Keban'dan sofralara uzanan lezzet

Elazığ'da yılda 22 bin ton alabalık üretilen Keban ilçesinde, Keban Baraj Gölü ve Fırat Nehri üzerindeki kafeslerde yetiştirilen alabalıklar, 6 ay içinde porsiyon olarak tabir edilen büyüklüğe ulaştıktan sonra sofralardaki yerini alıyor.

Yayınlanma: 31.08.2011 - 09:42
Abone Ol google-news

Keban Baraj Gölü ve Fırat Nehri'ndeki kafeslerde yılda 22 bin ton alabalık üretimiyle Türkiye birincisi olan Keban'da yetiştirilen lezzetli alabalıklar, hummalı çalışmalar sonucu sofralara ulaşıyor. Fırat Nehri üzerinde karayolu ile ulaşılamayan kafeslere gidebilmek için sabahın erken saatlerinde Pınarlar köyü Dummo mevkisinden motorlu balıkçı kayıkları ve üzerlerinde vinç bulunan teknelerle yola çıkan işçiler, 20 kilometrelik zorlu bir yolculuğun ardından kafeslere varıyor.

Kafeslere ulaşan işçiler, geceleri kuşlara karşı balıkları korumakla görevli bekçilerin kaldığı, su üstüne kurulmuş barakalarda görev dağılımı yapıyor. Balıkçılar, tüm gün boyunca teknolojik aletlerle kafeslerdeki balıkları boy ve kilolarına göre ayırıp, gerekirse farklı kafeslere alıyor.

Aşı zamanı gelmiş balıklar, hastalıklara karşı anestezik maddelerle bayıltılarak, otomatik makinelerde aşılanıyor. Kafeslerdeki yavru balıklar günde 4, yetişkin balıklar ise günde 2 sefer yine otomatik yemleme makineleri ile yemleniyor. Yavru olarak bırakıldıkları kafeslerde 6 ay içerisinde 250-360 gram ağırlığa, ''Porsiyon'' olarak tabir edilen büyüklüğe ulaşan alabalıklar, daha sonra tekne aracılığıyla kıyıya yaklaştırılan kafeslerden çıkarılıyor. Teknelerde vinçler aracılığıyla kullanılan sepetlerle sudan çıkarılan alabalıklar, kıyıda su tankı bulunan kamyonlara yükleniyor.

Hasat işleminin ardından alabalıkların bir kısmı iç piyasada tüketilmek üzere değişik illere gönderilirken, bir bölümü ise Polonya ve Hollanda gibi ülkelere ihraç edilmek üzere fileto (kılçıklarından temizlenmiş balık) haline getirilecekleri alabalık işleme fabrikasına götürülüyor.

Alabalıklar, 16 farklı çeşitte sofralardaki yerini alıyor

Keban Çırçır Alabalık Tesislerinde, 16 farklı alabalık yemeği yapılıyor. Çırçır Şelalesi yanındaki tesislere gelen ziyaretçiler, alabalıktan yapılmış döner, pide, köfte, göğüs, okyanus lokumu, buğulama, kavurma, güvecin yanı sıra ''Alabalık Adana'' ve mantarlı alabalık yemeklerinden tadıyor. Alabalık dönerinin, Türkiye'de sadece Keban'da yapıldığı belirtiliyor. İşletmedeki aşçılar, alabalık dönerini sadece kendilerinin yaptığını ifade ederek, Ankara'da ''Somon döneri'' yapıldığını, ancak onun yurt dışından hazır olarak geldiğini söyledi.

Keban Alabalık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Şimşek, 1996 yılında bu işe başladıkları zaman ''Hiç alabalığın üretimi olur mu?'', ''Havuzlarda alabalık üretilir mi?'' gibi söylemlerle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Şu anda ise ilçede 60'ın üzerinde balık üretim çiftliği olduğunu ve bundan gurur duyduklarını dile getiren Şimşek, ''Biz ilk başladığımız zaman 30 ton gibi bir kapasiteyle başladık ve şu anda 8 bin ton gibi bir kapasiteye ulaştık. Bu da Türkiye için çok güzel bir rakam ve bunu yaparken hep teknolojiye yönelik yatırım yaptık. Eskiden bizler batıdaki üretim çiftliklerini gezerken, şimdi batıdaki üreticiler buraya gelip bizim yerleri geziyorlar'' dedi.

Balık yemi üretmeyi planladıklarını belirten Şimşek, bunu yaptıkları takdirde, balığın sudan sofraya ulaşmasına kadar olan her şeyi bir zincir halinde bünyelerinde gerçekleştirmiş olacaklarına değinerek, şunları kaydetti: ''Bundan sonra yapacağımız çalışmalar içerisinde balığın ileri işlenmiş ürünlerini üretmek var. Artık marketlerde balığın paketten çıkarılıp ısıtılarak veya hiçbir işlem görmeden paketten çıkarıldığı gibi tüketilmeye uygun olması isteniyor. Ürünlerimizi bu hale getirmeyi hedefliyoruz. Bu ürünlerin alabalık köfte, burger olarak en geç 2014 yılında marketlerde yer almasını istiyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon