Kredi kartı yerine 'bakkal defteri'

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,"Vatandaş kredi kartını kullanamadığı için mahalledeki esnafa yöneldi. Esnaf bugüne kadar vatandaşı finanse etti. Ama artık esnafın da vatandaşı finanse edecek sermayesi kalmadı" dedi.

Yayınlanma: 11.12.2009 - 09:48
Abone Ol google-news

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, açıklamasında, kredi kartını borcunu ödeyemeyip takibe düşen yurttaşların sayısının 1 milyon 815 bin 34'e tırmanmasının endişe verici olduğunu belirterek, bu durumun piyasanın daha da daralmasına yol açtığını vurguladı. Kredi kartı borçluları için yapılan düzenlemenin, başvuru süresinin kısa olması nedeniyle amacına ulaşamadığına dikkat çeken Palandöken şöyle devam etti:

"Bankalar, enflasyonun yıllık 5,8 olduğu dönemde kredi kartı faiz oranını yıllık yüzde 40, temerrüt faizi oranını yüzde 48 uygulayarak kârlarını yüzde 41 artırma başarısını göstermişlerdir. Esnaf ise faizsiz olarak verdiği borcu veresiye defterine yazmış, rafına yeni mal koyamamıştır."

 

İşsizlik artıyor

Geçen yıldan bu yana artan işsizliğin olumsuz etkilerinin piyasalara da yansıdığını belirten Palandöken, bu durumun esnaf ve sanatkara da yansıdığını bildirdi. Palandöken, "işsizlik sigortası ödeneği"nin verilme şartlarının hafifletilerek daha çok işsize ödeme yapılması gerektiğine de dikkat çekti. Palandöken bu durum sayesinde hem piyasaların hem de devletin vergi gelirleri açısından fayda sağlayacağını kaydetti. Beklentilerinin kredi kartı faizlerinin düşürülmesi olduğunu vurgulayan Palandöken, kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasının, faizsiz destek kredileri ile işsizlik ödeneğinin yükseltilmesinin bu koşullarda gerekli olduğunu ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon