Kürtaj hak, Uludere katliamdır

Kadınlar, Kadıköy'de AKP hükümetinin kürtajı yasaklama girişimine karşı miting düzenledi.

Yayınlanma: 03.06.2012 - 14:33
Abone Ol google-news

Çok sayıda kadın örgütü temsilcisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği “Kürtaj cinayettir, sezaryene de karşıyım” açıklamaları ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın kürtaj karşıtı yasanın gündemde olduğu yönündeki açıklamalarını, bugün Kadıköy’de düzenledikleri miting ile protesto etti. Düdükler ve ıslıklar çalarak, alkışlarla AKP hükümetini eleştiren kadınlar “Ne devlete, ne erkeğe, bedenimiz bize aittir. Kürtaj sosyal bir haktır, tartıştırmayacağız. Kürtaj karşıtı yasayı çıkarttırmayacağız” dediler.

KESK’li Kadınlar, TMMOB İstanbul Kadın Komisyonu, Kadın Mühendisler Grubu, Üniversiteli Kadın Kollektifi, İmece Kadın Sendikası, Feminist Kadınlar, Gökkuşağı Kadın Derneği, İnsan Hakları Derneği, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) ile Emek Partili Kadınlar, Sosyalist Kadın Meclisi, Halkevci Kadınlar, Halkların Demokratik Kongresi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti, meslek odası, sivil toplum üyesi kadınlar dün Kadıköy Altıyol’da bir araya geldi. Renkli görüntülere sahne olan eylemde kadınlar, davullar ve düdükler çalarak Kadıköy İskele Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. “Kürtaj hakkımızı tartıştırmıyoruz. Bedenimiz bizimdir”,  “Kürtaj haktır, Uludere katliamdır”, “Kürtajı yasaklamak, kadın cinayetlerine davetiyedir”, “Melih Gökçek’i yumurtaladık. Sıra kimde?” yazılı pankart ve dövizler açan kadınlar, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Susma haykır, kürtaj haktır”, “AKP elini bedenimden çek” sloganları attı. CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Türk halk müziği sanatçısı Pınar Aydınlar (Sağ), oyuncu Feride Çetin’in de katıldığı mitinge erkekler de katılarak destek verdi. Yürüyüşte “Türkiye kadın düşmanlığında birinci” yazılı Başbakan Erdoğan’ın maketinin yanı sıra tavuk ve yumurta maketlerini taşınması, kucağında çocuğunu taşıyan bir annenin “Benim bedenim, benim kararım” yazılı tişörtle yürümesi ise dikkat çekti. Kadıköy İskele Meydanı’nda Türkçe ve Kürtçe okunan basın açıklamasında, AKP hükümetinin kadınların bedenini, kimliğini ve emeğini devletin, erkeklerin ve sermayenin hâkimiyeti altına sokmak istediği belirtildi. Açıklamada “Kürtaj yasağı! Üstelik bu yasağı Uludere katliamını diline dolayarak en pervasız biçimde tartışmaya açması ise AKP iktidarının çürümüş politikalarının kadınlar açısından nerelere uzanacağının da işaretidir” denildi. Kürtaj ile ilgili bir torba yasanın gündemde olduğu anımsatılan açıklamada “Her koşulda doğurun demek, kadınları yurttaşlık hakkından ve en temel insan haklarından yoksun bırakıp üreme kapasitelerine indirgemek; kadınları eşit birer insan, yurttaş olarak görmekten vazgeçip resmen kuluçka makinesi ilan etmek demektir” ifadelerine yer verildi.

Devletin görevinin kürtajı yasaklayarak istenmeyen gebelikleri sağlıksız koşullarda sonlandırmaya mecbur bırakmak olmadığı, doğum kontrol yöntemlerine ulaşımı kolaylaştırmak olduğuna dikkat çekilen açıklamada, kadınların kürtaj hakkının bahane edilerek bedenlerinin, emeklerinin ve geleceklerinin denetim altına alınmaya çalışıldığı bildirildi ve özetle şu ifadelere yer verildi:

“Biz kadınlar kürtaj hakkımız bahane edilerek, bedenimizin, emeğimizin ve geleceğimizin denetim altına alınmaya çalışıldığının farkındayız. Ne kürtaj hakkımızın ne de bedenimizin, emeğimizin ve cinselliğimizin üzerindeki haklarımızın sınırlandırılmasına izin vereceğiz. Başbakan, fetüs hücresiyle uğraşacağına, devlet eliyle canı alınan Uludereli çocukların hesabını versin. ‘Her kürtaj bir Uludere’dir’ açıklaması, katliamın hesabını vermek yerine, üstünü örtme, sorumluluktan kaçma yaklaşımıdır. Kadın bedeni, cinselliği ve doğurganlığı Başbakan’ın da devletin de tasarrufunda değildir. Başbakan işine bakmalı ve haddini bilmelidir.”

Pınar Aydınlar (Sağ) ise tarihte bugüne dek hiçbir başbakanın kişilerin yatak odasına girmediğini belirterek, “Bizlerin kimliğini yok sayarak N.Ç davasında kendi hemcinslerini haklı çıkararak, ufacık çocuklarımızın hayatlarını karartarak, işkencelerde kadınlarımıza tecavüzleri devam ederken, kadınlarımızı, siyasi tutsakları çırılçıplak soyarak gardiyanlara teşhir ederken, Uludere katliamının izlerini silmeye çalışırken, şunu biliriz ki kürtaj yasası kapitalizme hizmet etmektir. Ben kadınım, benim bedenimden ben sorumluyum” dedi. Açıklamanın ardından türküler eşliğinde halay çeken grup üyeleri, olaysız dağıldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler