeniyle Europacolon, Genç Birikim Derneği, Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği, Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu, Umut ve Savaşım Derneği, Sağlıkta Umut Vakfı gibi ülkede kanser alanında çalışma yürüten sivil toplum kuruluşları, Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesinin de desteğiyle "Flash Mob Dans" etkinliği düzenledi.
Etkinlikte konuşan Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan, toplum sağlığını korumanın hem sivil toplum örgütlerinin hem de Sağlık Bakanlığının görevi olduğunu söyledi.
Sağlıklı bir yaşam sürmek için en büyük silahın yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenmek, zararlı maddelerden uzak durmak olduğunu dile getiren Özkan, bunun için farkındalık oluşturulması gerektiğini belirtti.
Etkinlik için Dünya Kadınlar Günü'nün özellikle seçildiğini vurgulayan Özkan, "Kadınlar toplum için büyük öneme sahip. Hem anne olarak çocukları yetiştiriyorlar hem de eş olarak toplumda önemli bir işleve sahipler. Sağlık konusunda da daha özverililer. Bu yüzden onlara çok görev düşüyor" diye konuştu.
Mavi renk sembol
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi Başkanı Murat Gültekin de Avrupa'da mart ayının kolon kanseri farkındalık ayı olduğunu belirterek, Bakanlık olarak her yıl mart ayında bu tür etkinlikler yapacaklarını söyledi.
Kolon kanserinin en sık görülen ilk 3 kanser arasında olduğunu ifade eden Gültekin, "Geçen yıl kasımda kolon kanseri taramalarına başladık. Bununla ilgili farkındalık etkinlikleri devam edecek. Kadınlarımız kanserle mücadelede büyük öneme sahip. Hem tedavi sürecinde hem de gelecek nesillerin sağlıklı yetiştirilmesinde çok önemliler. Kadınlarla el ele vermek için bu etkinliği yaptık" dedi.
Tütün kullanımı nedeniyle erkeklerde akciğer kanserinin 7-8 kat fazla görüldüğünü, sigaradan uzak durularak, beslenmeye, posalı gıda alımına ve hareketli yaşama dikkat edilerek kanserden korunmanın mümkün olduğunu anlatan Gültekin, "Kolon kanseri programları için aile hekimlerine başvurmak yeterli. 50 yaş üzerinde gaytada kan testine bakılarak yapılıyor ve tamamen ücretsiz" ifadesini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği