Mezun olmak cep yakıyor

Öğrencilerin ayakkabı, elbise, fotoğraf çekimi, kuaför gibi masrafları kişi başı 400-1000 TL arasında değişiyor.

Yayınlanma: 20.05.2018 - 23:03
Abone Ol google-news

Anaokulundan itibaren başlayan mezuniyet törenleri ortaokul ve liseyi de içine alıp, organizasyon şirketlerinin de bu işe el atmasıyla önemli bir pazar haline geldi. Öyle ki artık yalnızca mezuniyet törenlerini organize eden şirketler var. Mezuniyet piyasasının Türkiye’deki büyüklüğü ise yaklaşık 1 milyar TL’yi buluyor.

Öğrencilerin ayakkabısı, elbisesi, fotoğraf çekimi, kuaförü, organizasyon şirketlerine ödenecek ücretleri derken kişi başına masraf 400 liradan başlayıp, hem bulunulan semte göre hem de hiçbir masraftan kaçınılmadığı durumlarda 1000 liraya kadar çıkabiliyor. Kıyafetlerini 200- 500 lira arasında alan öğrenciler, fotoğraf çekimi için 150-300 TL, kuaför için 50-100 TL ödeme yapıyor. Mezuniyet yemekleri kişi başı 100-200 TL arasında değişirken, otelde bir gecelik mezuniyet en az 150 liradan başlayıp 300 TL’yi aşabiliyor. Teknede yapılacak bir yemek ise 157-200 TL. Organizasyon şirketleri, düzenlediği törenlerde ağırlıklı olarak istenen balon süsleme ve DJ performansı için 1000 lira alırken, bir dakikalık profesyonel havai fişek gösterisi için 1000-1500 TL, kiralık kep ve cüppe için de en az 20 TL istiyor.

3 yıldır talep arttı

Organizasyon işletmelerine göre, mezuniyet kutlamalarına yönelik talepler son 3 yılda önemli bir artış gösterdi. 2008’den itibaren sektörde olan Şah Organizasyon Sahibi Ahmet Aşansu, okulların organizasyon yapmadığı durumlarda, öğrencilerin kendi aralarında komisyon kurup kendi törenlerini organize ettiğini söyledi.

Masa, sandalye, yürüyüş yollarının kurulması, yemek, havai fişek, ses, ışık ve sahne kurulumu, konfeti gösterisi gibi pek çok hizmeti sunduklarını anlatan Davetim Organizasyon Sahibi Hakan Orta, 100 kişilik öğrenci grubu için düzenlenen yemekli bir mezuniyet töreninde kişi başı masrafın 100 TL olduğunu dile getirdi.

Orta, daha düşük fiyata düzenlenmek istenen törenler için ses sistemi aynı kalitede kaldığını ancak ışık sisteminin azaltılıp, podyumun metrekaresinin düşürüldüğünü belirtti.

En uygun Esenyurt en pahalı Kadıköy

Semte göre göre fiyatların değiştiğini aktaran Davetim Organizasyon sahibi Hakan Orta, Anadolu yakasındaki fiyatların Avrupa yakasına göre daha pahalı olduğunu söyledi. Buna göre İstanbul’daki mezuniyet kutlamalarının en uygun olduğu ilçeler Esenyurt ve Gaziosmanpaşa olurken, en pahalı ilçeler ise Kadıköy, Beşiktaş, Mecidiyeköy, Fatih, Sarıyer ve Üsküdar olarak öne çıktı.

Gaziantep, İzmir ve Ankara’daki özel okullardan da organizasyon teklifi aldıklarını ifade eden Orta, “Nakliye ücreti, yol masrafı ve konaklama ücretlerinin devreye girmesi fiyatları yükseltiyor. Ankara’da yemeksiz bir tören için kişi başı 150-160 TL’lik masraf çıkarken, yemekli bir tören için de kişi başı 250 TL alıyoruz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler