"Mesleklerini yapmaları nedeniyle terör suçlusu ilan edildiklerini iddia ediyoruz"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi Orhan Erinç, ''Biz meslektaşlarımızın gazetecilik mesleğini yapmaları nedeniyle terör suçlusu edildiklerini iddia ediyoruz'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.09.2011 - 17:17

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi Orhan Erinç, Yelken Kulüp'te düzenlenen ''Bülent Dikmener Haber Ödülü ve Turhan Narler Yerel Gazetecilik'' ödül töreninde yaptığı konuşmada, gazeteciliğin, uluslararası kurallara göre yapılan bir meslek olarak nitelendirildiğini belirterek, ancak Türkiye için aynı şeyleri söyleme olanağının olmadığını söyledi.

Türkiye'de ifade özgürlüğünün önünde çok sayıda engel bulunduğunu, bu engeller yetmezmiş gibi yeni engellerin konulmasına da özen gösteren siyasetçilerin bulunduğunu öne süren Erinç, 67 gazetecinin tutuklu olarak yargılandığını ifade etti.

Türkiye'de ilk kez 94 meslek örgütünün ''Gazetecilere Özgürlük Platformu'' adı altında geçen yıl eylül ayında bir araya geldiğini anımsatan Erinç, amacın ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, hukukun evrensel ilkeleriyle çalışan hukuk kurallarının değiştirilmesi olduğunu bildirdi.

Son günlerde gazetecilerin, meslek kuruluşlarının yalnızca terörle mücadele yasasının değiştirilmesini istediği yönünde bir takım söylemlere tanık olduklarını da kaydeden Erinç, şöyle konuştu:
''Oysa biz özellikle TGC olarak, 2004 yılından bu yana Türk Ceza Yasası'ndaki 26 maddenin, Türkiye'deki ifade özgürlüğünün önünü kesen, kaldırılan Türk Ceza Yasası'ndan da daha tehlikeli suç tanımları içerdiğini anlatıp geliyoruz. Bizim değiştirilmesini istediğimiz yasalar, terörle mücadele yasasıyla sınırlı değil. Biz Türk Ceza Yasası'nın ifade özgürlüğünün önünü kesen maddelerinin değiştirilmesini istiyoruz. Terörle Mücadele Yasası'nın, ifade özgürlüğünün önünü kesen, halkın bilgilenme hakkını elinden alan maddelerinin değiştirilmesini istiyoruz. Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin AB kazanımlarına aykırı düştüğü için kaldırıldığının söylendiği süreçte, ondan daha yetkili bir Özel Yetkili Mahkemeler kurulmasının ve onların denetimi konusundaki eksikliklerin giderilmesini istiyoruz.''

Tutukluluk sürelerinin infaza dönüştüğünü savunan Erinç, şöyle devam etti:
''Tutukluluk sürelerinin 'adi' diyebileceğimiz suçlarda 5, terör yasasındaki kapsamındaki suçlarda da 10 yıl olduğu konusundaki yargı kararını siyasetçiler, 'yargı böyle karar verdi' diyerek kurtulmak istiyor. Oysa bunu oturup düşünmek zorundalar. Eğer kendilerinin yaptığı yasa maddesinde bu süreyi 10 yıl olarak belirlemişlerse, yargıyı töhmet altında bırakma hakları yok. Ama kendileri 10 yılı hedeflememişlerse çok üzerinde durdukları milli iradeye aykırı bir durum ortaya çıkıyorsa, bu süreyi normal süre haline dönüştürmek yasamanın, yani meclis çoğunluğunun elinde olmalıdır. Bu, meclis açıldıktan sonra ilk yapılacak işler arasına alınmalıdır.''

''Biz meslektaşlarımızın gazetecilik mesleğini yapmaları nedeniyle terör suçlusu edildiklerini de iddia ediyoruz. Kısa bir süre öncesine kadar devlet adına konuşanlar 'yargılanan gazeteci yok', demekte idiler. Ancak bir süre sonra ortaya çıkan veriler gerçekten gazetecilerin yargılanmakta olduğunu ortaya koyunca, bundan vazgeçmek zorunda kaldılar'' diyen Erinç, şöyle konuştu:
''Şimdi gazeteciler yargılanıyor ama terör örgütü üyesi olarak yargılanıyor demeye başladılar. Biz şunu ortaya koymaya çalışıyoruz. Meslektaşlarımız terör örgütü üyesi olarak yargılanıyorlar ama kendilerine yüklenmek istenen suç iddiaları, gazetecilik faaliyetleri ile ilgili konuları kapsıyor. Bunu arkadaşlarımıza sorgularında yöneltilen sorulardan da ortaya çıkarıyoruz.''

Çağdaş Gazeteciler Derneği Çanakkale Temsilcisi Aynur Ganiler ise, ülkenin içinde bulunduğu genel koşullar temelinde özellikle basın özgürlüğü noktasında önemli sorunların yaşandığını belirterek, ''Şu günlerde her zamankinden daha çok basın özgürlüğünü savunmamız ve bu yolda daha çok çaba sarf etmemiz gerekmektedir'' diye konuştu.

Daha sonra Çanakkale Vali Vekili Bahir Altunkaya Hürriyet Gazetesinden Toygun Atilla'ya ödülünü verdi. Cumhuriyet Gazetesi'nden Aykut Küçükkaya ise ödülünü Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek'in elinden aldı. Çanakkale Ton TV'den Ogün İnal'a ödülünü Işık Narler verirken, Batman Çağdaş Gazetesinden Arif Aslan da ödülünü Gazeteci Yalçın Bayer'in elinden aldı.

Törene, eski bakanlardan Ercan Karakaş, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Çanakkale Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, belediye başkanları ve çok sayıda gazeteci katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler