Lukaşenko 5. kez cumhurbaşkanı seçildi

Belarus’ta Pazar günü düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gayrı resmi sonuçlara göre mevcut Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, oyların yüzde 83,49’unu aldı.

Yayınlanma: 12.10.2015 - 13:51
Abone Ol google-news

Toplam seçmenin yüzde 86,75’inin oy kullandığı seçimlerde, seçmenin yüzde 6’sı, ‘herkese karşı’ oy kullanırken, adaylardan Tatyana Korotkeviç yüzde 4,42; Sergey Gaydukeviç yüzde 3,32; Nikolay Ulahoviç ise, yüzde 1,67 oranında oy aldı. Belarus Merkez Seçim Komisyonu, kesin sonuçların 16 Ekim günü açıklanacağını duyurdu.

Belarus’ta 2010 yılında düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan, fakat, seçimden sonra çıkan olaylardan sorumlu tutularak tutuklanıp hapis cezasına çarptırılan, ancak geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Lukaşenko’nun kararıyla tahliye edilen Batı yanlısı muhalefet liderlerinden Nikolay Statkeviç, Vladimir Neklyayev ve Anatoliy Lebedko, seçimden sonra yaptıkları açıklamada, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Lukaşenko’nun düzenlediği bir ‘tiyatro oyunu’ olduğunu öne sürerek, Batılı ülkelere, bu seçimleri tanımama ve Belarus yönetimine yönelik yaptırımları kaldırmama çağrısında bulundular.

Belarus’ta 2010 yılında düzenlenen bir önceki cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında Batı yanlısı muhaliflerin düzenledikleri protesto gösterilerine polisin sert müdahalesi sonucunda çok sayıda kişi yaralanmış ve aralarında muhalefet liderlerinin de bulunduğu 100’den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Bu olay, ABD ve Avrupa Birliği’nin Belarus yönetimine yönelik ekonomik ve siyasi yaptırımları sertleştirmesine neden olmuştu. Diğer taraftan Belarus’un Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik politikalarına mesafeli davranması ve Doğu Ukrayna sorununun çözümüne yönelik müzakerelerin Belarus’un başkenti Minsk’te yapılması, Belarus yönetiminin Batılı ülkelerle ilişkilerinin normalleşmesinin önünü açtı. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandır Lukaşenko, seçim günü yaptığı açıklamada, Batılı ülkelerin son cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası konusunda Belarus yönetiminden istedikleri her şeyi kendilerinin yerine getirdiğini ifade ederek, Belarus’taki muhalif grupların izinsiz gösterilerine bile göz yumduklarını, fakat seçimden sonra olay çıkartılmasına göz yumulmayacağını söylemişti. Pazar gecesi, seçimlerden sonra muhalif grupların başkent Minsk’te düzenledikleri protesto gösterisine katılım, 200 kişiyle sınırlı kalırken, göstericiler, gecenin ilerleyen saatlerinde gösterilere son verdi.

LİTVANYA: AB, BELARUS’A YAPTIRIMLARI KALDIRABİLİR

Seçimlerle ilgili ilk değerlendirmelerden birini yapan Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Antanas Linkevicius, Belarus halkının değişimden korktuğunu, bu nedenle, herşeye rağmen Lukaşenko’yu desteklediğini söyledi. Litvanyalı bakan, AB’nin Belarus’a yönelik yaptırımları kaldırmasının, Belarus’ta seçim sırasında ve sonrasında “beklenmedik durumların meydana gelmemesine” bağlı olduğunu ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler