Metal grevine yasak

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) sözleşmesi kapsamında 130 bin metal işçisinin 2 Şubat’ta başlayacak olan grevi, Bakanlar Kurulu kararı ile 60 gün süreyle ertelendi. Fiili olarak yasak anlamına gelen bu erteleme, grevin “milli güvenliği bozucu” olduğu iddiasına dayandırıldı.

Yayınlanma: 26.01.2018 - 22:49
Abone Ol google-news

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) sözleşmesi kapsamında 130 bin metal işçisinin 2 Şubat’ta başlayacak olan grevi, Bakanlar Kurulu kararı ile 60 gün süreyle ertelendi. Fiili olarak yasak anlamına gelen erteleme tam da işveren sendikası MESS’in işçi sendikalarıyla yapacağı görüşme öncesi alınması dikkat çekti.

Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal İşçileri Sendikası ve Çelik-İş Sendikası’nın grev kararı ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) buna karşı aldığı lokavt kararı 60 gün süreyle ertelendi.

Endişe yarattı

Başbakan’a gönderdiği mektupta, “Milyonlarca işçiyi temsil eden örgütlerimiz adına metal işkolunda grevleri yasaklayan kararnamenizi protesto ediyoruz” denildi. Grev yasağının sektördeki sendikaların işveren örgütüyle görüşeceği gün ilan edilmesinin de kendilerini ayrıca endişelendirdiğine dikkat çekilen mektupta, “Daha önce mevcut iktidar partisinin kurduğu hükümetler 14 kere grev yasaklamıştır. Hükümetiniz özgür bir toplu pazarlık ortam yaratmak yerine düzenli olarak grevleri yasaklamaktadır” ifadeleri yer aldı.

Grev hakkı’nın TC Anayasası ve ILO sözleşmelerince güvence altına alınmış bir hak olduğunun belirtildiği mektupta, “Industriall olarak hükümetinizden ilgili kararnameyi geri çekmeye ve özgür toplu pazarlık görüşmelerin gerçekleşebileceği bir ortam yaratmaya çağırıyoruz” vurgusu yer aldı. Dünya çapında 600 üye sendikası ile toplam 50 milyon işçiyi temsil eden IndustriALL Küresel Sanayi İşçileri Sendikası’nı 140’tan fazla ülkede üyeler barındırıyor.

TürK Metal: sözleşme düzenine darbe

Grev yasağı üzerine Türk Metal Sendikası da bir açıklama yaparak, grev hakkının, çeşitli gerekçelerle yasal olarak kullanılmasını engellenmesinin, özgür toplusözleşme düzenine vurulmuş bir darbe olduğu vurgulandı. Sendikanın internet sitesinde yapılan açıklamada, işçi sınıfını bu hakkının elinden alınmasının, onları işverenler karşısında güçsüz ve eli kolu bağlı bırakmak anlamına geldiğine vurgu yapılarak, “Bu hak, işverenler karşısında iktisaden güçsüz durumda olan işçi sınıfını işverenlere karşı koruyacak en güçlü silah, özgür toplu iş sözleşmesi düzeninde işçi sınıfının elindeki en önemli kozdur” denildi. Açıklamada, ülkesi ve milleti için her türlü fedakârlığı yapan, kriz dönemlerinde sorumluluk alan, vatansever on binlerce metal işçisi, hak için, ekmek için verdiği mücadelede, grevlerinin “milli güvenliği bozucu” olduğu gerekçesiyle ertelenmesini de içine sindiremedikleri de belirtildi.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın, konuyla ilgili geniş açıklamasını, bugün sendikanın Gebze 1 No’lu Şubesinin Genel Kurulu’ndaki konuşmada yapacağı da duyuruldu.

Birleşik Metal İş: Yasağı tanımıyoruz

Birleşik Metal İş Sendikası, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile devam eden ve 130 bin işçiyi kapsayan Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde, grev uygulama kararlarının işyerlerinde ilan edildiği bir aşamada, Bakanlar Kurulu’nun kararıyla grevin yasaklanmasını tanımadıklarını belirterek 2 Şubat’ta greve çıkacaklarını duyurdu. Birleşik Metal İş açıklamasında, “MESS’in 3 sendikayı aynı gün farklı saatlerde tekrar görüşmeye davet ettiği gün, Bakanlar Kurulu kararı ile 130 bin işçinin grevi, uygulanmasına daha bir hafta varken “milli güvenliği bozucu” olduğu gerekçesiyle erteleme adı altında yasaklaması kabul edilemez. İşçi düşmanı hükümete karşı metal işçileri bugünden başlayarak gereken cevabı verecektir” denildi.

Açıklamada, AKP hükümetlerinin işverenlere vermiş olduğu sözleri tutarak iktidar olduğu günden bugüne neredeyse tüm grevleri yasakladığı belirtilerek, son kararla, yasaklanan grev sayısının 14 olduğu hatırlatıldı. OHAL sürecinde yasaklanan grev sayısı da 6’ya ulaştı. MESS’e bağlı 30 işyerinde 12 bine yakın işçi adına almış olduğu grev uygulama kararını 2 Şubat’ta hayata geçireceklerini yineleyen Birleşik Metal İş yönetimi, tüm emek dostlarını, Birleşik Metal üyesi işçilerin bu haklı mücadelesine destek vermeye davet etti.

Destek ve kınama

Grevin yasaklanması pek çok sendika tarafından kınanırken, yerli ve yabancı sendikalardan dayanışma mesajları da geldi. Hamburg’da 24 saat uyarı grevi yapan metal işçileri Türkiye’deki metal işçilerine dayanışma mesajı gönderdi. Hamburg’da IG Metall sendikasının çağrısıyla AIR BUS, Mercedes, Blhoom&Voss, Still, DIEHl, Siemens ve bir çok fabrikada çalışan binlerce işçi sözleşme talepleri için 24 saatlik uyarı grevine çıktı.

Teklif yenilendi

MESS’in yeni teklifinde Eylül 2017’den itibaren geçerli olacak sözleşme için geçmiş altı aylık dönem enflasyonuna 10 puan refah payı eklendi. İlk teklifinde yüzde 3.2 veren işveren, böylece teklifi yüzde 13.2’ye çıkarmış oldu. Türk Metal de iki yıllık sözleşme koşuluyla teklifini yüzde 30’a indirdi. Taraflar 30 Ocak’ta yeniden bir araya gelecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler