Mandalina üreticisinin 'mumlama' tepkisi
Türkiye'de satsuma tipi mandalina üretiminin önemli bölümünü karşılayan Gümüldür ve Seferisihar'da hasat sezonu devam ediyor. Rekoltenin geçen yıla göre yüzde 40 oranında gerilemesi beklenirken bahçe çıkış fiyatlarında ise iki kata varan artış var.
Seferihisar ilçesinde 45 üreticinin bir araya gelerek oluşturduğu Seferihisar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi İşletme Müdürü Behiç Çınar, mandalinada rekoltenin geçen yıla göre çok düşük olduğunu, buna bağlı olarak fiyatların yüksek seyrettiğini belirtti. Rekolte düşüklüğüne rağmen ürün kalitesinin yüksek olduğuna dikkat çeken Çınar, geçen yıl çok yüksek üretimin gerçekleştiğini, bahçe çıkışında kilogram fiyatlarının 40 kuruşa kadar gerilediğini, fiyatın maliyetin altına inmesi nedeniyle bir çok üreticinin bahçeye girmediğini söyledi.
Bu yıl rekoltede geçen yıla göre yüzde 40'ı aşan oranda düşüş gözlendiğini ifade eden Çınar, ''Ürün azlığıyla birlikte bahçe çıkışında kilogram fiyatları 1 lira ile 1,2 lira seviyesine yükseldi. Bu ürün, işleme tesislerinden hallere kilogramı 2-2,5 liradan gidiyor. Bu da tüketicinin bu yıl Gümüldür ve Seferihisar mandalinasını 2,5-3 liradan yiyeceği anlamına geliyor'' dedi. Ürün azlığı nedeniyle fiyatlarda gerileme olmasını beklemediklerini söyleyen Çınar, kurların etkisiyle ihracatta da iyi bir sezonun yakalandığını, AB ülkeleri, Rusya, Ukrayna ve Balkan ülkelerine önemli miktarda ihracat yapacaklarını söyledi.
Mandalinanın raf ömrünü uzatmak amacıyla yapılan mumlama işlemiyle, sarartma işlemlerine yönelik bazı iddiaların ortaya atıldığına dikkat çeken Çınar, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Mumlama işlemi sağlık kriterleri çok sıkı olan AB ülkeleri de dahil olmak üzere tüm dünyada uygulanan bir işlemdir. Meyvenin kabuğu üzerine tamamen doğal bir malzemeyle kaplama yapılması işlemidir. Bu işlemle raf ömrü 5 günden 15 güne kadar çıkabilir. Bu işlem yapılmadan pazara mandalina göndermemiz mümkün değildir. Bu işlemin insan sağlığına zararı olduğuna yönelik hiçbir bulgu yok. Buna rağmen mandalina üretimi hakkında hiçbir fikri olmayan bazı kesimler, ürüne yönelik talebi düşürüp fiyat spekülasyonu yaratmak amacıyla 'ürünü güzel göstermek için mumluyorlar, sarartıyorlar' demektedir. Bu mesnetsiz açıklamalara karşı hukuki yollardan da hakkımızı arayacağız''
Avrupa ve Rusya'da yüzde 15'lik pay
Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise bu yıl ihracatta geçen yıla göre değer bazında artış yakalanacağını, Türk mandalinasının AB ve Rusya pazarlarındaki yüzde 15'lik pazar payını koruyacağını ifade etti. Turunçgillerde uygulanan mumlama ve sarartma işlemlerinin AB ülkelerinde de uygulanan, sağlığa hiçbir zarar bulunmayan işlemler olduğunu söyleyen Türkmenoğlu, ''Bu konunun neden tartışma konusu olduğunu dahi anlayamadık. Maalesef bazı kurumlar medyada kendilerini göstermek amacıyla insanların dikkatini çekebilecek ama doğruluğu bulunmayan iddiaları ortaya atabiliyorlar'' dedi.
Türkmenoğlu, muz ve narenciye ürünlerinin sarartılmasında kullanılan etilen gazının havada da bulunduğunu, bu işlem için kullanılan 1 ppm'lik miktarın insan sağlığına zarar vermesinin mümkün olmadığını, mumlama işleminin de doğal bir kaplama maddesiyle, meyvenin su kaybının önlenmesi amacıyla uygulandığını söyledi.
İç meyvenin farkı
İzmir çevresinde Seferihisar, Gümüldür, Urla, Ahmetli ve Kuşadası'nda yoğunlaşan mandalina bahçelerinde süren hasat kapsamında günlük yevmiyesi 25-30 liradan çalışan işçilerin topladığı meyveler, ilçe merkezlerindeki işleme merkezlerine taşınıyor.
Mandalina ağacında ince kabuklu ve daha sulu olması nedeniyle en kaliteli ürün, ağacın alt bölümündeki gövdeye yakın olan ve dışarıdan gözükmeyen dallarından toplanıyor. 'İç meyve' olarak tanımlanan bu meyvenin fiyatı ağacın diğer bölümlerinden toplanan ürüne göre iki kata varan farklılaşmalar gösterebiliyor.
İşleme tesislerinde köpüklü suyla yıkanan ve mumlama işleminden geçirilen meyveler büyüklüklerine göre ambalajlanarak hallere sevk ediliyor. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği koordinatörlüğünde yapılan rekolte tespit çalışmasına göre bu yıl Ege Bölgesi'nde 139 bin 194 ton mandalina üretileceği tahmin ediliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!