Kuşaktan kuşağa Turhan Selçuk
Türk karikatürünün en büyük ustalarından Turhan Selçuk, bundan böyle doğduğu Muğla'nın Milas ilçesinde de yaşayacak. Turhan Selçuk Karikatürlü Ev ve Turhan Selçuk Parkı, 23 Nisan'da açılıyor.
Ustamızı kuşaktan kuşağa yaşatacak olan ve Türkiye’de bir ilk olarak gerçekleşen ‘Karikatürlü Ev’ projesine öncülük eden gazetemiz çizeri Kamil Masaracı ile konuştuk.
- Türkiye’de bir ilke imza attın. Bize ‘Karikatürlü Ev’ projesini anlatır mısın?
- Karikatürlü ev fikri İzmir Karaburun’da çıktı. Ütopya toplantıları için gittiğim Karaburun’da, gençler ve çocuklar için kültür noktası olsun istedim. Bu da benim açımdan en olabilir karikatür çalışmalarının yapıldığı bir ortam oluşturmaktı. Ülkemizin değişik noklarında etkinlikler düzenleniyor ama bu etkinlikler kültür odaklı olmayıp, yörenin ürününü tanıtmak amacıyla yapılıyor. Bu eksikliği yıllardır önemsiyordum. Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa ve eski Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ bu fikrimi desteklediler. Karaburun’da Rumlardan kalma eski bir taş evi restore ederek, Türkiye’nin ilk Karikatürlü Ev’ini açtık.
Düzenli olarak bu evde karikatür çalışmaları yapılıyor. Bunun yanı sıra periyodik olarak sergiler açılıyor, karikatürcülerle söyleşiler düzenliyor. Çocukların karikatürleri kartpostal haline getirildi ve çocuklar kendi karikatürlerinden oluşan bu kartpostalları satarak harçlıklarını çıkarmaya başladılar. Bu yıl da, önümüzdeki aylarda 1. Karaburun Karikatürlü Ev Mizah Şenliği düzenleyeceğiz.
- Turhan Selçuk Karikatürlü Ev projen vardı, bu ne aşamada?
- Turhan Selçuk yaşarken, onun doğduğu yer olan Muğla’nın Milas ilçesinde bir Karikatürlü Ev açma projesini paylaşmıştım. Onun bu projeye sıcak baktığını öğrendikten sonra, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’tan destek istedim. Restore edilmiş bir tarihi konak olan Hacı Ali Ağa Konağı’nı, “Turhan Selçuk Karikatürlü Ev” olarak verdi.
- Turhan Selçuk’la ilgili neler bulunacak bu Karikatürlü Ev’de?
- Karikatürlü Ev iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Turhan Selçuk’un eserlerinden oluşan kalıcı bir sergi olacak. Gene bu bölümde Turhan Selçuk’un kişisel eşyaları, çizim malzemeleri ve orijinal el yazıları, fotoğrafları sergilenecek. Konağı ziyaret eden sanatseverler, ayrıca Turhan Selçuk’la ilgili hazırlanan belgeselleri de izleyebilecekler.
Konağın ikinci bölümü, gençlerin ve çocukların karikatür çalışma alanı olacak. Yine buraya her ay bir karikatürcü gelerek çocuklarla atölye çalışmaları yapacak. Ayrıca buraya gelen konuk karikatürcü bir sergi de açacak. Bu bölümde ayrıca gençlerin ve çocukların kendilerini karikatür konusunda geliştirebilmeleri, Türk ve dünya karikatürünü daha iyi tanıyabilmeleri için bir de kitaplık oluşturuyoruz. Önümüzdeki yıllarda Turhan Selçuk adına Karikatür Şenliği düzenlemeyi düşünüyoruz.
- Bu fikri Turhan Usta’ya açtığında tepkisi ne oldu?
- Kendi doğduğu ilçede olması ve özellikle de gençlerin ve çocukların karikatür çalışmasına yönelik bir proje olması fikri onu mutlu etti. Proje uygulamasında sürekli ustanın desteğini gördüm. Onu kaybettikten sonra ise ailesinin desteğiyle projeyi tamamladık. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda açacağız. Yeni düzenlenen bir parka, Turhan Selçuk’un adı verildi ve ayrıca bu parkın duvarlarına değerli ustanın karikatürleri çizildi. Bu parkın da açılışı Turhan Selçuk Karikatürlü Ev’le aynı gün gerçekleşecek.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması