Kenan Evren'i kıskandıracak 'olağan hal'
OHAL’in düzenlemelerini olağan hale getiren yasa teklifi Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. CHP’li Özgür Özel, AKP’nin OHAL’in sadece adını değiştirdiğini belirterek, cuntacı Kenan Evren’in bugünleri görse “Bu kadarını ben bile düşünemedim” diyeceğini söyledi.
OHAL’in kaldırılmasının ardından “terörle mücadelenin kesintisiz sürmesi” kılıfıyla hazırlanan yasa teklifinin, AKP’li Hakkı Köylü başkanlığındaki Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşmelerine başlandı. Teklifin tümü üzerine konuşan AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, yasanın “3 yıllık geçiş süreci öngördüğünü” belirterek, pek çok maddede “Anayasa’ya aykırılık” eleştirileri olmasına karşın, “Anayasa’nın çizdiği çerçeve ve bireysel hak ve özgürlüklerin korunması maddelerinin dikkate alınarak teklifin hazırlandığını” savundu.
CHP’den önemli uyarılar
CHP’li komisyon üyesi Zeynel Emre ise, “Teklifin OHAL hukuku denilen yeni bir içtihat uygulamasının devamı niteliğinde olduğuna” dikkat çekti. Darbe girişiminin ardından dönemin Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un “OHAL’in üç ay süreyle ilan edileceğini” açıkladığını ancak bu zamana kadar tam 7 kez uzatıldığını anımsatan Emre, “OHAL, yerleşik hale geldi. 16 Nisan 2016’da, kuvvetlerin tek elde toplandığı bir anayasa değişikliği oldu. 24 Haziran’da da seçimlere gidildi ve bu sistem, yeni yönetme sistemi yürürlükte. Sistemle birlikte yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini incelediğimizde de OHAL’in şeklen kalktığını ama kurumsallaştığını görüyoruz” dedi.
Baston benzetmesi
Emre, kamuoyunda da “OHAL Yasa Teklifi” olarak bilinen teklifi “kaza geçirdikten sonra yürürken baston kullanan bir hastanın durumuna” benzetti. “Bir süre sonra bastonu bırakması gerekir. Ancak burada baston atılıyor, protez takılıyor” diyen Emre, “bu teklifle hukuk güvenliğine ciddi zarar verileceğini düşündüklerini” kaydetti. Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle yapılan değişikliklerin ve bu yasa teklifinin “Anayasa değişikliğine bile uymadığını, değişen Anayasa’nın 104. Maddesi’nin açık olduğunu” vurgulayan Emre, “Teklifle haksız yere ihraç olup görevine dönenlerin Anayasal hakkı olan tazminat hakkı da elinden alınıyor” diye konuştu.
HDP: Alt komisyon şart
HDP’li Ayşe Acar Başaran da OHAL döneminde çıkarılan birçok KHK’nin içeriğinin “terörle mücadelede ile ilgisinin olmadığını” anımsattı. Başaran, “Kış lastikleriyle ilgili düzenlemeleri” hatırlattı, CHP’li komisyon üyelerinin de dile getirdiği, “teklif üzerinde kapsamlı çalışmalar yürütülmesi için alt komisyon kurulmasını” istedi.
MHP tekliften memnun
MHP’li Halil Öztürk ise OHAL’in ardından terörle mücadeleyle etkin mücadele edilmesi için bazı güvenlik tedbirlerinin devam etmesinin “hayati zorunluluk” olduğunu ileri sürerek, şunları kaydetti:
“Barış, hümanizm, kardeşlik gibi ifadelerin altına sığınarak, bu tip ifadelerin altında farklı faaliyetler içinde olanları, bugün bütün milletimiz görmektedir. Sihirli kelimelerin altına sığınmalarına müsaade etmemek son derece önemlidir. Terör örgütleriyle güçlü bir şekilde mücadele sürecinde herhangi bir sorun oluşmaması, benzer bir kalkışma halinde devletin etkin şekilde müdahale edebilmesi için teklif hazırlanmıştır. MHP olarak teklifi destekliyoruz.”
‘Bakan neden burada?’ İktidarın, yeni sistemi “Yürütme Meclis’in işine karışmayacak” diye anlattığını hatırlatan CHP’li Özgür Özel, Adalet Bakanı’nın komisyona görüş vermesine itiraz etti. Komisyonda görüşmeler kadar görüşmelerin şekli ve katılanlar da tartışma konusu oldu.
‘Hani daha etkin Meclis?’
Ancak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün komisyonda yasa teklifine ilişkin görüş bildirdiğini belirterek, komisyon başkanı Köylü’ye, “Sayın Bakanı hangi gerekçeyle çağırdınız?” diye sordu.
‘İsmi değil, cismi kötü’ Türkiye’de insanların kişisel hak ve özgürlükler yönünden OHAL’den rahatsız olduğuna dikkat çeken Özel, “İnsanlar OHAL’in isminden değil, cisminden rahatsız. İktidar olarak ’OHAL’i kaldıracağız’ deyip de tabela değiştiremezsiniz. OHAL’i bitirmek demek, OHAL’in adını değiştirmek demek değildir” diye konuştu. Özel, Kenan Evren’in bugünleri görse “Bu kadarını ben bile düşünemedim” diyeceğini ileri sürdü. |
Fransa modeli tartışması
CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan da teklifin Fransa modeli baz alınarak, yapıldığını ancak bu uygulamanın Fransa’daki gibi olmadığını, özgürlükleri kısıtlayıcı nitelikte olduğunu belirtince, komisyonda “Fransa tartışması” çıktı. AKP’li milletvekilleri Fransa’da da benzer bir uygulamanın olduğunu söyleyince Aydoğan, “Fransa’da böyle bir tavır gördünüz mü? Bir karikatürden dolayı dava açtı Erdoğan. Oralarda bir karar alınacaksa hukuk tekniği açısından, temel hak ve özgürlükler açısından soruşturma komisyonuna başvuru yapılır” dedi. Komisyon başkanı Hakkı Köylü de Aydoğan’ı “kullandığı dil ve üslup bakımından” uyardı.
En Çok Okunan Haberler
- ATM’lerde yeni dönem başlıyor
- Esad'dan ilk açıklama!
- ORC'den dikkat çeken seçim anketi
- HTŞ ve tesadüf!
- AKP'den yeni sigara ve alkol düzenlemesi
- Narin Güran cinayetinde yeni ses kaydı!
- Gözlerini buraya dikmişler!
- Carlo Ancelotti'den Arda Güler kararı!
- Şam'dan 'karşı operasyon' mesajı!
- Suriye ordusu, Hama'da karşı saldırıya geçti