'Kürt açılımı tarihi bir fırsattır'

SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün, hükümetin Kürt açılımının içini boşaltmamasını ve yeterli desteği bulamadığını ileri sürerek geriye çekilmenin bahanesini yaratmaya çalışmamasını söyledi.

Yayınlanma: 29.08.2009 - 09:47
Abone Ol google-news

SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün, SHP Genel Merkezi'ndeki Parti Meclisi toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, ''kürk açılımı'' çalışmalarının Türkiye için hayati önem taşıdığını söyledi. Hükümetin, çözüm için tüm ülkenin desteğini aramaksızın sorunun üzerine gitmesi gerektiğini ifade eden Ergün, ''Hükümet, Kürt açılımının içini boşaltmamalı ve yeterli desteği bulamadığını ileri sürerek, geriye çekilmenin bahanesini yaratmaya çalışmamalıdır'' dedi.

SHP'nin çözüm konusundaki görüşlerinin net olduğunu belirten Ergün, şunları kaydetti:
''Her şeyden önce, Devlet, tek taraflı tasarrufuyla yapabileceği her şeyi yapmalıdır. Kürt açılımı tarihi bir fırsattır. Bunun barışa ulaşmasını sağlamalıyız. Bu her birimizin yurttaşlarımıza ve insanlığa karşı borcudur. Herkese eşit ve en yüksek temel hak ve özgürlüklerin sağlanması, ülke yönetiminin güçlendirilmiş yerinden yönetimler şeklinde yeniden yapılandırılması ve genel bir siyasi af barışa giden yolu açacak, herkesin üniter devlet içinde, özgür ve eşit yaşamasının ortamını sağlayacaktır.''

Ana dilde eğitim, yazılı, işitsel ve görsel yayın yapma, kendi dilini ve kültürünü geliştirmek için enstitüler kurma gibi konuların Türkiye'de yaşayan her kimlik için hak olduğunu ifade eden Ergün, bunların üzerindeki yasakların kaldırılması gerektiğini söyledi. Hüseyin Ergün, ''Bu bağlamda, Kürtçe veya başka dilde olup da Türkçeye dönüştürülen yer ve yerleşke adları da yerli halk istediği takdirde aslına döndürülmelidir. Anayasa'daki 'Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür' ibaresi yerine, 'Türkiye Cumhuriyeti uyruğu ananın veya babanın çocuğu Türkiye Cumhuriyeti yurttaşıdır' denerek vatandaşlık tanımı bir etnisiteye bağlı olmaktan çıkarılmalıdır'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler