Malatya Valiliği: Vahim sonuçların önüne geçildi

Malatya Valiliği, ramazan davulcusuyla tartışan Alevi ailenin taşlanmasıyla ilgili, güvenlik kuvvetlerinin olaya anında müdahale ederek olası vahim sonuçların önüne geçildiğini iddia etti.

Yayınlanma: 31.07.2012 - 10:37
Abone Ol google-news

Malatya Valiliği, Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü beldesinde Alevi ailenin saldırıya uğradığı iddiasına ilişkin çok yönlü soruşturmanın, Doğanşehir Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütüldüğünü bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 28.07.2012 günü saat 01.00 sıralarında, Sürgü beldesinde Ramazan davulcusu Mustafa Evşi'nin mahalle aralarında davul çalarken Hasan Evli ve oğlu Serhat Evli tarafından evlerinin önünde davul çalmaması konusunda uyarılması ve akabinde aralarında çıkan tartışma sonucunda davulcunun darp edilmesinin ardından durumun Cumhuriyet Savcılığı'na intikal ettiği ve olayın o an için kapandığı belirtildi.

29.07.2012 gecesi, bir gün önce tartaklanan davulcunun yakın çevresini ve bir grup insanı kışkırtması sonucu bir araya gelen yaklaşık 150 kişilik kalabalığın, davulcuyu darp eden şahsın evinin önünde toplanarak taşkınlık yaptıkları, ev sahiplerini sözlü sloganlarla taciz ettikleri ve camlarını kırdıkları ifade edilen açıklamada, bu şahısların belirtilen yere yürüyüş yaparak taşkınlık yapacakları bilgisini alan güvenlik kuvvetlerinin taşlama olayı gerçekleşmeden önce gerekli güvenlik tedbirlerini alarak olaya anında müdahale ettiği ve olası vahim sonuçların önüne geçildiği kaydedildi.

Ayrıca, beldeye il merkezinden yeterli sayıda takviye güvenlik gücü gönderilerek, provoke edilmiş müzahir gruplarca hane sahiplerine ve çevreye zarar verilmesinin önlendiği dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Ertesi gün (29.07.2012) durum kontrol altında ve sükunet temin edilmiş iken; bazı çevrelerin olayı sosyal medyada, internet sitelerinde ve TV kanallarında abartarak bir gün önce vuku bulan olay, o anda da devam ediyormuş gibi yansıtmaları sonucu, beldede Alevi vatandaşlara karşı kitlesel bir baskı ve saldırı hareketi yapıldığı yönünde asılsız yorum ve değerlendirmelerde bulunulmuştur.

Toplanan kalabalığın dağıtılması ve durumun kontrol altına alınmasının akabinde; halkın tahrik edilmemesi ve sağduyulu davranılması yönünde beldenin ileri gelenleri nezdinde gerekli telkin ve tavsiyelerde bulunulmuş, olayın gerçek boyutlarının yansıtılması amacıyla haber ajanslarının doğru bilgi vermeleri yönünde gerekli sonuçlar alınmıştır. Gerek doğru bilgilerin yansıtılması, gerek kanaat önderleri nezdinde gerekli girişimlerin yapılmasıyla beldede sükunet sağlanmış ve tansiyon düşürülmüştür. Bu münferit olayı provoke etmek isteyenlere meydan verilmemesi için gerekli önlemler alınmıştır.''

Vali Saran: Vahim olaylar önlenmiştir

Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran'ın olayın başından beri yakın takipçisi olduğu, kurumlar arasındaki koordineyi bizzat yürüterek alınması gerekli her türlü tedbirin vaktinde alınıp süratle uygulanmasının sağlandığı vurgulanan açıklamada, ''Bu kapsamda olay yerine yeterli sayıda güvenlik kuvveti sevk edilmiş, kanaat önderleriyle fikir alışverişinde bulunulmuş, belde sakinleri ve taraflarla bizzat görüşülerek itidalli olmaya davet edilmişlerdir'' ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, şöyle denildi:
''Sonuç olarak; iki kişi arasında başlayan bir tartışmanın anlık bir saldırıya dönüşmesi ile gelişen olay sadece bir ailenin hedefe alınması ile sınırlı olup; beldemizde dini ve mezhebi temelde Alevi Sünni çatışması olarak nitelendirilebilecek kitlesel bir mahiyet arz etmemektedir. Ayrıca olayın meydana geldiği andan itibaren yeterli sayıda jandarma kuvveti ile gerekli güvenlik tedbirleri alınmış ve bu tedbirler olası bir provokeye karşı devam etmektedir. Olay bütün olarak değerlendirildiğinde gerekli güvenlik tedbirlerinin vaktinde alındığı ve gerekli müdahalelerin yapılarak vahim olayların önlenmiş olduğu görülmektedir. Ayrıca olayla ilgili çok yönlü soruşturma Doğanşehir Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülmektedir. Olayı provoke edenlere, soruşturma sonucunda yasalarımız çerçevesinde gerekli cezai yaptırımların uygulanacağından kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bu olayı provoke etmek isteyenlere meydan verilmemesi için bütün çevreleri sağduyulu olmaya ve yorumlarında dikkatli davranmaya davet ediyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler