'Kritik' Kıbrıs Zirvesi yarın Cenevre'de gerçekleşiyor
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un daveti üzerine adadaki iki toplum liderlerinin katılımıyla yarın Cenevre'de "kritik" bir Kıbrıs zirvesi gerçekleşecek. Bundan sonra atılacak adımların kararlaştırılmasına yönelik "Üçlü Zirve"de Genel Sekreterin getirebileceği öneriler merakla bekleniyor.
Geçen Kasım ayında BM Genel Sekreteri'nin New York'ta ev sahipliğini yaptığı "Üçlü Zirve" de istenen ilerleme sağlanmamakla birlikte Ocak ayında bir üçlü toplantının daha yapılması konusunda anlaşma varılmıştı. Bunun üzerine, Ban Ki-Moon, Eroğlu ile Hristofyas arasında yarın İsviçre'nin Cenevre kentinde bir zirve daha yapılacak. Derviş Eroğlu, Cenevre Zirvesine katılmak amacıyla adadan ayrılırken yaptığı açıklamada Cenevre'de müzakere masasında bulunan 6 başlığın ele alınacağını söyledi.
Mart Ayı'nda bir zirvenin daha söz konusu olabileceğini belirten Eroğlu, sürecin sonsuza dek süremeyeceği uyarısını da yapmıştı.
Rum Yönetimi ise, Cenevre Zirvesi'ne ilişkin açıklamalarında toplantının, şimdiye kadar sağlanan ilerlemeyi gözden geçirmeyi ve sonraki adımları kararlaştırmayı amaçladığını belirtirken Türk tarafından "yapıcı bir tutum" ve "tutarlılık" beklediğini söyledi. BM Genel Sekreterinin getirebileceği önerilerin merakla beklendiği Cenevre'de toplantının sonuçlarına ilişkin olarak fazla bir beklenti olmazsa da taraflar toplantıya önem verdiği belirtiliyor.
Nitekim, Derviş Eroğlu, zirve hazırlıkları çerçevesinde geçtiğimiz günlerde Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile durum değerlendirmesini yapmaya amaçlayan üçlü bir görüşme gerçekleştirdi.
Zirve öncesi diplomatik temasların kapmasında BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer geçen hafta İstanbul'a gelerek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir durum değerlendirmesini yapmış ve adadaki temaslar sırasında edindiği izlenimlerini Davutoğlu ile paylaşmıştı.
Türkiye'nin bakışı
Türkiye'nin de, Cenevre'de sonuç alınmasına önem verdiği belirtiliyor. Adada sürdürülen müzakerede istenen ilerlemenin sağlanmamasından Rumların sorumlu olduğunu düşünen Ankara, defalarca Kıbrıs müzakerelerinin sonsuza dek devam edemeyeceği uyarısını yaptı. Rumların adım atmaya, AB tarafından yeterince teşvik edilmediğini düşünen Ankara'nın bu yöndeki inancı, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Rum Kesimi ziyareti sırasında Türkiye'nin yeterli çaba göstermediği yönünde tepki yaratan ifadeleriyle daha da pekiştirilmiş oldu. Kıbrıs'ta uzlaşı sağlanması, Türkiye'nin AB üyelik süreci açısından da büyük önem taşıyor. Türkiye ile müzakerelerdeki 35 başlıktan 8'i, Rumlara Türk limanlarının açılmasına ilişkin Ek Protokolün uygulanmadığı gerekçesiyle AB Konseyince askıya alındı. Rum Yönetimi ayrıca 6 başlığı tek taraflı olarak bloke ediyor.
Talat'ın uyarısı
Bu arada, Cenevre Zirvesi öncesi bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, uyardı. TAK haber ajansına göre, uluslararası toplumun Türk tarafını "işgal altında bir bölgede yaşayan, hatta fırsatçılık yapan bir toplum", Kıbrıs Rum tarafını ise, "mağdur edilmiş, işgalden zarar görmüş taraf" olarak gördüğüne dikkat çekti. Yerleşmiş olan bu imajı ilk defa 2004'te bozduklarını belirten Talat, "Bugün bunu tersine döndürme lüksümüz asla olamaz" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği