Kurumlar vergisi indirimlerinin uygulama süreleri

Yeni teşvik sisteminde yüzde 10 ile yüzde 2 arasında değişen Kurumlar Vergisi indirimlerinin uygulama süresi; yatırım yapılan bölgede uygulanan yatırıma katkı oranlarına, Kurumlar Vergisi indirimine, yatırımın büyüklüğüne ve karlılığına göre değişecek.

Yayınlanma: 05.06.2009 - 17:32
Abone Ol google-news

Yeni teşvik sisteminde bölgesel-sektörel yatırımlar ile büyük proje yatırımlarında uygulanacak olan yüzde 10 ile yüzde 2 arasında değişen Kurumlar Vergisi indirimlerinde; süre, yatırım yapılan bölgede uygulanan yatırıma katkı oranları, Kurumlar Vergisi indirimleri, girişimci tarafından yapılan yatırımın büyüklüğü ve yapılan yatırımın karlılığına göre olacak. Türkiye genelindeki 4 bölge için ve büyük proje yatırımları için öngörülen yatırım katkı oranları, uygulanacak Kurumlar Vergisi indiriminin süresinin belirlenmesinde birebir etkili olacak.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerin içinde yer aldığı 1'inci bölgede yatırım yapan girişimciler, 100 birimlik bir yatırımda, 20 birimlik yatırım katkı oranından yararlanacak. Yani 100 birimlik yatırım büyüklüğü için 20 birim kurumlar vergisi indirimi alacak. Bu çerçevede yüzde 10'luk Kurumlar Vergisi oranının uygulanacağı 1'inci bölgede, 100 birimlik bir yatırım için teşvikten yararlanacak yatırımcı, yüzde 20 olan yatırıma katkı oranı tamamlanıncaya kadar kurumlar vergisi uygulamasından faydalanacak.

Yatırımın büyüklüğü, işletmenin karı, kurumlar vergisi indiriminde yararlanma süresini etkileyecek. 1'inci bölgede yapılacak yatırımlarda kurumlar vergisi oranının yüksek, yatırıma katkı oranının düşük olması nedeniyle yararlanılacak kurumlar vergisi indiriminin daha kısa sürede tamamlanması bekleniyor. Uzmanlara göre bu süre birçok faktöre göre değişecek olsa da, birkaç yıl sürecek. Yatırıma katkı oranı bölgesel yatırımlarda yüzde 60, büyük bazlı projelerde yüzde 70 olan 4'üncü bölgede uygulanacak kurumlar vergisinin yüzde 2 olması nedeniyle, söz konusu yatırımın Kurumlar Vergisi indiriminden yararlanma süresi 5-10 yılı bulacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon