"Mahkeme 'şekil' diyor, iktidar 'esas' diye sömürüyor"

Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden,"Herkesin karıştırdığı özellikle hükümet kanadının yaptığı açıklamalarla kafa karıştırdığı bir durum var. Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliklerini esastan değil, sadece biçim olarak inceler. Fakat, iktidar mahkemenin yaptığı ilk incelemeyi esastan yaptı gibi algılayıp mahkemenin kararını sömürüyor" dedi.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 14:00
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davada başvuruyu şekil bakımından inceleyeceğini açıklamasının ardından soruları yanıtladı.

Özden, Yüksek Mahkeme'nin Anayasa değişikliğine ilişkin açılan davada, değişikliği sadece biçim olarak inceleyebileceğini vurguladı. Biçim olarak incelemenin de Anayasa ile sınırlandırıldığını ifade eden Özden, ayrıca Anayasa'nın değiştirilmesi önerilemez olan maddelerine ilişkin bir değişiklik varsa, bu da temelden biçim yönünden incelemeyi gerektireceğini dile getirdi.


"İktidar sömürüyor"

Mahkemenin, türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğini buna istinaden iptal ettiğini anımsatan Özden, "Metnin Anayasa'ya aykırılığı, biçim yönünde ortaya konuyorsa, iptalle sonuçlanır. Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliğini biçim yönünden, değiştirilmesi önerilemez kurallar yönünden denetlemesini iktidar, 'esas yönünden inceleme' diye sömürüyorlar. Bu çok büyük bir yanlıştır" dedi.

Özden, mahkemenin biçim yönünden yaptığı incelemenin sonunda maddenin iptali kararı veriliyorsa, esastan karar verilmiş gibi algılandığını da ifade etti. Mahkemenin iki aşamalı bir inceleme çalışması olduğunu da belirten Özden, "Birinci ilk incelemedir. Eksikliklerin olup olmadığını kapsar. İkincisi ise eksiklik yoksa konuyu Anayasa'ya uygunluk yönünden ama biçim yönünden inceler. Fakat tekrarlıyorum, iktidar mahkemenin yaptığı ilk incelemeyi esastan yaptı gibi algılayıp mahkemenin kararını sömürüyor" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler