Kayıt dışı istihdam 11 milyona ulaştı
Türkiye'de kayıt dışı istihdam Temmuz'da geçen yılın aynı ayına göre 250 bin kişi artarak 10 milyon 829 bin kişiye yükseldi.
Kalkınma Bakanlığı'na bağlı İstihdam ve Çalışma Hayatı Dairesi, 2011 Temmuz dönemine ilişkin hazırlanan istihdam değerlendirme raporunu yayımladı. İstihdamın geçen yıla göre tüm sektörlerde artmaya devam ettiğine dikkat çekilen raporda, söz konusu artışta tarım ve hizmet sektörlerinin belirleyici olduğu vurgulandı. Rapora göre, 2011 yılı Temmuz döneminde istihdam geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 475 bin kişi, 2011 Haziran dönemine göre de 52 bin kişi arttı. Söz konusu dönemde tarım istihdamı 421 bin kişi artarak 6 milyon 705 bin kişi olurken, tarım dışı istihdam 1 milyon 55 bin kişi artarak 18 milyon 248 bin kişi oldu. Tarım dışı sektörlerdeki istihdam değişimlerine bakıldığında, sanayi sektöründe 135 bin, inşaat sektöründe 247 bin ve hizmetler sektöründe 673 bin kişilik artış görüldü. Söz konusu dönemde en fazla istihdam artışı yüzde 164.9 ile gayrimenkul sektöründe ve yüzde 17.8 ile elektrik, gaz, buhar, su ve kanalizasyon sektörlerinde meydana geldi. Diğer yandan, en fazla istihdam azalışı ise yüzde 5.4 ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektöründe görüldü. Ancak bir önceki döneme göre kıyaslama yapıldığı zaman hizmetler sektörü istihdamında 81 bin kişilik bir azalma göze çarptı.
Tarım ve inşaatın istihdam içindeki payı arttı
İstihdamın sektörel dağılıma bakıldığında, istihdam edilenler içerisinde tarım sektöründe çalışanların payı 2010 yılı Temmuz döneminde yüzde 26.8 iken, 2011 yılı Temmuz döneminde yüzde 26.9'a yükseldi. Diğer yandan, sanayi ve hizmetler sektörlerinde istihdam edilenlerin toplam istihdam içersindeki payı bir önceki yılın aynı dönemine göre sırasıyla 0.6 ve 0.1 puan azalarak yüzde 18.9 ve yüzde 46.7 oldu. Buna karşın, istihdam edilenler içerisinde inşaat sektörünün payı geçen yılın aynı dönemine göre 0.5 puan artarak yüzde 7,5'e çıktı.
Rapora göre, 2011 yılı Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre işgücüne katılma oranı artarken işgücü dışında kalma eğilimi ise azaldı. Bu dönemde işgücüne katılma oranı yüzde 50'den yüzde 51,2'ye ulaştı. Çalışma çağı nüfusu söz konusu dönemde yüzde 2 artarken, işgücü yüzde 4.6 arttı.
İş aramayıp, çalışmaya hazır olanların sayısı artıyor
Temmuz 2011 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre işgücüne dahil olmayanların sayısı 139 bin kişi azalırken, bu kategori altında yer alan iş aramayıp, çalışmaya hazır olanların sayısı ise yaklaşık 7 bin kişi arttı. Bu dönem itibarıyla işgücüne dahil olmayanların yüzde 44'ünü ev işleriyle meşgul olanlar, yüzde 14.75'ini eğitimine devam edenler, yüzde 13.77'sini emekliler, yüzde 12.98'ini çalışamaz durumda olanlar ve yüzde 7.3'ünü iş aramayıp, çalışmaya hazır olanlar oluşturdu.
Mevsimsel etkiler
İşsizlik oranlarına dönemler itibarıyla bakıldığında genel olarak Haziran ve Temmuz dönemlerinde, mevsimsel etkilerin de katkısıyla, işsizlik oranının en düşük seviyelere gerilediğinin görüldüğüne dikkat çekilen raporda, "Örneğin, 2011 yılı Şubat döneminde işsizlik oranı yüzde 11,5 iken, söz konusu oran Haziran döneminde yüzde 9,2'ye ve Temmuz döneminde yüzde 9,1'e gerilemiştir. Buna karşın, işsizlik oranı mevsimsel etkilerden arındırıldığında, 2011 yılı Temmuz döneminde 2011 yılı Şubat dönemine göre işsizlik oranı yüzde 10,1 ile aynı kalmıştır. Diğer yandan, mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranının 2010 yılı Temmuz döneminde yüzde 11,6 olduğu dikkate alınırsa, söz konusu oranının bir yıl içerisinde azaldığı görülmektedir" denildi.
Oranda azalma
Kayıt dışı istihdam Temmuz'da bir önceki yılın aynı dönemine göre 250 bin kişi artarak 10 milyon 829 bin kişiye yükseldi. Ancak kayıt dışı istihdam oranı aynı dönemde yüzde 45.1'den yüzde 43.4'e geriledi. Tarım sektöründe kayıt dışı istihdam aynı dönemlerde sırasıyla yüzde 85,8'den yüzde 84,4'e, tarım dışı sektörlerde ise yüzde 30,2'den yüzde 28,3'e geriledi. Raporda, "Kriz ve sonrasında kayıt dışı istihdam oranında görülen azalış son dönemlerde Türkiye'de kayıt dışı istihdamla yapılan mücadelenin olumlu sonuçlarını ortaya koymakta olup, artan istihdamın kalitesi bakımından da olumlu görülmektedir" ifadelerine yer verildi.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği