Kırıklareli'de hardaliye üretimi gün sayıyor

Kırklareli'nin yöresel alkolsüz içeceği olan hardaliye üretimine, Eylül ayının ilk haftasında başlanacak.

Yayınlanma: 08.08.2011 - 09:51
Abone Ol google-news

Kırklareli Üzüm Üreticileri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haluk Korur, Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) tesislerde hardaliye üretimine başlayacakları için eksiklerini gidermeye çalıştıklarını söyledi. Hardaliye için şimdiden yurdun değişik yerlerinden bayilik için teklifler aldıklarını ve Türkiye çapında tanınmaya başlayan hardaliyeyi piyasaya arz etmenin heyecanı içinde olduklarını ifade eden Korur, şifa kaynağı olan hardaliyenin üzüm ve hardal otundan yapılan bir içecek olduğunu belirtti.

Tesislerde Ağustos sonu, Eylül başı itibarıyla hardaliye üretiminin başlayacağını bildiren Korur, şöyle devam etti: ''Hardaliye yapacağımız bağlar yavaş yavaş olgunlaşmaya başladı. Sezonluk çalıştığımız için tesislerimiz de son hazırlıkları yapıyoruz. Çalıştırılacak olan elemanları da temin ettik. Hedefimiz bu sezon 100 bin litre hardaliye üretmek. Kendimize hardaliye yaptığımız gibi, diğer üçüncü şahısların üzümlerini de işleyerek hardaliye olarak kendilerine veriyoruz. Bu yıl piyasaya 500 bin TL civarında bir ürün arz edeceğiz. Hardaliye üretimiyle bağ ekim alanları da arttı.''
 

Hardaliye

Hardaliye, eski dönemlerde geleneksel yöntemlerle üzüm şırasını koruyabilme amacıyla geliştirilmiş ve sezonluk üretilen Trakya'ya özgü hoş tat ve kokuya sahip, alkolsüz, özgün bir içecek olarak biliniyor. Üzümün sıkılması ile oluşan şıranın bileşimine üzüm çeşidi, olgunluk durumu, iklim, toprak ve bağ özellikleri etkili oluyor. Eskiden yalnızca Papazkarası ya da Pamit üzümleri kullanılırken günümüzde Cardinal ve Alphonse cinsi üzümlerde kullanılıyor.

Saplarından ayrılan üzümler yıkandıktan sonra fazla parçalanmadan tabanından 10 santimetre kadar yükseklikte musluğu bulunan meşe fıçıya bir kat üzüm, bir kat taze vişne yaprağı ve parçalanmış siyah hardal tohumu olacak şekilde fıçı ağzına bir karış kalana kadar döşeme yapılıyor. Üzerine üzümlerden süzülen üzüm suyu ile şıra tozu döküldükten bir gün arayla iki kez fıçının altındaki musluktan şıra alınıp yeniden fıçının üzerine dökülerek devir işlemi yapılıp, hardaliyenin oluşumu gerçekleştiriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler