Kılıçdaroğlu Van'da

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Van ziyareti kapsamında depremzedelerle görüştü, Van Valisi Münir Karaloğlu'ndan çalışmalar hakkında bilgi aldı. CHP lideri Van'dan sonra Uludere'ye geçecek.

Yayınlanma: 31.12.2011 - 12:37
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yılın son gününde depremin vurduğu Van’ı ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, Van ziyareti kapsamında ilk olarak Basın İlan Kurumu'nun medya merkezi çadırına ziyarette bulundu.

Burada Van Gölü Gazeteciler Derneği Başkanı Yahya Öylek ile vatandaşlardan bilgi alan Kılıçdaroğlu, Van depreminde Türk halkının acıyı ortak paylaştığını söyledi.
Van kökenli iş adamlarının kente ilgi göstermesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, Van'da özellikle inşaat alanındaki yatırımlarda alışverişlerin Vanlı esnaftan yapılmasının ticareti canlandıracağını dile getirdi.

Önceki günlerde bir gıda deposunda çıkan yangınla ilgili de bilgi alan Kılıçdaroğlu, bazı Vanlı vatandaşların belirttiği gibi bu depoda çıkan yangında bir kasıt olduğunu düşünmediğini, gerekli incelemelerin de yetkililer tarafından yapıldığını kaydetti.
Parti olarak VEDİK adını verdikleri Van-Erciş Depremi İzleme Komitesi oluşturduklarını belirten Kılıçdaroğlu, bu komitedeki milletvekillerinin sürekli bölgede bulunduklarını ve bölgeyle ilgili raporları kendilerine ulaştırdıklarını anlattı.

Gelen raporlar doğrultusunda genel merkez ve belediyeleri aracılığıyla bölgeye yardımlarda bulunduklarını ifade eden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ''Van-Erciş depremi çok daha kısa bir sürede yaraların sarılabileceği bir depremdi. Ancak müthiş bir kaos yaşandı'' diye konuştu.

Türkiye'nin bir deprem bölgesi ve deprem ülkesi olduğu gerçeğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, buna yönelik gerekli önlemlerin çok daha önceden alınmasının önemine değindi.

Kılıçdaroğlu, Van depremi sonrası bazı hataların yaşanmış olabileceğini, ancak bunların sürmemesi gerektiğinin önemine değinerek, ''Ciddi bir eşgüdümsüzlük sorunu vardı. Deprem sonrası Türkiye'nin her yerinden yağmur gibi yardım buraya aktı. Bunlar bir eşgüdüm içerisinde dağıtılmalı'' dedi.

Bölgede eğitim-öğretimde de aksamalar olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, buradaki öğrencilere sınavlarda bir ayrıcalık tanınması gerektiğini söyledi.
Kılıçdaroğlu, sorunların doğru tespit edilmesi durumunda çözümlerinin de hızlı olacağına işaret ederek, ''Her aksaklıkta hükümeti eleştireceğiz diye bir tavır içerisinde değiliz'' ifadesini kullandı.

Bazı vatandaşların çadırlarda ısınmada sorunlar yaşadıklarını anlatmaları üzerine Kılıçdaroğlu, özellikle çadır yangınlarına yönelik vatandaşlardan dikkatli olmalarını istedi.Daha sonra 75. Yıl Çadır Kenti'ne geçen Kılıçdaroğlu burada Van Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Büro Amirliğinin çadırındaki yılbaşı etkinliğine katıldı.
Burada çocuklarla halay çeken Kılıçdaroğlu, onlara çeşitli hediyeler de verdi.
Kılıçdaroğlu, buradan ayrılışında çadırkentte yaşayan kadınlarla bir süre sohbet ederek sorunlarını dinledi.

Validen bilgi aldı

Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne geçerek Van Valisi Münir Karaloğlu'ndan bilgi aldı.

Depremle ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Karaloğlu, Erciş merkezde depremzedelerin büyük bir çoğunluğunun konteynerlere yerleştirildiğini, Van merkezde de 18 Ocak'a kadar 21 konteyner kent kurarak 12 bin 500 civarındaki depremzedeyi buralara yerleştirmeyi hedeflediklerini anlattı.

Kılıçdaroğlu'nun bölgedeki öğretmenlerin barınma sorunlarını hatırlatması üzerine Karaloğlu, bekar öğretmenler açısından barınma sorunu bulunmadığını, ancak evli öğretmenlerin barınma sorunlarında problemler yaşadıklarını aktardı.Karaloğlu, tüm öğretmenlerin barınma sorununu gidermek için çalışmaların aralıksız sürdüğünü bildirdi.
Kılıçdaroğlu'nun, çadır kenti gezerken kız öğrencilerin kendisine okulların açılmasını istediklerini söylediklerini hatırlatması üzerine Karaloğlu, okulların pazartesi günü açılacağını kaydetti.Böyle bir talebin kızlardan gelmesinin sevindirici olduğunu belirten Kılıçdaroğlu da okulların açılmasının güzel bir gelişme olduğunu dile getirdi.
Karaloğlu, 3 bin 986 kalıcı konutun ihalesinin yapıldığını ifade ederek, bunların yeterli olmadığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeni yerleşim yerleri konusundaki çalışmalarının da sürdüğünü bildirdi.

DHA'ya taziye ziyareti

Kılıçdaroğlu, Van'da 9 Kasım'daki ikinci depremde Bayram Oteli enkazında kalan DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir'in yaşamını yitirmesi nedeniyle, DHA temsilciliğini ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu burada DHA Van Büro Şefi Feyat Erdemir ve muhabir Güray Özek ile görüşerek başsağlığı diledi.

Deprem sonrası Van'a üçüncü kez geldiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, vatandaşların ağırlıklı olarak konteyner talebi olduğunu, çadır kentlerde ise banyo ve tuvalet sorunlarının yaşandığına dikkati çekti.

Kılıçdaroğlu, Vanlı depremzedelerin yaşadıkları acıları paylaşmak için yılbaşı günü Van'a geldiklerini belirterek, bütün acılara rağmen hayata hep birlikte gülümsenmesi gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, depremzedelere yönelik çalışmaların da en kısa sürede tamamlanacağına inandığını kaydetti.

Soruları yanıtladı

Kılıçdaroğlu, Van ziyareti kapsamında konaklayacağı otelde bir süre dinlendi. Burada gazetecilerin ''Nasıl bir Van bekliyordunuz, nasıl bir Van ile karşılaştınız?'' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, aksaklıkların yeterince giderilmediğini gördüğünü, ancak bunların kısa sürede giderileceğini umduğunu söyledi. Yurttaşların en fazla soğuk, banyo ve tuvalet sorunları olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Van Valisi'nden pazartesi günü okulların açılacağını öğrendiğini ve buna çok sevindiğini, çadır ortamında yaşamaktan çocukların çok sıkıntı çektiklerini, en büyük arzularının okula gitmek olduğunu, bu dileklerinin de pazartesi gününden itibaren gerçekleşecek olmasının sevindirici olduğunu kaydetti.

Kılıçdaroğlu, konteynırların tamamının en kısa zamanda hizmete sokulmasını umduklarını dile getirdi.

Erciş depreminde en ağır bedeli öğretmenlerin ödediğini anımsatan Kılıçdaroğlu, onların da bölgede barınma sorunu yaşadıklarını söyledi. Öğretmenlerin sorunlarını Van Valisi'ne aktardığını, Vali Münir Karaloğlu'nun da bekar öğretmenlerde sorun bulunmadığını, evli öğretmenlerin sorunlarını da gidermeye çalıştıklarını söylediğini aktaran Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
''Bu depremde en ağır bedeli ödeyen öğretmenler, yine bu bölge insanına hizmet etmek istiyorlar. Öğretmen olarak görev yapmak istiyorlar. Var olan sorunlarını bir an önce aşmak istiyorlar. Umarım bunlar da çözülür. Özetle şunu söylemek istiyorum. Ben iki buçuk aylık sürenin sonunda Türkiye'nin bu sorunu rahatlıkla aşabileceğine inanıyordum. Ama bugün gelip Van'ı görünce üzülmemek mümkün değil. Onlarla beraber hayata tebessüm etmek istiyoruz. Bütün olumsuz koşullara rağmen, insanlar tebessüm ediyor ama tabii dertleniyorlar da. Sağlık sorunları olan var, çadır sorunu olan var, başka türlü barınma sorunu olan var... Nereye dokunsanız bir sorun çıkıyor karşınıza, herşeye rağmen yine bu insanlar hayata tutunuyorlar. şunu söylüyorlar, 'Şu veya şu şekilde besleniriz, birşeyler buluruz ama şu çadırlardan bir an önce bizi kurtarın' diyorlar.''

Öte yandan, Kılıçdaroğlu'nun kaldığı otelde bulunan Japon Aar yardım kuruluşu gönüllüleri Kılıçdaroğlu ile bir süre görüştü. Yardım kuruluşu gönüllülerinden Yoshifumi Kawabata, Van'daki ikinci depremde hayatını kaybeden Atsushi Miyazaki ve arkadaşlarının projelerini devam ettirmek için Van'da çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Kawabata, Miyazaki'nin hayatını kaybetmesi nedeniyle CHP genel merkezinden Japon Büyükelçiliğine başsağlığı mesajı bırakıldığını, bu mesajın da Miyazaki'nin annesine iletildiğini ifade ederek, Kılıçdaroğlu'na bu mesajdan dolayı teşekkür etti. Kılıçdaroğlu da, Japon gönüllülerine depremdeki örnek çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, başarılarının devamını diledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler