Kültürlerararsı yakınlaşma projesi

UNESCO 2010 yılını 'Kültürler arası Yeniden Yakınlaşma Yılı' olarak ilan etti. Uluslararası Dans Konseyi CID-UNESCO, öncelikle Türk ve Yunan kültürleri gibi, ortak kültürel mirasa sahip ülkeler başta olmak üzere, farklı kültürlerin ortak yönlerini geleneksel danslar ve müzikler aracılığı ile yeniden canlandırmak üzere harekete geçti.

Kültürlerararsı yakınlaşma projesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.10.2010 - 11:40

CID-UNESCO Beyoğlu Şubesi tarafından dansın sosyal ve kültürel etkilerini ön plana çıkarmak üzere tasarlanan bu proje, CID-UNESCO Atina  Şubesi ve CID-UNESCO Sarıyer Şubesi işbirliği ile ilk kez bu performans ile uygulamaya geçiyor. Bu proje kapsamında ülkemize gelecek olan Yunanistan Dora Stratou Ulusal Dans Tiyatrosu, İstanbul’daki ilk gösterisini 28 Ekim 2010 tarihinde saat 20.30’da Sarıyer Belediyesi’nin ev sahipliğinde (MKM) Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde sahneleyecek.

İstanbul performansı ve CID-UNESCO için özel olarak hazırlanan programda, Türk ve Yunan dans ve müziklerindeki ortak kültürel motiflerini canlandırmak amacıyla Trakya, Kapadokya, Konya ve Karadeniz bölgelerinden danslardan oluşan bir repertuar, 40 dansçı, 8 müzisyen ve 1 şarkıcıdan oluşan zengin bir kadro tarafından sergilenecek.
Sarıyer Belediyesi, proje kapsamında, Sarıyer Belediyesi Kültür Merkezi’nde, halka açık ücretsiz Yunan Dansı Kursları ve Geleneksel El Sanatları Sergisi gibi etkinlikleri üstlenmiştir.

İstanbul Sarıyer Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan performans ve etkinlikler,  CID-UNESCO Uluslar arası Dans Konseyi Genel Başkanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, UNESCO Türkiye Ulusal Komitesi ve Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu tarafından desteklenmektedir. CID-UNESCO “Kültürlerarası Yakınlaşma Projesi” kapsamındaki etkinliklerin, konseyin 150 ülkede yer alan üyeleri ve şubeleri ile İstanbul şubeleri arasındaki işbirliği 2011 yılında İspanya, Arjantin, Güney Afrika, Hindistan ve Mısır ile devam etmesi planlanıyor.

Kar amacı olmaksızın bir CID-UNESCO etkinliği olarak düzenlenen bu performans için biletler 15 Ekim 2010 tarihinden itibaren Biletix üzerinden satışa sunulmuştur.
Dora Stratou Dans Tiyatrosu ve CID-UNESCO hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için; www.cid-unesco.org www.grdance.org adresleri ziyaret edilebilir. Proje tasarımı hakkında bilgi almak için beyoglusectioncid@gmail.com üzerinden CID-UNESCO Beyoğlu Şubesi ile temasa geçilebilir.

DORA STRATOU DANS TİYATROSU
•    Yunan danslarının ‘yaşayan müzesi’ olarak kabul edilen Dora Stratou  Dans Tiyatrosu 53 yıldır geleneksel Yunan dansı, müziği ve kostümlerini Atina ve Avrupa’da sergilemektedir.
•    Dora Stratou Dans Tiyatrosu bugüne kadar 26 ülkede 6.000’i aşkın performans sergilemiş ve 3.000.000’dan fazla izleyici ile buluşmuştur.
•    Dora Stratou, kuruluşundan bu yana herhangi bir koreograf ya da dans eğitmeni ile çalışmamış; sahnelenen performanslar dans tarihçileri tarafından köylerde yapılan araştırmalar ile belirlenmiş ve dansçılar tarafından doğrudan köy halkından öğrenilmiştir.
•    Dora Stratou’da bazı dansçılar, kendilerinden üç kuşak önce de bu geleneği sürdürüp Dans Tiyatrosu’na gönül vermiş  ailelerden gelmektedirler.
•    Öyle ki; Dora Stratou Dans Tiyatrosu’nun en yaşlı üyesi, 1965 yılından bu yana grupta klarnet çalmaktadır.
•    Ayrıca Dora Stratou Dans Tiyatrosu,Tiyatro Dünya Ödülü’nü almaya hak kazanmış ilk topluluktur.
Topluluk hakkında daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak için : www.grdance.org

CID-UNESCO Uluslar Arası Dans Konseyi

Uluslararası Dans Konseyi (Conseil International De La Danse) tüm dans formlarını bir çatı altında toplayan resmi bir organizasyondur. 1973 yılından itibaren faaliyet göstermekte olup, şu anda 150 ülkede şubeleri ve üyeleri bulunmaktadır. Dans alanında, profesyoneller arası işbirliği sağlamak, araştırma, eğitim, kongre ve yayınlar ile hem kültürel mirasa sahip çıkmak, hem de yeni gelişmeler hakkında üyeleri bilgilendirmek CID-UNESCO’nun temel faaliyetleri arasında yer almaktadır
CID-UNESCO’nun üyeleri arasında profesyonel dansçılar, eğitmenler ve dans grupları ile birlikte dansa gönül vermiş amatörler ve aynı zamanda dansın kültürlerin gelişimindeki sosyolojik, ekonomik ve psikolojik etkilerini inceleyen uzmanlar ve akademisyenler yer almaktadır. www.cid-unesco.org


Proje

2010 yılının UNESCO tarafından Kültürlerarası Yakınlaşma Yılı olarak ilan edilmesiyle birlikte, UNESCO ‘Gençlik Komisyonu’ daha barış yanlısı bir neslin gelişmesi için çalışmalarını projelendirirken, ‘Çevre Komisyonu’ doğayla uyumlu ekolojik yaşam ve doğayı koruma alternatifleri üzerine araştırmalarını yürütürken, ‘Dans Konseyi’  de,   geleneksel danslar aracılığı ile, dansın sadece sanatsal değil, özellikle sosyal ve kültürel işlevleri üzerinden, ‘insani ve ortak’ olanı yeniden canlandırmayı hedeflemiş bulunmaktadır.

Isadora Duncan Dansı ‘insanın hayata karşı en doğal tepkisi’ olarak tanımlamıştır. Dans Konseyi’nin amacı, bu en doğal dürtülerden yola çıkarak; farklı coğrafyalarda, farklı sosyo-kültürel dinamikler doğrultusunda şekillenmiş ve farklı formlar kazanmış olan dansların özündeki insana ait ve ortak olanı görünür ve yaşanabilir kılmaktır.

www.beyoglu-turkey.sections.cid-portal.org
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler