Kırlardan gelen bal

Tarım kenti Konya'da kurulu Arı Yetiştiricileri Birliği üyeleri, çevre kirliliği ve zirai ilaçlardan uzak dağlık bölgelerdeki kır çiçeklerinden yararlanarak organik bal üretiyor. Konya'nın el değmemiş verimli alanlarının organik tarım için çok elverişli olduğunu belirten uzmanlar, Konya'nın organik bal üretiminde dünyaca ünlünme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Kırlardan gelen bal
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.12.2008 - 08:42

Arı Yetiştiricileri Birliği üyeleri, Konya'da kır çiçeklerinden organik bal üreterek bir ilke imza attı. Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Ulvi Hafızoğlu, şehrin sahip olduğu meraları ile Türkiye'nin en önemli bal üretim alanlarından birisi olduğunu, buna rağmen bölgede arıcılığın henüz istenilen boyutta olmadığını dile getirdi. İl genelinde yılda en az 200 ton bal alındığını belirten Hafızoğlu, ''Bu, Konya'nın kapasitesinin sadece yüzde 30'u. Tam kapasiteye ulaşılsa üretim 600 tonlara kadar ulaşabilir'' dedi.

Konya'nın organik tarım konusunda geniş bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Hafızoğlu, şunları kaydetti:
''Ben ve birliğe üye bir arkadaşım geçen yıl organik bal üretimi konusunda çalışmalara başladık. Karapınar'daki Meke Gölü civarı ile Beyşehir yolundaki Loras Dağı eteklerinde organik bal ürettik. Bu yıl Konya bölgesinde ilk kez yaklaşık 3 ton sertifikalı organik bal aldık. Normalde bal yonca, akasya, korunga ve kiraz çiçeği gibi birçok bitkinin olduğu alandan üretilir. Bu bitkiler yüksek verim sağlar. Biz verimi az olsa da dağlık alanlardaki kır çiçeklerinden yararlandık. Çevre kirliliği ve zirai ilaçlardan uzak kimyasal maddelerin ulaşmadığı kır çiçeklerinden organik bal ürettik.''

Hafızoğlu, normal bir üreticinin kovandan ortalama 30 kilogram bal alabildiğini belirterek, ''Organik bal üretiminde kovandan 15 kilo alınabiliyor. Ayrıca girdiler oldukça yüksek. Bu yüzden organik bal daha pahalı oluyor. Diğerlerine göre 2-3 kat pahalıya satılıyor. Çünkü bu ballarda çevre kirliliği ve zirai ilaçlardan kaynaklanan kimyasal maddeler bulunmuyor'' dedi.

Konya'daki endemik 100 bitki türünün organik balları daha sağlıklı yapacağını vurgulayan Hafızoğlu, ilde organik bal üretiminin yaygınlaştırılabileceğini bildirdi.

 

'Konya organik bal merkezi olabilir'

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük ili olan Konya'nın yüzde 38 gibi büyük bir alanında organik tarım yapılabileceğini söyledi.

Sultandağları'ndan Toroslar'a, Karaman'a kadar olan geniş bir coğrafyanın organik tarım için elverişli olduğunu dile getiren Babaoğlu, ''Ender görülen 100 endemik bitkinin Konya'da olması da ayrı bir avantaj. Potansiyeli yüksek bu bölge organik bal üretiminde merkez olabilir. Konya, organik balı ile dünyada tanınabilir'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler