'Mandallama' yöntemi hayatlarını kurtardı

Açık kalp ameliyatı yapılamayan hastalar için umut ışığı olan 'Mitraclip- mandallama' yöntemiyle Antalya'da iki hasta sağlığına kavuştu.

'Mandallama' yöntemi hayatlarını kurtardı
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 06.06.2014 - 10:52

Burdur'un Altınyayla İlçesi'ne bağlı Ballık Köyü'nde oturan 64 yaşındaki Hüseyin Aksoy ile Antalya'nın Finike İlçesi Hasyurt Mahallesi'nde yaşayan 56 yaşındaki Fatmaana Aydın, 'mitral kalp kapağı yetersizliği' nedeniyle başvurdukları Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, mitraclip yöntemiyle ameliyat edildi. Açık kalp ameliyatı için yüksek riskli kapak yetersizliği rahatsızlığı yaşayan Hüseyin Aksoy ile aynı durumdaki Fatmaana Aydın, Kardiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Şakir Arslan ve ekibi tarafından yapılan ameliyat sonrası sağlığına kavuştu. Uzun yıllardır bu rahatsızlıktan şikayet eden hastalar, ameliyatın ardından ekibe teşekkür etti.

 

'TÜRKİYE'DEKİ BEŞİNCİ MERKEZ OLDUK'

Ameliyat hakkında bilgi veren Kardiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Şakir Arslan, yöntemin son yıllarda Avrupa ülkelerinde ve Türkiye'de sayılı merkezde uygulandığını söyledi. Tıp dilinde 'mitraclip' olarak adlandırılan yöntemin, çamaşır mandalı ile çarşaf tutturur gibi kalp kapağının iki kanadını tutturmaya benzediği için Türkiye'de 'mandallama' yöntemi olarak anıldığını aktaran Doç. Dr. Şakir Arslan, hastane olarak Türkiye'de bu ameliyatı yapan beşinci merkez olduklarını vurguladı.

 

2-3 GÜNDE TABURCU OLABİLİYORLAR

Mitraclip yönteminin kasık toplardamarından küçük bir kesi yapılarak hastanın göğüs kafesi açılmadan uygulandığını dile getiren Doç. Dr. Arslan, bu işlem sonrası hastaların 2-3 gün içinde taburcu olabildiğini aktardı. Mitral kapak yetersizliğinin kalp kapağı hastalıkları arasında en sık rastlanan rahatsızlık olup kapakların tam olarak kapanamamasına bağlı oluştuğunu kaydeden Doç. Dr. Arslan, tedavi edilmediği takdirde kalp yetersizliğine yol açabileceğini belirtti.

 

SONUÇLAR ÜMİT VERİCİ

Mitral yetmezliğin standart tedavisinin açık kalp ameliyatı ile kapağın onarılması, onarılamıyorsa metal veya bioprotez kapak ile değiştirilmesi olduğuna dikkati çeken Doç.Dr. Arslan, "Ancak yapılan araştırmalar mitral yetersizlik görülen hastaların ameliyat gerektirenlerin yaklaşık yüzde 50'sinin herhangi bir nedenle ameliyat olamadığını göstermektedir. Bu yöntem, özellikle açık kalp ameliyatı yapılamayan hastalar için bir umut ışığı olmuştur. Açık kalp ameliyatı için çok yüksek riskli ya da başka nedenlere bağlı ameliyat şansı kesinlikle bulunmayan hastalarda uygulanabilen bir tedavi şeklidir. Bu yöntemin uzun dönem sonuçları henüz bilinmemesine karşın kısa dönem sonuçları ümit vericidir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler