'Koalisyon mümkün değil'

Yunanistan'da genel seçimlerin ardından sıra hükümeti kurma çalışmalarında. Seçimlerden birinci çıkan Yeni Demokrasi Partisi'nin lideri Antonis Samaras koalisyon oluşturmak için siyasi parti liderleriyle biraraya geldi.

'Koalisyon mümkün değil'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.05.2012 - 08:36

Yunanistan'da genel seçimlerden birinci çıkan ve hükümeti kurma görevini üstlenen Yeni Demokrasi Partisi'nin lideri Antonis Samaras, "Elimden geleni yaptım ancak koalisyon oluşturmak mümkün değil" dedi.

Samaras, koalisyon arayışları çerçevesinde siyasi parti liderleriyle görüştü. Ancak kısa süre sonra kamera karşısına geçerek, çabalarının başarısız olduğunu, koalisyon kurmanın mümkün olmadığını söyledi.

Yeni Demokrasi Partisi lideri, görüşmelerinde kemer sıkma politikalarının yeniden düzenlenmesi ve ülkenin Avro'da kalması şartlarını masaya koydu. Ancak söylediğine göre, parti liderleri ya bu önerileri doğrudan reddetti, ya da diğer partilerin kabul etmeyeceği şartlar öne sürdü.

Sol Koalisyon Syriza'nın lideri Aleksis Tsiprasa göre, Samaras'ın önerileri Yunan halkı için "acı önlemler" demek. Tsipras, "Samaras'la birlikte Yunan halkını ilerleyen günlerde acı önlemler bekleyecek. Bu görüşle, birlik hükümeti kurulamaz" diye konuştu.

Samaras'ın ardından hükümeti kurma yetkisi şimdi yüzde 16.7'yle ikinci sıraya yükselen Sol Koalisyon Syrıza lideri Alexis Tsipras'a geçti.

Tsipras, bugün Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'tan hükümeti kurma yetkisini alacak. Üç gün içinde o da başarılı olamazsa yetki Pasok'a geçecek. Çalışmalar yine sonuca ulaşmazsa yeniden seçime gidilecek. Yunan medyasına göre, bu ihtimal oldukça yüksek. Hatta seçim tarihi olarak da 17 Haziran gösteriliyor.

 

'Seçim krizi' Rumları endişelendirdi

Kıbrıslı Rumlar, Yunanistan'da Pazar günü yapılan seçimlerden çıkan sonuçları kaygıyla izliyor. Rumlar, Yunanistan'daki siyasi boşluğun, Rum ekonomisine, 1 Temmuz'da başlayacak Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığına ve Kıbrıs sorununa olumsuz etkilerinden endişe duyuyor. Rum tarafı ayrıca, bugünkü veriler temelinde iflası ihtimal dışı görülmeyen Yunanistan'ın ekonomik durumundan göreceği bir dizi olumsuz etkiyi de hesap etmeye başladı.

Rum basınına göre, Yunanistan'daki gelişmeleri dikkatle izleyen Rum siyasiler endişelerini gizlemiyor. İlk endişe, ekonomi ve Yunanistan'ın geleceği ile ilgili olurken, ikinci endişe, siyasi düzeyde ve Yunanistan'ın içerisinde bulunduğu siyasi kriz olduğu belirtildi. AB dönem başkanlığını devralma arifesindeki Güney Kıbrıs'ın, dönem başkanı sıfatıyla yılın ikinci yarısında Yunanistan'daki durumla karşı karşıya kalacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Rum basını, Pazar günü yapılan seçimler sonrasında siyasi istikrarsızlık uzadıkça Yunanistan'ın iflasa yaklaştığını, bu iki unsurun krizi daha da derinleştirdiğini ve Güney Kıbrıs'ı da içine alma tehlikesinin büyüdüğü değerlendirmesini yaptı.
 

Siyasilerin görüşü

Rum ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ), "Yunanistan'ın da, Kıbrıs'ın da, bölgenin de, Kıbrıs sorununun da güçlü bir hükümete ihtiyacı var. Yunanistan;da istikrar yerine anarşi hakim olursa çok ciddi ve büyük tehlikeler olur. Ülkedeki ciddi ve yapılandırılmış partilerin, güçlü hükümet kurmak için gerekli sorumluluğu göstermesi şarttır" görüşünü dile getirdi.

DİSİ Milletvekili Hristos Stilianidis, "Yunanistan böyle bir sonuç ile siyasi istikrarsızlığa ve anarşiye girerse, sonuçları Helenizm ve Kıbrıs için çok trajik olur" ifadesini kullandı. Demokratik Parti (DİKO), hükümet kurulmasının, Yunanistan'ın krizden çıkması için "olmazsa olmaz" olduğuna vurgu yaparak, "İlk bakışta, Yunan halkının sorunlarını yönetebilecek güçlü bir hükümet kurulması perspektifi çok çok zor görünüyor. Bunun Yunanistan'ın ve buna bağlı olarak Kıbrıs Rum ekonomisine olumsuz etkiler yapacağı" görüşünü dile getirdi.

Sosyalist EDEK partisi, Yunanistan'da hükümet kurulamamasının yalnız Yunanistan'a değil Güney Kıbrıs'a da ciddi etkileri olacağına dikkati çekerek; Yunanistan'da geniş tabanlı bir ulusal birlik hükümeti kurulması gerektiği görüşünü belirtti. Komünist AKEL partisi, Yunanistan'daki seçimleri yorumlarken, anarşi ihtimalini dile getirerek, seçimlerde sol partilerin öne çıkma başarısı üzerinde durdu.

Rum ekonomistlerin önerisi

Yunanistan'daki siyasi gelişmelerin Kıbrıs Rum ekonomisine yansımalarıyla ilgili geniş haberler yayımlanan Rum gazetelerine göre, Yunanistan'daki siyasi krizin uzaması, Rum ekonomisinin içerisinde bulunduğu sorunlar ve büyük Rum bankalarının Yunanistan'daki faaliyetleri nedeniyle Rum tarafını büyük ölçüde etkileyecek. Rum ekonomistler, alacağı desteği müzakere edebilme fırsatını yakalamak için Güney Kıbrıs'ın AB Destek Mekanizması'na kendi gönlüyle başvurmasını önerirken, aksi durumda mekanizma tarafından dayatılacak şartların çok ağır olacağı uyarısında bulundu.

Ekonomist Stelios Platis, Güney Kıbrıs'ın kritik günler geçirdiğini ve seçim ekonomisine girme lüksü olmadığını belirterek, Rum ekonomisinin daha da kötüleşmesinin önüne geçilebilmesi için Rum yönetimi lideri Dimtiris Hristofyas'ın istifa etmesi, parlamentoda çoğunluğun elde edilebilmesi maksadıyla ortak kabul görecek ve geçici başkanlığı kabul edecek bir aday aranmasını önerdi.

Kıbrıs Rum Üniversitesi ekonomi profesörlerinden Aleksandros Mihailidis ise Yunanistan'ın avro bölgesinden çıkması yönünde karar alınması halinde Güney Kıbrıs'ın göreceği olumsuz etkilerin çok büyük olacağına vurgu yaptı.

Öte yandan, Rum Menkul Kıymetler Borsası, dün yeni haftaya önemli kayıplarla başladı ve günü yüzde 12,04 düşüşle 196,1 puandan kapattı. Aralık 2000'den beri kaydedilen en düşük değer olduğu belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler