Meral Akşener: Halk parlamenter sistemi istiyor
İYİ Parti, geleceğin Türkiyesi için “İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” konulu panel düzenledi. Panelde konuşan İYİ Parti lideri Meral Akşener, "Bu ülkede parlamenter sisteme dönmek isteyen insan sayısı %64" açıklamasını yaptı. Akşener, "Referandumda evet oyu veren AK Partili seçmenin şu an %20’si iyileştirilmiş güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş yönünde fikir bildiriyor. Bu Erdoğan için de, ülke için de çıkış yolu” ifadelerini kullandı.
İYİ Parti’nin Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlediği panele, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Genel Başkan Yardımcıları, İYİ Parti Milletvekilleri, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, İYİ Parti Mersin İl Teşkilatı ve çok sayıda partili katılım gösterdi.
Panelin açılışını yapan panel yöneticisi İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşleri Başkanı Nuri Okutan, Panelistler Ahu Özyurt, Deniz Zeyrek, Namık Tan ve Şerif Turgut’u davet etti. Panelde, konuşmacılar, İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem hakkındaki görüşlerini ve yaptıkları çalışmaları aktardılar.
AKŞENER: 2010 REFERANDUMU OLMASA 15 TEMMUZ OLMAYACAKTI
Panelin bitiminde bir değerlendirme konuşması yapan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İlkini İstanbul’da, ikincisini Ankara’da yaptıkları panelin üçüncüsünü de Mersin’de yaptıklarını belirterek, bu toplantıları neden yaptıklarını anlattı. Türkiye’nin iki önemli dönüşüm yaşadığını, bunlardan birinin 2010 referandumu ikincisinin ise 2017 referandumu olduğunu belirten Akşener, 2010 referandumu olmasaydı 15 Temmuz’daki kalkışmanın olmayacağını, 2017’de ise millete yalan söylendiğini ifade etti.
Mersin’in özel bir şehir olduğunu, özellikle kadınlarıyla demokrasiyi kendi içinde işleten bir il olduğunu, Mersin’e geldikten sonra demokrasi inancının kavileştiğini ifade eden Akşener sözlerine şöyle devam etti: ”Biraz önce cep telefonuma gelen araştırma sonucunda bu ülkede parlamenter sisteme dönmek isteyen insan sayısı %64. Bunu bir vatandaşlık görevi, İnkılap tarihi hocası olmanın getirdiği bir sorumluluk, Atatürk’ün arkadaşı olan bir amcanın yeğeni olarak görev bildiğim için gündeme getirdik ve vatandaş da arkasında durdu. Referandum da evet oyu veren AK Partili seçmenin şu an %20’si iyileştirilmiş güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş yönünde fikir bildiriyor. Bu Erdoğan için de, ülke için de çıkış yolu”
"İLAHİYATÇILAR KONUŞTU HUKUKÇULAR SUSTU GELDİĞİMİZ NOKTA BUDUR"
Akşener, iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüşü neden istediklerini ise şu sözlerle açıkladı. “Bizim 150 yıllık bir parlamenter demokrasi tecrübemiz var. Birikmiş bir tecrübe, kesildi mi? Kesildi, hatalı oldu mu? Oldu, 21.yüzyılın gerçeklerine göre konum alınamadı mı? Alınamadı ama bir birikimimiz var. ABD’deki başkanlık sisteminin aynısı gelse bile bir bilim insanı olarak Türkiye açısından Başkanlık Sistemi’nin yanında durmadım. Çok güzel şeyler konuşuldu parlamenter sistem üzerinden cumhuriyet, demokrasi, laiklik üzerinde duruldu. Laiklik bir hukuk kuralıdır. Türkiye’de temel sorun bu. Laiklik bir hukuki terimdir. İlahiyatçılar konuştu hukukçular sustu geldiğimiz nokta budur.
Sosyal adalet konusunda bir Jean Jack Rousseau’cuyumdur. J.J.R der ki; Sosyal adalet bir ülkenin iki insanı eşit şartlarda, aynı yerden, aynı havada, aynı güneşin altında, aynı şekilde koşmaya başlatmasıdır. Biri kabiliyeti gereği önce varacaktır. Bir diğeri de sonra varacaktır. İkisini aynı anda eşit vardırmaya çalışırsanız işte orada sosyal adalet olmaz. İşte eğitim yoluyla Cumhuriyet; bizim gibilere, benim gibilere bu ülkenin içinde çeşitli alanlarda söz sahibi olmayı sağladı. Bugün Atatürkçülük ya da Kemalizm diye hepimizi hoplatan sinir bozucu tavrın çok öncesi var.”
"TALEP YÜZDE 64-65'E ÇIKTI"
Ülkede kadınlar üzerinden siyaset yapıldığını, kadınların aşağılanarak ağır ithamlarda bulunulduğunu bütün olanlar karşısında herkesin sustuğunu altını çizerek belirten Akşener, artık bunlar için önlem alacaklarını söyledi.
Çok partili sisteme geçişten 72 yıl sonra Erdoğan’ın, İnönü’nün bıraktığı yetkileri eline aldığını, Erdoğan’ın oluşturduğu hükümet sistemine sultancıllık yönetim biçimi denildiğini yani seçimli monarşi olduğunu söyleyen Akşener, “Demokrasi bir kurallar bütünüdür. Bunu yaşatabilmenin, yeniden organize edebilmenin yolu iyileştirilmiş güçlendirilmiş parlamenter sistemdir. 3.toplantımızda 3 ay içerisinde bu konudaki talep % 64-65’e çıkmışsa biz İYİ Parti olarak elbette muhalefet görevimizi yerine getiriyoruz demektir” diyerek sözlerini tamamladı.
Panelin sonunda İYİ Parti Mersin İl Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Kut, kendi çizdiği bir tabloyu Genel Başkan Meral Akşener’e hediye etti. Akşener’de panele katkıda bulunan panelistlere plaketlerini takdim etti.
Panelin ardından Meral Akşener, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer’i Belediye Binasındaki makamında ziyaret etti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması