Kredi muslukları kapanıyor
Türk Lirası’ndaki hızlı değer kaybı ve faizlerdeki yükseliş nedeniyle özel bankaların kredi büyüme hızı yüzde 1’in altına kadar düştü.
Türkiye ekonomisi için bir kötü sinyal de bankalardan geldi. TL’nin büyük değer kaybı ve faizlerin yükselişi ile birlikte kredi büyüme hızları dibe vurdu.
Özel bankaların kur etkisinden arındırılmış kredi büyüme hızı, 10 Ağustos ile biten haftada yüzde 1’in altına düştü. 10 Ağustos haftası itibarıyla yüzde 0.81 (yıllıklandırılmış 13 haftalık hareketli ortalama) olan bu oran, sadece üç ay önce yüzde 13 seviyelerindeydi. Kredi büyüme hızı, Mayıs 2017’de yüzde 32’ye kadar yükselmişti. 10 Ağustos ile biten haftada TL cinsinden ticari kredi faizleri, yüzde 23.76 (dört haftalık hareketli ortalama) seviyesine yükseldi. Söz konusu faiz oranı, sadece üç ay önce yüzde 17.41 seviyelerindeydi. Mayıs 2017’de kamu bankalarının kredi büyüme hızı yüzde 49 seviyelerine kadar yükselmişti.
Kamu zorluyor
Toplam kredi büyüme hızı 10 Ağustos haftasında yüzde 8.37 olurken, bu oran kamu bankaları sayesinde yakalandı. Kamu bankalarının aynı haftada büyüme hızı yüzde 20.91 ile özel bankaların çok üzerinde gerçekleşti. Bu oran, üç ay önceki yüzde 30 seviyelerine göre az olsa da özel bankaların çok üzerinde yer alıyor.
Toplam kredi büyüme hızı, geçen yıl Kredi Garanti Fonu’nun devreye girdiği dönemde yükselmiş, Mayıs 2017’de yüzde 37 seviyelerine kadar çıkmıştı. Ancak hızlı kredi büyümesiyle gelen yüzde 7.4’lük ekonomik büyüme, Türkiye ekonomisinin hızla ısınmasına neden oldu. Bu nedenle birçok şirket, bugünlerde kredi yapılandırma için bankaların kapısını çalarken, bankacılık sektöründe riskli kredilerin oranı hızla artıyor.
Hacim 2.6 trilyon lira
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, sektörün kredi hacmi 10 Ağustos ile biten haftada 2 trilyon 687 milyar 873 milyon liraya ulaştı.
Bankacılığın toplam mevduatı, 2 trilyon 326 milyar 506 milyon lira oldu. Kredi/mevduat oranı ise yüzde 115 seviyelerinde gerçekleşti. Tüketici kredileri tutarı 10 Ağustos ile biten haftada 423 milyar 346 milyon liraya yükseldi. Söz konusu kredilerin 200 milyar 819 milyon lirası konut, 7 milyar 144 milyon lirası taşıt ve 215 milyar 382 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu.
Bankaların bireysel kredi kartı alacakları 98 milyar 139 milyon lira oldu.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'