Kemal Anadol'dan Darbe Komisyonu'na mektup

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu tarafından davet edilen eski milletvekillerinden Kemal Anadol, ''TBMM İçtüzüğü'nün dışına çıkıldığı'' iddiasıyla komisyon toplantısına katılmayacağını bildirdi.

Yayınlanma: 05.11.2012 - 11:08
Abone Ol google-news

CHP eski milletvekili Kemal Anadol, mektubunda, ''siyasetçiler, siyasi bilimciler ve yorumcularda geniş bir mutabakat haline gelmiş görüşe göre, Türkiye'de ABD ve CIA'in haberi ve oluru olmadan darbe yapılamayacağını'' söyledi.

Kemal Anadol, bu nedenle, 12 Eylül öncesi ortamın hazırlanmasında MİT, ''derin devlet'' ile CIA ve diğer yabancı istihbarat örgütleri arasındaki ilişkiler ortaya çıkarılmadan sonuca varmanın mümkün olmadığını belirterek, ''Bu da komisyonumuzun, MİT, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü istihbarat birimleri, Genelkurmay Başkanlığı, gibi bakanlık ve devlet dairelerinde çalışma yapması, dosyaları incelemesi, ilgilileri çağırıp bilgi almasıyla mümkündür. Aksi halde yapılacak çalışmalar zaman kaybından başka bir sonuca ulaşamaz kanısındayım'' ifadesine yer verdi. Türkiye'nin 12 Eylül darbesine adım adım, planlı bir şekilde götürüldüğünü belirten Anadol, mektubunda, darbe öncesi yaşanan önemli olayları anımsattı.

Anadol, şunları kaydetti: ''Ayrıca 12 Eylül'den sonra yapılan insanlık dışı uygulamaları, devletin karakollarında ve cezaevlerinde işlenen cinayetleri de TBMM İçtüzüğü'nün 105. maddesinin verdiği yetki ile mahallinde ve ilgilileri çağırarak, dosya dosya incelemeniz doğal göreviniz olduğu halde, bu madde kapsamı dışındaki kişileri dinleme yolunu seçtiğiniz anlaşılıyor. Bu uygulama hem İçtüzüğe aykırıdır hem de komisyonu amacından uzaklaştırır. Kurulunuz bir tahkikat komisyonuna dönüşmemelidir. Yargının siyasallaşması ne kadar sakıncalı ise yasamanın yargı yerine geçmesi de o kadar belki de ondan fazla sakıncalıdır. Yetkisini kullanarak 12 Eylül darbesinin şifrelerini çözmek yerine TBMM İçtüzüğü'nün 105. maddesinin dışına çıkan komisyonun çalışmasına katılmam mümkün değildir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler