Kemik erimesine dikkat
Her 3 kadından birinin kemik erimesi riski taşıdığı Türkiye'de, erkeklerin de potansiyel risk altında oldukları bildirildi.
Özel bir hastanenin Kalça Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre Toğrul, halk arasında ''kemik erimesi'' olarak bilinen osteoporozun günümüzde sık olarak görülen rahatsızlıkların başında geldiğini söyledi.
Kemik erimesinin, kemiklerde yapı değişikliği ve zayıflamaya bağlı olarak çabuk kırılır hale gelmesine neden olan bir hastalık olduğunu belirten Toğrul, ilerleyen yaşlarda bu rahatsızlığın kişinin yaşamını olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.
Toğrul, kemik yoğunluğunun azalması sonucu kalça kırığı yaşayan her 5 kadından 1'inin bir yıl içinde hayatını kaybetmesine neden olan osteoporozun herhangi bir belirti vermemesi nedeniyle ''Sessiz Hırsız'' olarak adlandırıldığını vurgulayarak, ''50 yaşın üzerindeki her üç kadından birinde görülen osteoporoz özellikle menopoz sonrasında kadınlarda önemli sorunlara neden oluyor'' dedi.
Toğrul, osteoporozun tüm yaşlanan insanları etkileyebilen bir süreç olduğunu, ancak kadınlarda bu rahatsızlığın daha hızlı bir ivme gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Kadın, gebe kalıyor, doğum yapıyor. Bebeğin vücuttaki kalsiyumu kullanması nedeniyle daha fazla kayba uğruyor. Ayrıca kadının erken yaşta çocuk sahibi olması onu daha dezavanjlı hale getiriyor. Ancak erkekler de potansiyel risk altındalar. Ancak son zamanlarda daha çok erkekte kemik erimesine bağlı kalça kırığı vakası görmeye başladık. Bu nedenle erkeklerin de kadınlar gibi kemik erimesine karşı gerekli önlemleri almaları gerekiyor. Erkeklerde artık kadınlar gibi kemik erimesi testi yaptırması, beslenmesine dikkat etmesi, egzersiz yapması ve güneşten yararlanması gerekiyor.''
"Günde en az 10 dakika güneşlenin"
Toğrul, kemik erimesine bağlı kırıkların önemli bir bölümünü kalça, omurga el ve bilek kırıklarının oluşturduğunu belirterek, bunun önüne geçmenin en önemli yolunun güneşlenmek olduğunu söyledi.
65 yaş üzerinde olan, 50 yaşından sonra kırık geçiren, yakın ailesinde kırık veya osteoporoz olan ve sigara içenlerin risk altında olduklarını ifade eden Toğrul, şunları kaydetti:
''Kemik erimesi hastalığından korunmak için beslenme, egzersiz ve güneşlenmeye önem vermeliyiz. Güneş günde en az 10 dakika, 'el ayak yüz olabilir' deriye değdiği zaman D vitamini aktif hale geliyor ve bu vitamin vücuttaki kalsiyum kaçaklarını kapatıyor. Bağırsaktan kalsiyum alınmasını sağlıyor. Alınan kalsiyumu kemiğe götürüyor. D vitamini çok önemli insanlar için. Erkekler, kahvehanelerde oturmak yerine dışarıda 10 dakika güneşlenerek kemik erimesinin önüne geçebilirler. 60-65 yaşına kadar bu etkin. Bu yaştan sonra ise deri artık D vitamini üretmiyor. Bu yaştan sonra D vitamini kaynağı da tükenince yaşlı erkeklerde hormonların çekilmesiyle birlikte kırıklar daha çok oluşuyor. O nedenle özellikle beslenmemize, egzersize ve güneşlenmeye dikkat etmeliyiz.''
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği