Kemik iliği nakil merkezi
Yeterli merkez bulunmadığından uzun süre kemik iliği nakli yapılmasını bekleyen hastalar için Ankara'da yeni bir kemik iliği merkezi açıldı.
Sağlık Bakanlığı Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki kemik iliği nakil merkezi, Sağlık Bakanlığı'nın 2, Türkiye'nin 33. merkezi olarak nakillere başladı.
Hastanenin Hematoloji Klinik Şefi ve Kemik İliği Nakli Direktörü Doç. Dr. Fevzi Altuntaş, uluslararası standartlardaki 10 yataklı merkezin son teknolojik cihazlarla donatıldığını söyledi.
Hastaların enfeksiyondan korunması için hepafiltreli havalandırmaya sahip merkezde, açıldığı Ocak ayından bu yana 8 hastaya kemik iliği nakli yapıldığını, 3 hastanın daha nakil yapılmak üzere yatırıldığını belirten Altuntaş, yılda 80-100 hastaya nakil yapılmasını planladıklarını kaydetti. Altuntaş, ''Edirne'den Van'a kadar Türkiye'nin her yerinden hastalarımız geliyor. Uzman bir ekiple hastalarımızı tekrar sağlığına kavuşturmak için çaba gösteriyoruz'' dedi.
Türkiye'de kemik iliği nakli merkezlerinin sayısının çok yetersiz olduğunu, yılda 3-4 bin nakil yapılması gerekirken bu sayının binde kaldığını bildiren Altuntaş, ''Bu, yapılması gereken nakil sayısının çok altında. Nakil yapılamayan hastalara ne yazık ki başarı şansı daha düşük tedavi yöntemleri uygulanıyor'' diye konuştu.
Türk kök projesi
Türkiye'de 70 milyonluk nüfusa rağmen henüz bir kemik iliği bankasının bulunmadığını, Sağlık Bakanlığı'nın hayata geçirmeyi planladığı ''Türk Kök Projesi'' ile bu eksiğin giderileceğini bildiren Altuntaş, şunları söyledi:
''Aile dışı doku bilgi bankasıyla kardeşi ya da bir başka yakınından ilik bulunamayan hastalara uygun verici bulunabilecek. Kordon kanı kök hücre bilgi bankasıyla da, yeni dünyaya gelen bebeklerin kordon kanları ailelerinin de izniyle saklanarak kemik iliği nakillerinde kullanılabilecek. Bu saklanan kordon kanından ileride ihtiyaç duyulması halinde sahibi ya da diğer kişiler yararlanabilecek. Bu hizmet ücretsiz olacak. Ama ailenin izni olmazsa kordon kanı belirli bir ücret karşılığında sadece sahibinin tedavisi için kullanılabilecek.''
Kordon kanının çocuk hastalar için iyi bir kaynak olduğunu anlatan Altuntaş, oluşturulacak doku bilgi bankalarının dünyadaki diğer merkezlerle bir ağ üzerinden irtibat halinde olacağını, uygun vericilerin böylece sadece Türkiye'den değil başka ülkelerden de aranabileceğini bildirdi.
Türkiye'de hematoloji uzmanı sayısının yetersiz olduğunu da belirten Altuntaş, açılan yeni merkezde bu eksiğin giderilmesine yönelik olarak uzman yetiştirildiğini kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği