'Kazayı tahmin edemedik'

Has Şekerler Madencilik şirketinin sahibi Saffet Uyar'ın savcılıktaki ifadesinde böyle bir kazayı tahmin etmediklerini söylediği öğrenildi.

Yayınlanma: 10.11.2014 - 12:09
Abone Ol google-news

 

Karaman Ermenek'in Pamuklu Köyü yakınlarındaki Cenne Mevkii'ndeki Has Şekerler maden ocağında, 28 Ekim salı günü saat 12.15 sıralarında yakındaki terk edilen maden ocağına biriken suların basması sonucu mahsur kalan 18 işçiden Kerim Haznedar ve İsa Gözbaşı'nın cansız bedeni, 6 Kasım gecesi ocaktan çıkartıldı. İki işçinin cenazesi gçen cumartesi günü Aşağı Çağlar Köyü'nde toprağa verildi. 16 işçi için kurtarma çalışmaları nefeslik ve desandre bölümünde sürüyor. 

8 KİŞİNİN SAVCILIKTAKİ İFADESİ BİTTİ

2 işçinin cansız bedenine ulaşılmasının ardından soruşturmayı yürüten Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, Has Şekerler Maden Şirketi'nin sahibi Saffet Uyar başta olmak Saffet Uyar'ın işletmeciliğini yaptığı Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'ne ait kömür ocağının işletme ruhsatına sahip Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi yöneticisi Abdullah Özbey, aynı şirketin işleme müdürü Mehmet Zeybek, teknik nezaretçi Ali Uyar, Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'nden işletme müdürü Yavuz Özsoy, maden mühendisleri Cemile Karaca, Nuray Yetiş ve iş güvenliği uzmanı Engin Yeti hakkında 'Ölüme sebebiyet vermek' suçundan gözaltı kararı çıktı. 7 kişi geçen cumartesi gözaltına alındı.

 

 

Adresinde bulunmadığı için hakkında yakalama kararı çıkan maden sahibi Saffet Uyar 'da dün öğle saatlerinde Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade vermek üzere geldi. 
Aralarında maden ocağının ruhsat sahibi olan Abdullah Özbey'in de bulunduğu 7 kişinin ifadesi saat 23.30 sıralarında sona erdi. Ardından maden sahibi Saffet Uyar, savcılığa ifade verdi. Adliye önünde geniş güvenlik önlemi alındı. Görevlilerinin ise adliyeye sık sık rulo halindeki haritaları getirdiği görüldü.

Saffet Uyar'ın ifadesi ise saat 04.00 sıralarında tamamlandı ve adliye binasının arka kapısından çıkartılıp İlçe Jandarma Karakolu'na götürüldü. Cumhuriyet Savcılığı tarafından ifadeleri alınan 8 kişinin bugün nöbetçi mahkemeye sevk edilmesi bekleniyor.

KAZAYI ÖNGÖRMEDİK 

Maden sahibi Saffet Uyar'ın, cumhuriyet savcılığındaki ifadesinde ise 2009 yılından itibaren oradaki ocağı işlettiği ve Has Şekerler Madencilik şirketinin tek sahibi olduğunu, oradaki teknik ekibi kurmak için çaba sarf ettiğini ve iyi bir ekip kurduğunu düşündüğünü söylediği öğrenildi. Uyar, ifadesinde kazayı öngörmediklerini, böyle bir kazayı asla tahmin etmediklerini ve akıllarının ucundan bile geçirmediklerini belirtti. 

Ellerinde eski maden ocağı hakkında üretim haritasının bulunmadığı belirten Saffet Uyar'ın, eski ocakla ilgili araştırma yaptığı ve o ocakta çalışmış olan bir personele sorduğunda 50-60 metre dibe indiklerini ve sonra kapattıklarını söylediği içinde üzerinde durmadıklarını söylediği öğrenildi.
Uyar'ın, 2011 yılında su baskının olduğunu bunu tahliye ettiklerini ancak bunun eski maden ocağından kaynaklandığına dair bilgisinin olmadığını maden ocaklarındaki yeraltı sularının çekilmesinden kaynaklı mutat işlemler olarak kendisine aktarıldığını söylediği öğrenildi. 

Ermenek Cenne Lintyit Kömürü şirketinin sahibi Abdullah Özbey'in avukatı Tevfik Buğdaycı, müvekkillerinin ifade işlemlerinin dün sona erdiğini ve gözaltı süresinin bugün 15.30'da biteceğini savcılığın, mahkemeye sevk edilip edilmeyeceği yönündeki kararını beklediklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler