Liseli şehitler için anı sınıfı

Sakarya Savaşı'nda son sınıf öğrencilerinin tamamını şehit veren Kayseri Lisesi'nde ''anı sınıfı'' oluşturularak, şehit öğrencilerin hatıraları yaşatılacak.

Yayınlanma: 17.03.2011 - 09:50
Abone Ol google-news

Yetiştirdiği devlet adamları, bürokratlar, sanatçılar ve çok sayıda ünlü ile tanınan 118 yıllık tarihi Kayseri Lisesi, Kurtuluş Savaşı sırasında Milli Mücadele'nin kazanılmasında da oynadığı rolle tarihe adını yazdırdı.

Sakarya Savaşı sırasında 1920-1921 eğitim öğretim yılında son sınıf öğrencilerinin tamamı gönüllü olarak gittikleri cephede şehit olduğu için mezuniyet defterinin o döneme ait sayfasına, ''Lise son sınıf talebeleri Sakarya Muharebesi için cepheye gidip hepsi cephede şehit düştüğünden bu öğrenim yılında okulumuz mezun verememiştir'' kaydı düşüldü.

Şair Cahit Külebi, Kayseri Lisesi'nin bu kahramanlık hikayesini, müfettiş olarak görev yaptığı sırada okul kayıtlarını incelerken ortaya çıkardı. Daha sonra Genelkurmay Başkanlığı arşivleri incelenerek, okulun 62 öğrencisinin tamamının gönüllü olarak gittikleri Sakarya Savaşı'ndan geri dönemediklerine dair kayıtlara ulaşıldı.

Şehit öğrencilerden ancak 10'unun isimleri belirlenebildi. Şehit öğrenciler anısına 2003 yılında okulun bahçesinde yaptırılan anıtta bu 10 öğrencinin isimleri yer alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler