Medyaya baskının bilançosu: 12 günde 10 hak ihlali

Mayıs ayının ilk on iki gününde medyaya yönelik on iki hak ihlali yaşandı. Bunun son halkası ise cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven'in gözaltına alınması oldu.

Medyaya baskının bilançosu: 12 günde 10 hak ihlali
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.05.2017 - 11:59

 

 CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Gazetecilere ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yönelik hak ihlalleri hız kesmiyor" dedi.

 CHP'nin gazeteci kökenli Milletvekili Barış Yarkadaş, Mayıs ayının ilk on iki gününde medyaya yönelik on beş hak ihlali yaşandığını açıkladı.

 HER GÜN GÖZALTI VE YASAK

 Cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven'in attığı bir başlıktan dolayı gözaltına alınmasını "son hak ihlali" olarak değerlendiren Yarkadaş, "Gazetecilerin gözaltına alınmadığı gün neredeyse yok gibi..." dedi.

 Oğuz Güven'in İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Güvenlik Şube tarafından gözaltına alındığını açıklayan Yarkadaş, gözaltı yöntemini de eleştirdi. Yarkadaş, "Oğuz Güven'le ilgili bir soruşturma varsa, bu savcılığa davet edilip ifadesinin alınması yoluyla yürütülebilirdi" ifadesini kullandı.

 Yarkadaş, "Ancak ne yazık ki; anlayış değişmiyor ve gazeteciler evlerinden sabahın kör saatinde alınmaya devam ediliyor. Bu yöntem kabul edilemez" dedi.

 KARA TABLO

 Güven'le ilgili olarak emniyet yetkililerinden bilgi aldığını, Güven'in sağlığı ve moralinin iyi olduğunu öğrendiğini belirten Yarkadaş, "Gazeteciler bu kara tabloyu hak etmiyor" diye konuştu.

 GAZETECİ KILIKLI CELLATLAR

 Yarkadaş, savcıların yandaş medyada yapılan hedef gösterme operasyonları sonrası harekete geçtiğini ve gazetecileri gözaltına aldırttığını da belirtti. CHP'li vekil, "Yandaş medyadaki gazeteci kılıklı trolleri, adeta bir cellat gibi internet başında bekliyor ve infaz edilecek kişileri hedef gösteriyor" dedi. Yarkadaş, savcıların bu baskıya boyun eğmemesi gerektiğini de belirtti.

 İHLALLER ARTIYOR

 Yarkadaş, Mayıs ayında yaşanan hak ihlallerini ise şöyle sıraladı:

 1 Mayıs - İnternet dünyasının online ansiklopedisi konumundaki Wkipedia kapatıldı. Kapatılmaya itiraz reddedildi.

 2 Mayıs - Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği" suçlamasıyla tutuklu bulunan kapatılan Zaman gazetesi muhabiri Ayşenur Parıldak, adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Fakat yapılan itiraz sonrası tekrar tutuklandı.

 3 Mayıs - Referandumun hemen ardından üçüncü kez kapatılan ve farklı bir uzantı ile yoluna devam eden REDaktif sitesi dördüncü kez kapatıldı.

 4 Mayıs - Suruç katliamı davasını takip eden ETHA Muhabiri Pınar Gayıp gözaltına alındı. Daha sonra serbest bırakıldı.

 5 Mayıs - Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube yöneticilerinden, http://www.bursamuhalif.com haber sitesinin editörü Ozan Kaplanoğlu sosyal medya hesabındaki paylaşımlar üzerine tutuklandı.

 8 Mayıs - Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma ve sohbet uygulaması WhatsApp ile ilgili olarak BTK, resmi Twitter hesabından bir anket açtı. BTK "WhatsApp olmasaydı hangi uygulamayı kullanırdınız?" diye sordu. BTK'nın bu anketi WhatsApp'ın erişime kapatılma girişimi olarak yorumlandı.

 9 Mayıs - Türkiye’de yaşayan ve National Geographic için Batman’ın Hasankeyf ilçesinde fotoğraf çeken Fransız gazeteci Mathias Depardon gözaltına alındı.

 9 Mayıs - Kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amaçlı başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılan 5 gazetecinin yargılandığı davanın duruşmasında mütalaa veren savcı, 46 yıl hapis cezası talep etti.

 Duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol için “terörle mücadele de yer alanları hedef göstermek” gerekçesi ile 3 yıla kadar, “Örgüt propagandası yapmak” gerekçesi ile 13 yıla kadar ceza istedi. Mütalaada gazeteciler Ragıp Duran, Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Bektaş ve Ayşe Düzkan için ise “Örgüt propagandası yapmak” gerekçesi ile 7’şer buçuk yıl ceza talebinde bulundu.

 9 Mayıs - Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun’a Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın IŞİD’e soğan kamuflajıyla patlayıcı taşınması ile ilgili dava dosyasını haberleştirdiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezası verildi.

 9 Mayıs- Evrensel gazetesine, yayımladığı bir haber nedeniyle ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasından 14 bin lira para cezası verildi. Mahkeme heyeti, söz konusu haberde ‘cumhurbaşkanına hakaret” edildiğini iddia ederek Arif Koşar ve Vural Nasuhbeyoğlu’nun ayrı ayrı 11 ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi. Heyet daha sonra bu cezayı hapis cezasına çevirek Koşar ve Nasuhbeyoğlu’na ayrı ayrı 7’şer bin lira para cezası verilmesini kararlaştırdı.

 10 Mayıs - Cumhurbaşkanlığı Hukuk Başdanışmanı Ahmet Karayiğit'in kızı Avukat Sevcan Karayiğit, hakim olarak atanmasına ilişkin onlarca haber linkine erişim engeli kararı aldırttı.

 10 Mayıs - Kapatılan TV 10'nun eski Sorumlu Müdürü Nevin Yıldız çocuklarıyla birlikte gözaltına alındı. Yıldız, serbest bırakıldı.

 11 Mayıs - Gazeteci Serhat Yaruk, Mersin'de ailesinin kaldığı eve yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Annesini ziyarete giden Yaruk, saat 04.00'te özel hareket polislerinin aile evine yaptığı baskınla gözaltına alındı. Yaruk’un Van merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı ve bu kentte götürüldüğü belirtildi.

 12 Mayıs - Cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven, attığı bir başlıktan dolayı gözaltına alındı.?

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler