Kıyı talanı AKP'yle tırmandı
Bodrum tatilinde kıyı teftişi yapan Erdoğan’ın ‘vicdansızlık’ sözlerinin adresi kendisi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, tatildeki kıyı teftişi sonrasında şikâyet ettiği Bodrum kıyılarındaki yapılaşmalar, AKP iktidarları döneminde arttı. Hatta Erdoğan’ın da kaldığı Rixos Oteli, önündeki adayı iskele ile otele bağlayarak üzerine yapı bile inşa etti. Ada Rixos’un internet sitesinde, “özel koy ve ada” denilerek Bodrum Rixos’un tanıtımında da kullanılıyor. Ayrıca AKP döneminde Türk Ceza Yasası’nda yapılan değişiklikle kamu arazilerinin işgaline “af” da getirildi.
Bayram sonrasında tatilini geçirdiği işadamı Fettah Tamince’nin sahibi olduğu Bodrum Rixos Oteli’nde, tekneyle Torba ve Güvercinlik koylarını inceleyen Başbakan Erdoğan, kaçak yapılaşmalara dikkat çekerek belediyeleri suçladı. Erdoğan’ın açıklamaları tartışma yarattı. CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir bugüne kadar hükümetin iktidar gücünü kullanarak bölgede “kendi yandaşlarına koyların talan edilmesi fırsatı verdiğini” söyledi. Hükümetin, 10 yıldır Bodrum için hiçbir şey yapmadığını belirten Demir, şimdi Başbakan’ın belediyeleri suçladığını bildirdi. Torba Mahallesi, Usuluk koyuna BYT tarafından yapılan Vouge Otel’in inşaatında mevzuata aykırılıklar bulunduğunu, halkın kullanımına ait olan alanların otel inşaatı için verildiğini belirten Demir, “kır evi” niteliğinde çok katlı yapılar inşa edildiğini söyledi. Güvercinlik köyünde de “gökdelen” inşaatı yapıldığına dikkat çeken Demir, “Bu binanın Başbakan’a yakın bir isme ait olduğu konuşuluyor. Peki Başbakan bunları neden görmüyor. Bodrum’un tepesindeki çöplüğü neden görmüyor. Valilik, kaymakamlık, çevre müdürlüğü neden görmüyor” diye sordu. “Başbakan belediyeleri suçluyor, bunlar küçük belediyelerin yapacağı işler değil. Torba Mahallesi muhtarı, Güvercinlik köyü muhtarı ne yapabilir” diyen Demir, asıl hükümetin önlem alması gerektiğini söyledi.
‘Rixos adayı bağladı’
Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kalfa, belediye ve Anıtlar Kurulu’nun onayladığı imar planında yapılaşma sınırının kıyıya 30 metre olduğunu, ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın nisan ayında sınırı 50 metreye çektiğini söyledi. Belediye ve Anıtlar Kurulu’nun yasadaki “eğer bölgede yüzde 50 yapılaşma varsa eski mevzuat uygulanır” hükmünü dikkate alarak 30 metre izni verdiğine dikkat çeken Kalfa, “Şimdi belediye ve Anıtlar Kurulu ile bakanlığın planı arasında uyumsuzluk ortaya çıktı. Bakanlık yapılaşmayı 50 metreye çekti. Ancak mevcut ruhsatlı yapılar 30 metreye göre yapıldığı için kıyıya yakın kaldı. Projede 30 metre olsa da denize çok yakınlar. Rixos’un da bu durumda inşaatları var. Rixos da işin içinde. Orada da 30 metrede inşaatlar var. Hatta Rixos’un önünde ada vardı, adayı bağladı tam üstüne tesis yaptı. Aynı durum orada da var. Onu görmüyorlar. Ona bir şey demiyor Başbakan” dedi. Kalfa, benzer tartışmaların yaşandığı BYT’nin Torba’daki otelinin açılışını da Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yaptığına dikkat çekti.
‘Torba yasa geçseydi yağma artacaktı’
Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, kıyıların yurttaşların eşit ve serbest kullanabilecekleri kamusal alanlar olduğunu söyledi. Bu alanlar üzerinde yapılaşmaya izin verilemeyeceğini belirten Muhcu, buna karşın özellikle son 11 yıllık AKP döneminde bizzat hükümet tarafından alınan kararlarla ciddi bir betonlaşma olduğuna dikkat çekti. Bütün kıyıları yağmalayan bir anlayışın birden bire kıyıları korumak yönünde açıklamalar yapmasının kuşku uyandırdığını belirten Muhcu, yerel seçimler öncesinde yerel yönetimler üzerinde baskı oluşturulmak istendiğini bildirdi. Muhcu, Başbakan’ın açıklamalarının ardından belediyelere yönelik yeni operasyonların da gündeme gelebileceğine işaret etti.
Hazine işgaline af
Tartışmayla birlikte AKP döneminde Türk Ceza Yasası’nda yapılan değişiklik de yeniden gündeme geldi. 2009 yılında yapılan değişiklikle kamu arazilerinin işgaline olarak sağlandığına dikkat çekilmişti. Harita Mühendisleri Odası, kamu arazi ve arsalarının işgalinin suç olmaktan çıkarıldığını, af niteliğindeki düzenleme ile kıyıların “işgalcilere” açıldığını vurgulamıştı.
‘İşbirliğine hazırız’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ise Başbakan Erdoğan’a çağrıda bulunarak “Ülkemizin kıyılarının yanlış ve gelişigüzel kullanımının önlenmesi ve denizciliğin planlı, verimli ve çevreyi de dikkate alarak geliştirilmesi konusunda hükümetle işbirliğine hazırız. Gelin kıyılarımızı bilimin ışığında elbirliğiyle yeniden yapılandıralım” dedi.
Gezi göndermesi
Bu arada Başbakan Erdoğan’ın, kıyılarla ilgili hayata geçirecekleri uygulamalar konusunda, “Bakalım çevreciyiz diye ortalığı ayağa kaldıranlar çevre için attığımız adımlarda nerede duracak” demesi dikkat çekti. Erdoğan’ın sözleri bazı kesimlere mesaj olarak yorumlandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tatilini geçirdiği Bodrum koylarında çarpık yapılaşmaya tepki gösteren sözleri samimi bulunmadı.
Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan, ilçedeki çarpık yapılaşmanın ve doğa talanının suçunun yerel yönetimlere atıldığını belirterek “Yerel yönetimler hep günah keçisidir zaten. 5 yıldır imar planım yok. Halk, sitelerden ve tatil köylerinden denize ulaşamıyor. Bununla ilgili yeni baştan planlama yapılabilir veya mevcutların şekli değiştirilebilir” dedi. Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu da belediyelerin ve meslek odalarının inisiyatifsizleştirildiğine dikkat çekerek “Yapılan projeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayından geçip geliyor. Belediyelerin aslında bir imar yetkisi yok. Odalar da söz sahibi değil” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği