Kayısı Üreticileri Birliği, üreticileri bekliyor
Malatya'da yaklaşık bir ay önce geçici yönetim kurulunu oluşturan Kayısı Üreticileri Birliği, geçmiş yıllarda Kayısıbirlik nedeniyle kötü deneyimler yaşayan ve bu nedenle birlik fikrine sıcak bakamayan kayısı üreticilerinin birliğe üye olmasını bekliyor.
Kayısı Üreticileri Birliği Başkanı Ramazan Çetin, 17 Haziran'da kurulan birliğin geçici yönetim kurulunu oluşturduklarını, birliğin doğrudan kayısı üreticileri tarafından kurulduğunu ve sadece üreticilerin yönettiği bir kuruluş olacağını söyledi.
Çetin, şöyle konuştu:
''Hepimiz üreticiyiz. Kendi dertlerimize kendimiz çözüm bulalım istedik. Gayemiz buydu. Ancak üye sayımız yetersiz. Sekretaryamızı Tarım İl Müdürlüğü yapıyor. Kayısımızın gerek ihracatında, gerek üretiminde, ilaçlamasında, pazarlama safhasında önemli aşamalar kat edeceğimize inanıyorum. Daha önce Kayısıbirlik ile ilgili kötü bir tecrübe oldu. Ama üreticiler bizden korkmasınlar. Hepimiz üreticiyiz. Dünya kayısı üretiminin yüzde 85'ini Malatya yapıyor. İyi bir potansiyele sahibiz, bunu da iyi değerlendirelim istiyoruz. Üreticilerimizin üye kayıtlarını bir an önce yapmasını bekliyoruz.''
Birlik olarak kayısı üreticilerinin yüzde 10'unu üye yapmaları ve üretim sahasının da yüzde 10'unda üreticilerinin bulunması gerektiğini anlatan Çetin, ancak bu şartı sağlayınca birliğin tüzel kişilik kazanacağını dile getirdi.
Üye işlemlerinin tamamlanmasının ardından genel kurula gidileceğini belirten Çetin, üreticilerin kime teveccüh gösterirse onu yönetim kurulu başkanlığına getireceğini aktardı.
Çetin, şu anda üye sayısının 30'a yaklaştığını, kayısı hasadının devam etmesi dolayısı ile üreticilerin üyelik için fırsat bulamayabileceğini, hasat bitince üreticileri üye olmaya beklediklerini ifade etti.
Birlik üyelerini gerçek üreticilerden seçecek
Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş da birliğin üyelerini gerçek üreticilerden seçeceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
''Birlik 6 ay zarfında bütün prosedürleri tamamlayacak. Tarım ve Köyişleri Bakanlığına başvuru yapılacak. Onay alındıktan sonra genel kurul yapılacak, yönetim oluşturulacak. Birlik aynı zamanda projeler üretecek. Üreticilerle ihracatçıları birbirlerine ezdirmeyecek. Piyasaya müdahale edebilecek. Kayısı Üreticileri Birliği Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde gerçek üreticiler tarafından kuruldu. Ancak Kayısıbirlik'e gerçek üreticiler üye değildi, yöneticiler de üretici değildi. Kayısıbirlik'in 9 Kasım 2007 tarihi itibariyle borcu 23 milyon 600 bin lira idi. Alınan kredi 9 milyon 800 bin lira, bunun 13 milyon 800 bin lirası faizdi. Kayısıbirlik gerçek üreticiden kayısı alımı yapmadı. Alıcılardan kayısı alındı.''
Polatbaş, Tarım İl Müdürlüğüne kayıtlı 29 bin kayısı üreticisi olduğunu, bu üreticilerin birliğe üye olmasını beklediklerini kaydetti.
"En büyük sorun pazarlama"
Kayısının en önemli sorununun pazarlama olduğuna işaret eden Polatbaş, şunları kaydetti:
''Üretici ürününü istediği fiyata satamıyor. Şu anda pazarda en yüksek kuru kayısı 3,5 lira. Kayısıyı hasadın bitmesinin ardından 2 ay taze saklayabilirsek kayısı fiyatı yükselecek. Kayısı Üreticileri Birliği'nin projeleri arasında soğuk hava depolarının da yapılması var. Kayısı hasadında 1 liraya satılan kayısı sezondan sonra 2 liraya çıkıyor. Şu anda Malatya'da bir soğuk hava deposu Doğanşehir'de bir tane de Karacaköy'de var. Bunlar yetersiz.''
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği