Kurbanda kredi tartışmasında son nokta

Kurban bayramı yaklaşırken, kurum ve kuruluşların kredi kartıyla vekaleten kurban kesmesi ilahiyatçıları ikiye böldü. Ancak diyanet kredi kartıyla kurban kesimi konusunda noktayı koydu, "Kredi kartı ile kurban kesimi caizdir" dedi.

Kurbanda kredi tartışmasında son nokta
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.12.2008 - 09:41

Kurban bayramı yaklaşırken, 'kredi kartıyla kurban kesilir mi?' tartışması da yeniden gündeme geldi. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi İlahiyat Profesörü Şahin Filiz, kurumların kredi kartıyla vekaleten kurban kesmelerine karşı çıkarak "Kredi kartıyla borçlanarak ibadet yapılmaz. Çünkü hac gibi kurban gibi malla yapılan ibadetler kişinin temel ihtiyaçlarının ötesinde bir birikimi, varlığı söz konusuysa yapılabilir" dedi. Akdeniz İlahiyat Profesörü Şahin Filiz, kredi kartıyla kurban kesmenin dinen uygun olmadığını söyleyerek "Kurban kesen insanların büyük bir kısmı ya orta sınıftan ya da ortanın altında fakirlik sınırında yaşayan insanlar. İlla da kurbandan kan dökmek, ya da et dağıtmak şeklinde kendini zorunlu hissetmek doğru değil" dedi. Profesör Filiz ayrıca, şahsi yapılan bir ibadetin kurumlara havale edilmesinin de doğru olmadığını savunarak şunları söyledi:

"Çünkü ibadet kurumsallaştıkça bu sefer sahtekarlıklar, hırsızlıklar, istismarlar özellikle din istismarı alıp başını gidiyor. Sakın bireysel ibadetinizi imkanınız yoksa borçlanarak yapmayın. Dinde böyle bir zorunluluk yok. Sakın ola kendi mahallenizde fakirler yoksullar varken bu bireysel ibadetinizi kurumlara havale etmeyin. Bir ibadet kesinlikle tekele girmez. Kurumların tekeliyle ibadet yapılmaz."
 

"Kartlar günümüzün alışveriş aracı"

İlahiyat Profesörü Zekeriya Beyaz ise, kredi kartıyla ibadet olmaz gibi bir yaklaşımın yanlış olduğunu söyleyerek "O da bugün para yerine kullanılan bir yöntemdir. Kredi kartı günümüzde bir alış veriş aracıdır. Para aracıdır" dedi. Borçlu olan bir kimsenin de kurban kesebileceğini ifade eden Beyaz, "Kesse ne olur. Bir şey olmaz. Kişi kendi üzerine farz olmadığı şart olmadığı halde çoluğuna çocuğuna karşı, çevreye karşı kurbanını kesiyor. Bunları saygıyla karşılamak lazım. Normaldir" diye konuştu. İlahiyat Profesörü ibadetin kurumlara devredilmesine ilişkin olarak ise şunları söyledi:
"Din de kurum yok mudur? Din de insanlar şahsi ibadetlerini toplu halde, kurumsal halde camide yapmıyor muyuz? Kurumdan uzaklaşmak gibi bir durum söz konusu olamaz. Bugün 10 milyonların bir araya toplandığı bir yerde, kim fakir kim yoksul bunları ancak kurumlar ve belli görevliler tespit eder. Dolayısıyla bu türlü hayır kurumlarının oluşması eşyanın tabiatı olarak, zaruret olarak ortaya çıkmıştır. Kurumlar, vakıflar, dernekler de günün ihtiyaçlarından doğmuş kurumlardır. Alırlar, kurbanı keserler, gerekli yerlere hediye ederler. Bunlar da aracı kurumlardır, gayet güzeldir."
 

Diyanet: Kredi kartıyla kurban kesilebilir

İlahiyatçıları bölen tartışmaya Diyanet "Kredi kartı ile kurban kesimi caizdir" diyerek noktayı koydu. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Keskin, kredi kartıyla alış veriş yapmanın caiz olduğuna ilişkin Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararı olduğunu söyleyerek "Kişiler kredi kartıyla alış veriş yaparlarsa ödemeleri gereken tutarı zamanında ödedikleri takdirde bunda herhangi bir sakınca söz konusu değildir. Bu çerçevede bu kartlarla kurban almanın da normal bir alış veriş olması bakımından hiçbir dini sakıncası yoktur" dedi. Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Keskin şunları söyledi: "Dolayısıyla eğer vatandaşlarımızı kurban kesmekle yükümlü iseler, söz gelimi varlıklı bir kimse ama elinde hali hazırda nakit parası yok. O zaman kredi kartıyla kurban alabilir. Caizliği konusunda tereddüt yoktu. İnsanlarımız kredi kartıyla kurban alabilir, kesebilir. İbadetini bu şekilde yerine getirebilir."

 

"İstismarcılara dikkat"

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Keskin, kişinin ibadetini kendisi bizzat yerine getirebileceği gibi bunu hayır kurumları aracılığıyla da vekaletini vererek yerine getirebileceğini ifade etti. Bu işi üstlenen bazı hayır kurumları, vakıflar olduğunu belirten Keskin, şöyle devam etti:

"Vatandaşa belli bir tutar karşılığında kurbanlarını vekalet yoluyla kesebileceklerini deklare ediyorlar. Vatandaşlar da bu kurumlardan herhangi birini tercih ederek kurbanlıklarını bunların açtırdıkları hesaplara belirlenen fiyatın karşılığındaki parayı yatırarak vekalet vermiş oluyor. Bu kurumlar da onun bu vekaletine uyarak onun adına kurbanını kesebilirler. Ve bu kurbanın geçerliliğine ilişkin de herhangi bir şüphe duyulmaması gerekir. İnsanlarımız dilerlerse hayır kurumları aracılığıyla kurbanlarını kestirebilirler. Öte yandan sadece kurban da değil diğer ibadetlerde de zaman zaman istismarlar yaşanabiliyor. Siz kurbanınızı bir hayır kurumuna belli bir tutarı onların hesabına yatırdığınız takdirde siz kurbanınızı kesme yükümlülüğünden kurtulmuş olursunuz. Bir vecibeyi yerine getirmiş olursunuz. Ama o organizasyonun yetkilileri, idarecileri kendilerinin hesabına yatırılan bu paraları amacı dışında kullanacaklarsa bunun sorumluluğu onarlın olacaktır. Kendileri Allah katında sorumlu olacaklardır. O nedenle vatandaşlar da bu kurumları araştırmalı, hangi kuruma güveniyorsa özellikle toplumun büyük çoğunluğunun yöneldiği kurumlara vermeli, tercihini o yönde kullanmalıdır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler