Mart ayında yaşanan ekonomik olaylar

Ekonomide 2012 yılı Türkiye açısından ekonominin yavaşladığı ve bir anlamda ''yumuşak inişin'' yaşandığı yıl oldu.

Yayınlanma: 18.12.2012 - 10:53
Abone Ol google-news

2012'de Türkiye'nin de içinde yer aldığı gelişmekte olan ülkelerde yüksek büyüme hızları yerini düşük büyümeye bıraktı. Türkiye'nin ekonomik büyümesinde net ihracat etkili olurken, iç tüketimde ise ciddi bir düşüş görüldü.

1 Mart:

-İstanbul'daki havalimanlarında el bagajlarında sıvı kısıtlaması başladı.

-Merkez Bankası'nın açtığı yarışma sonucunda ilk kez belirlenen TL'nin simgesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı basın toplantısıyla tanıtıldı.

-TİM verilerine göre, Şubat ayı ihracatı yüzde 10,4 artarak 11 milyar 156 milyon 148 bin dolar oldu.

-TÜİK verilerine göre, Türkiye'de 2011 yılında işsizlik oranı, 2010 yılına göre 2,1 puan azalarak yüzde 9,8'e geriledi.

-Kamuoyunda ''intibak yasası'' olarak bilinen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı. Kanun ile 2000 yılı sonrası gelişme hızından pay alamayan emeklilerin intibakı düzenlendi.

3 Mart:

-TÜİK, Şubat ayında TÜFE'nin yüzde 0,56 arttığını, ÜFE'nin ise yüzde 0,09 gerilediğini açıkladı. Şubat ayında yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 10,43, ÜFE'de yüzde 9,15 oldu.

8 Mart:

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi vefat etmiş kadınlara Nisan ayından itibaren iki ayda bir 500 lira ödeneceğini açıkladı.

9 Mart:

-Borç krizindeki Yunanistan'ın Avro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu'ndan aldığı 130 milyar avroluk ikinci kurtarma paketi kapsamında uygulanan tahvil takas işlemine (PSI) beklentilerin üzerinde bir oranda yüzde 85,9 katılım sağlandı. ''Saç tıraşı'' olarak anılan bu işlemle Yunanistan'ın bir kalemde 105 milyar avro borcu silindi.

15 Mart:

-Avrupa Birliği, İran'ın daha önce aktiflerini dondurduğu bankalarının uluslararası para hareketlerini engellemek için harekete geçti. Uluslararası bankacılık işlemlerine aracılık eden Belçika merkezli kilit kuruluş SWIFT, kara listedeki İran bankalarına hizmet vermeyi durdurdu.

20 Mart:

-ABD yönetimi, İran'dan ham petrol alımlarını önemli ölçüde düşürdükleri gerekçesiyle 10 AB ülkesi ve Japonya'yı yaptırımlardan muaf tutacağını açıkladı. Söz konusu ülkeler arasında Türkiye yer almadı.

26 Mart:

-İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına 0,1 puan azalarak, yüzde 73,1 seviyesinde gerçekleşti.

21 Mart:

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'a uygulanacak yaptırımlar konusunda ABD'nin 11 ülkeye istisna vermesiyle ilgili olarak, ''Türkiye'nin listede bulunmuyor olması, olmayacağı anlamına gelmez, şu anda bu görüşmeler şirketler düzeyinde devam ediyor'' dedi.

27 Mart:

-Merkez Bankası, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların, altın olarak tesis edilebilecek kısmını yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltti.

30 Mart:

-TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin 2012 yılı Şubat ayında ihracatı, 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 17,1 artarak 11 milyar 777 milyon dolara, ithalatı da yüzde 1,1 artarak 17 milyar 713 milyon dolara ulaştı.

-Türkiye'den KKTC'ye deniz altından borularla taşınacak yılda 75 milyon metreküp suyun depolanacağı Geçitköy Barajı'nın temeli atıldı.

-ABD Başkanı Barack Obama, küresel piyasada yeterli düzeyde petrol bulunmasının ülkelere, İran'dan ham petrol alımını azaltmaya imkan tanıdığını belirterek, İran'dan petrol alımını ''önemli derecede'' düşürmeyen ülkelere yönelik yaptırıma gideceklerinin kararlılığını açıkladı.

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan alınan petrolün bir kısmının, Libya'dan alınacak petrolle değiştirilmesine yönelik çalışma başlattıklarını ve karar aldıklarını açıkladı.

31 Mart:

-TBMM Genel Kurulu'nda, bazı yatırımlara KDV muafiyeti getiren kanun teklifi yasalaştı. Kanuna göre, yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilecek projeler ile Sağlık Hizmeti Temel Kanunu'na göre kiralama karşılığı yaptırılmasına karar verilen sağlık tesislerine ilişkin projeler KDV'den hariç tutulacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler